(P) Magneziu: Beneficii, Deficienţe, Surse și Riscuri

Magneziul este al patrulea cel mai răspândit mineral din corpul uman şi joacă un rol esenţial pentru menţinerea sănătăţii corpului şi creierului. Acest mineral are un rol important şi în peste 300 de reacţii ale enzimelor care se produc în corp. 

(P) Magneziu: Beneficii, Deficienţe, Surse și Riscuri

Magneziul ajută la buna funcţionare a muşchilor şi sistemului nervos, reglează tensiunea arterială şi susţine sistemul imunitar. 

Magneziul este unul dintre cele şapte macro minerale esenţiale. Aceste macro minerale sunt mineralele pe care oamenii au nevoie să le consume în cantităţi relativ mai mari – cel puţin 100 de miligrame pe zi. Micro mineralele, cum sunt fier şi zinc, sunt la fel de importante, doar că pot fi consumate în cantităţi mai mici.

Sunt multe alimente care reprezintă o sursă importantă de magneziu şi care ar trebui să facă parte din orice dietă sănătoasă.

Cu toate aceste este posibil să nu asimilezi suficient din acest mineral, chiar dacă ai o dietă alimentară sănătoasă. În acest caz, este important de ştiut că deficienţa de magneziu este periculoasă şi doctorii o leagă de o serie de complicaţii, aşadar fiecare persoană ar trebui să se asigure că îşi ia doza zilnică recomandată de magneziu.

Iată care sunt beneficiile demonstrate pe care magneziul îl are asupra sănătăţii:

Protejează sănătatea sistemului osos

La fel ca şi calciul, magneziul este esenţial pentru un sistem osos sănătos. Studiile au arătat că administrarea unei cantităţi optime de magneziu asigura o mai mare densitate osoasă, îmbunătăţeşte formarea cristalelor osoase şi scade riscul apariţiei osteoporozei în cazul femeilor, după menopauza.

Magneziul îmbunătăţeşte sănătatea oaselor atât direct cât şi indirect, deoarece ajuta la reglarea nivelului de calciu şi vitamina D, care sunt alţi doi nutrienţi esenţiali, pentru oase sănătoase.

Previne riscul apariţiei diabetului

Dietele bogate în magneziu scad riscul apariţiei diabetului de tip 2. Acest lucru se datorează faptului că magneziul are un rol important în controlul nivelului glucozei şi în metabolismul insulinei.

Deficitul de magneziu poate agrava rezistența la insulina, care este o afecţiune ce se dezvoltă înaintea apariţiei diabetului de tip 2. Pe de altă parte, rezistenta la insulina poate provoca scăderea nivelului de magneziu.

Asigură sănătatea cardiovasculară

Corpul are nevoie de magneziu pentru a menţine sănătatea întregului sistem muscular, inclusiv a inimii. Studiile au arătat că magneziul are un rol important în sănătatea inimii şi în acelaşi timp deficienta acestui element creşte riscul apariţiei problemelor cardiovasculare.

Acest lucru se datorează rolului său la nivel celular. S-a constatat că deficiența de magneziu este mai des întâlnită la persoane cu insuficientă cardiacă congestiva şi le poate agrava rezultatele clinice. Pacienţii care primesc magneziu imediat după un atac de cord au un risc mai mic de a deceda. Un studiu realizat recent demonstrează că aportul de magneziu reduce riscul de infarct.

Alte cercetări în domeniu au demonstrat, de asemenea, faptul că magneziul joacă un rol important în ţinerea sub control a tensiunii arteriale. Suplimentele cu magneziu ajuta la scăderea tensiunii arteriale.

Tratează migrenele

Terapia cu magneziu ajuta la prevenirea şi tratarea durerilor de cap. Deficienţa de magneziu poate afecta neurotransmiţătorii şi poate restricţiona construcţia vaselor de sânge, factori care au legătură cu migrenele.

Persoanele care se confruntă frecvent cu dureri de cap este posibil să aibă un nivel scăzut de magneziu în sânge şi în ţesuturi în comparaţie cu altele. Nivelul de magneziu din creierul unei persoane poate fi mai scăzut în timpul unei migrene. Terapia cu magneziu poate duce la dispariţia migrenelor, însă aceasta trebuie urmată doar la recomandarea medicului.

Ameliorează simptomele sindromului premenstrual

Suplimentele cu magneziu, împreună cu vitamina B-6 pot duce la ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual. Specialiştii susţin că aceste suplimente cu magneziu pot reduce balonarea, îmbunătăţesc starea de spirit şi ameliorează sensibilitatea sânilor, în această perioadă a lunii.

Reduce anxietatea

Nivelurile de magneziu sunt strâns legate de afecţiunile care au legătură cu stările emoţionale, inclusiv depresia şi anxietatea. Astfel, nivelul scăzut de magneziu poate duce la un grad ridicat de anxietate. 

Surse de magneziu

Pe lângă suplimentele de magneziu care pot fi administrate la recomandarea medicului, magneziul se găseşte în multe alimente pe care le consumăm, pe unele chiar zilnic. 

Unele dintre cele mai bune surse de magneziu, care ar trebui să se regăsească în orice dietă echilibrată sunt: seminţele de dovleac, spanacul, ciocolată neagră, fasolea neagră, quinoa, migdale, caju, macrou, avocado, somon, lapte de soia, unt de arahide, edamame, pâine integrală, cartofi, iaurtul cu un conţinut scăzut de grăsime, cereale integrale, banane.

Magneziul este sigur şi uşor de procurat

Pentru a-ţi menţine sănătatea şi o stare de spirit cât mai bună, magneziul este vital. Din fericire, există multe surse de magneziu dintre produsele pe care cei mai mulţi le consuma aproape zilnic.

Sunt multe alimente bogate în magneziu, dar şi multe suplimente de bună calitate şi uşor de procurat, care conţin magneziu. Magneziul este absolut esenţial pentru sănătate şi poate fi procurat atât din hrană cât şi din suplimente.

Program PRO 2

 • Sâmbătă
 • 06:45 Tanar si nelinistit
  60 min
  07:45 Iubire ca in filme
  90 min
  09:15 Camera 309
  60 min
  10:15 Regina noptii
  105 min
  12:00 Fetele din Tierra Blanca
  135 min
  14:15 Inima nu cere voie
  45 min
  15:00 Camera 309
  60 min
  16:00 Tanar si nelinistit
  60 min
  17:00 Dincolo de noi
  60 min
  18:00 Inima nu cere voie
  60 min
  19:00 Putin sunt si al tau
  120 min
  21:00 Camera 309
  60 min
  22:00 Regina noptii
  60 min
  23:00 Iubire ca in filme
  75 min
  00:15 Putin sunt si al tau
  120 min
  02:15 Iubire ca in filme
  75 min
  03:30 Dincolo de noi
  45 min
  04:15 Regina noptii
  45 min
  05:00 Inima nu cere voie
  45 min
  05:45 Dincolo de noi
  60 min
  06:45 Tanar si nelinistit
  45 min