(P) Renovarea unei case vechi: 3 pași esențiali pentru o lucrare de nota 10

Hidroizolarea unei locuințe reprezintă una dintre cele mai bune decizii pe care o poți lua, firește, alături de izolarea termică a acesteia. Dacă, în cazul izolării termice, vorbim despre economii de energie datorate faptului că o locuință este bine „îmbrăcată”, în cazul hidroizolației ai grijă ca locuința să nu se ude. Pe scurt, „sigilezi“ zonele pe unde apa s-ar putea infiltra, astfel încât casa să rămână cât mai uscată cu putință. 

(P) Renovarea unei case vechi: 3 pași esențiali pentru o lucrare de nota 10

Dacă locuiești într-o casă veche, aproape sigur că aceasta nu e hidroizolată. În general, singurele hidroizolații cunoscute până acum circa 10 ani erau doar cele care implicau aplicarea de bitum topit și nisip. Amestecul era, adesea, util, însă, bitumul simplu sau amestecat cu nisipul nu face altceva decât să se transforme, la uscare, într-o masă rigidă, chiar casantă, care nu dă randamentul scontat. 

Soluția a venit atunci când pe piață au început să apară primele hidroizolații sub formă lichidă sau sub formă de membrane. Pe bază de polimeri sau bitum, fiecare astfel de izolații se adresează unei anumite zone a locuinței, astfel încât rezultatele să fie pe măsura așteptărilor. Ca să te convingi că dau randament, caută hidroizolatii la piatraonline.ro, și vei vedea gradul de eficiență al materialelor de hidroizolare moderne. 

Hidroizolații pentru terase și acoperișuri

Dacă locuiești la ultimul nivel sau dacă ai o casă cu etaj, ar fi bine să iei în calcul izolarea peste ultimul etaj, lucru care te va scuti de neplăcerea infiltrării apei prin zona tavanului. Precipitațiile abundente și lipsa unui sistem eficient de scurgere a apelor pluviale pot duce, în timp, la apariția infiltrațiilor. Acesta este, de fapt, motivul principal ca să începi izolarea pe exteriorul suprafeței. Vei avea nevoie de o hidroizolație pe care să o poți aplica ușor și care să reziste condițiilor exterioare, mai ales că acesta va fi expusă în permanență. Poți alege, așadar, o hidroizolație lichidă polimerică, de preferat de culoare albă, astfel încât să reflecte razele soarelui. În acest fel, suprafața nu se va încălzi repede, iar camera aflată imediat sub terasa izolată nu va mai avea probleme din punct de vedere al încălzirii. Desigur, poți folosi și o izolație cu membrane pe bază de bitum, însă, aceasta nu va respinge căldura.

În final, scopul hidroizolației este acela de a ține apa departe, însă, în același timp, va trebui să asiguri și un sistem de colectare a apei pluviale cu jgheaburi și burlan. În acest fel, vei direcționa apa către spre zona trotuarelor perimetrale, departe de fundație. 

Izolarea fundației și a trotuarelor perimetrale

Trotuarele perimetrale sunt foarte importante pentru construcție, pentru că asigură scurgerea lină a apei spre zonele de colectare sau deversare. Trotuarele perimetrale se construiesc sub un anumit unghi, relativ mic, însă, perceptibil ochiului uman. Acest lucru va ajuta la curgerea gravitațională a apei, fiind evitat astfel efectul de băltire. Suprafața trotuarelor poate fi izolată cu aceleași produse ca și în cazul teraselor, cu specificația că, în zona fundației, ar trebui să iei în calcul o hidroizolare separată a acesteia. În acest fel, vei proteja și subsolurile sau demisolurile de infiltrarea apei.

Hidroizolarea subsolurilor și a demisolurilor

Apa care băltește la suprafața pământului poate pătrunde, cu ușurință, în interiorul unei structuri din beton, mai ales dacă aceasta este îngropată la o anumită adâncime și nu are hidroizolație. Încet-încet, apa își va face loc și va pătrunde în beciuri, acolo unde va începe să se acumuleze. Este de preferat ca incinta unui subsol sau demisol să fie izolată de ambele părți ale zidurilor, astfel încât acestea să poată fi protejate.

Hidroizolarea joacă un rol important în protejarea construcțiilor, iar tu trebuie să profiți de acest lucru pentru a crește performanțele clădirii tale. 

Program PRO 2

 • Joi
 • 07:00 Tanar si nelinistit
  60 min
  08:00 Iubire ca in filme
  75 min
  09:15 Camera 309
  60 min
  10:15 Iubire ascunsa
  105 min
  12:00 O noua sansa
  135 min
  14:15 Fara privirea ta
  60 min
  15:15 Camera 309
  60 min
  16:15 Tanar si nelinistit
  45 min
  17:00 Dincolo de noi
  60 min
  18:00 Fara privirea ta
  60 min
  19:00 O noua sansa
  120 min
  21:00 Camera 309
  60 min
  22:00 Iubire ascunsa
  60 min
  23:00 Iubire ca in filme
  60 min
  00:00 O noua sansa
  120 min
  02:00 Iubire ca in filme
  45 min
  02:45 Dincolo de noi
  60 min
  03:45 Ce se intampla, doctore?
  15 min
  04:00 Iubire ascunsa
  60 min
  05:00 Fara privirea ta
  45 min
  05:45 Dincolo de noi
  60 min
  06:45 Tanar si nelinistit
  60 min
Modifică setările cookies