(P) Ghidul unui veritabil gentleman: Cum se fumează corect un trabuc?

Fumarea unui trabuc reprezintă mai mult decât un tabiet nevinovat, așa cum este servirea unei cești de cafea. Pentru a te bucura din plin de savoarea unui trabuc, învăluită într-o sumă întreagă de senzații greu de reprodus, trebuie să înțelegi foarte bine pașii importanți din tot acest proces.

(P) Ghidul unui veritabil gentleman: Cum se fumează corect un trabuc?

Discutăm despre 3 etape esențiale: tăierea unui trabuc, aprinderea unui trabuc și fumarea unui trabuc. Mai multe despre aceste faze, chiar în rândurile acestui articol: 

Cum se fumează corect un trabuc: Tăierea acestuia 

Tăierea unui trabuc nou se realizează cu scopul de a obține o deschidere suficient de mare, astfel încat forma obținută să poată oferi (după aprindere) un control cât mai bun. Dacă vrei să tai pentru prima dată un trabuc, NU folosi dinții. Pentru această primă etapă importantă, un veritabil “aficionado” utilizează un cutter special pentru trabucuri, cu o singură lamă. Tăietura trebuie realizată cât mai aproape de capăt, printr-o singură mișcare fermă. Locul în care se realizează tăietura este acela în care capătul trabucului se unește cu învelișul. O altă metodă prin care se poate realiza tăierea corectă a unui trabuc: plasează trabucul pe masă, apoi trece-i capătul prin cutter.  

Cum se fumează corect un trabuc: Aprinderea acestuia

Regula de bază: trabucul nu trebuie niciodată expus direct la flacără. În caz contrar, trabucul se va încinge foarte tare, așadar, îl vei strica. Se va aprinde în mod egal intregul capăt al trabucului, iar după ce acesta s-a aprins uniform, trage câteva fumuri, urmând să verifici din nou capătul aprins al acestuia. Rotește trabucul la fiecare aprindere, pentru a uniformiza jarul. Pentru aprinderea trabucului, îți recomandăm să folosești chibrituri, nu o brichetă. Recomandate sunt chibriturile lungi, ce nu conțin sulf. Dacă nu ai la îndemână astfel de chibrituri pentru trabuc, poți utiliza și chibrituri normale (chiar dacă se utilizează mai greu la aprindere), însă așteaptă până când arde tot sulful. 

Cum se fumează corect un trabuc: Fumarea acestuia

Conform etichetei, banda trabucului trebuie îndepărtată după ce ai fumat un timp din acesta (aproximativ 12 fumuri). Trabucul se fumează fără a se inhala. Fumul se păstrează în gură pentru câteva secunde, astfel încât să te bucuri din plin de aroma oferită de trabucul respectiv. Între două fumuri, așteaptă preț de 30-60 de secunde, pentru ca trabucul să se răcească din nou. Atunci când este prea fierbinte, aroma pe care o lasă trabucul este mai amară. Experiența fumării unui trabuc poate fi înnobilată și de gustul unui Jack Daniel’s, sau al unui cognac de calitate. Dacă preferi vinul, cele mai recomandate soiuri pentru trabuc sunt Cabernet Sauvignon și Mourvedre. 

Un gentleman adevărat nu va stinge niciodată trabucul pe care l-a fumat, ci îl va lăsa să se stingă singur. Cât despre băutura din paharul tău, un Jack Daniel’s se bea la o temperatura optimă de 18-20°C. Pentru răcirea băuturii, se utilizează pietrele de răcire, nu gheața. Cea din urmă variantă va dilua gustul autentic al unui Jack Daniel’s. Ține cont de aceste sfaturi și bucură-te așa cum trebuie de această experiență inedită!

Program PRO 2

 • Vineri
 • 07:00 Tanar si nelinistit
  45 min
  07:45 Iubire ca in filme
  90 min
  09:15 Camera 309
  60 min
  10:15 Regina noptii
  105 min
  12:00 Putin sunt si al tau
  135 min
  14:15 Inima nu cere voie
  60 min
  15:15 Camera 309
  60 min
  16:15 Tanar si nelinistit
  45 min
  17:00 Dincolo de noi
  60 min
  18:00 Inima nu cere voie
  60 min
  19:00 Putin sunt si al tau
  120 min
  21:00 Camera 309
  60 min
  22:00 Regina noptii
  60 min
  23:00 Iubire ca in filme
  60 min
  00:00 Putin sunt si al tau
  120 min
  02:00 Iubire ca in filme
  60 min
  03:00 Dincolo de noi
  45 min
  03:45 Ce se intampla, doctore?
  30 min
  04:15 Regina noptii
  45 min
  05:00 Inima nu cere voie
  45 min
  05:45 Dincolo de noi
  60 min
  06:45 Tanar si nelinistit
  60 min