(P) Ghid de întreținere a pantofilor

Încălțămintea reprezintă un element principal în garderoba oricărui bărbat, fără de care nicio ținută nu poate fi completă.

(P) Ghid de întreținere a pantofilor

Așadar, indicat este să investești într-o pereche de pantofi din piele de cea mai bună calitate, care să îți garanteze un look impecabil întotdeauna și mai ales confortul de care ai nevoie. De reținut este faptul că nu este suficient doar să îți achiziționezi o pereche de pantofi de calitate, ci foarte important este și felul în care ai grijă de aceștia de-a lungul timpului.

SARTO bespoke este locul dedicat gentlemenilor, unde aceștia pot achiziționa încălțăminte de cea mai bună calitate de la un brand cu prestigiu international: Loake Shoemakers. Când vine vorba de o ținută masculină impecabilă, bărbații sunt încurajați de consilierul SARTO să acorde pantofilor o importanță cel puțin egală cu cea a costumului. Deoarece unii pantofi Loake îngrijiți corespunzător au fost purtați până la 40 de ani, specialiștii SARTO te sfătuiesc ca încă de la prima purtare să acorzi o atenție deosebită pantofilor tăi, ingijirea periodică fiind neapărat necesară pentru a le prelungi durata de viață.   

Așadar, iată câteva reguli de bază pe care trebuie să le respecți cu strictețe în procesul de îngrijire a pantofilor:

1.   Pantofii trebuie depozitați pe șanuri din lemn

 

 

 

Pantofii au tendința de a-și schimba forma în timp, mai ales atunci când sunt purtați în mod regulat. Drept urmare este recomandat ca după fiecare purtare să fie depozitați în șanuri din lemn de cedru, deoarece lemnul de cedru este un lemn poros care ajută la întinderea fețelor pantofilor și le asigură acestora un termen de viață îndelungat prin eliminarea cutelor de uzură și  extragerea umezelei. Pentru a obține rezultatul cel mai bun, ideal este ca în primele două ore de la scoaterea încălțămintei să plasezi șanurile în pantofi.

Pe lângă șanurile din lemn de cedru, o altă opțiune o reprezintă șanurile de cireș, care au un aspect mult mai frumos decât cele din lemn de cedru, având o culoare roșiatică ușor lăcuită. Deși șanurile din lemn de cireș arată mult mai bine, dezavantajul este că acestea nu absorb umezeala nedorită din pantof, însă îți pot fi de folos în procesul de curățare.

Dacă i-ai purtat prin ploaie sau zăpadă, lasă-i să se usuce natural și nu lângă o sursă de căldură.  În cazul acesta specialiștii recomandă, pentru o uscare corespunzătoare, să pui șanurile din cedru în pantofi abia a două zi (vor absorbi orice urmă de apă din interior) și să îi depozitezi culcați pe o parte ca apa ce se evaporă să nu treacă prin branț, ci să iasă direct din talpă.

2.   Folosește încălțătorul întotdeauna 

Atunci când te grăbești, probabil ești tentat să încalți pantofii fără ajutorul unui încăltător, lucru ce poate duce la deformarea componentei care îmbracă zona călcâiului. Dacă deteriorezi această parte a pantofolului, structura sa va fi compromisă și astfel, acesta nu va mai oferi piciorului tău suportul necesar și îți poate creea un disconfort. De asemenea, aspectul lor va fi compromis.

Un alt lucru pe care specialiștii îl recomandă este acela ca la descălțare să eliberezi generos șireturile pentru ca pantoful să iasă lejer din picior.

3.   Poartă pantofii prin rotație

Între rundele de purtări pantofii trebuie depozitați cu șanuri minimum 24 de ore, drept urmare recomandat este să îi porți prin rotație, pentru a le oferi acestora timpul necesar ca fibrele pielii să se relaxeze și să își recapete forma inițială. 

4.   Achiziționează-ți un kit de întreținere și folosește-l regulat

Pentru a-și păstra în timp aspectul, pielea necesită un tratament regulat. Astfel, este foarte important să îți achiziționezi un kit de intretinere ce conține tot ce ai nevoie pentru a putea avea grijă de pantofii tăi cei mai pretențioși.

Un kit esențial de întreținere trebuie să conțină: cremă, ceară, cârpă de îngrijire din pâslă, perie de curățare (aspră, pentru a putea curăța murdăria), perie de curățare cu cap mic (care ajută la întinderea cerii și a cremei în zonele greu accesibile) și perie de lustru.

Cum se realizează corect procedeul de îngrijire a pantofilor?

Mai întâi trebuie să cureți pantofii de impurități cu o perie. De reținut este faptul că în cazul în care ai o pereche de pantofi cu șireturi, indicat este să scoți șireturile pentru a te asigura că obții același rezultat și pe limba pantofului. După ce ai curățat pantoful, trebuie să aplici cu cârpa din pâslă un strat subțire de cremă pe întreaga suprafață a pantofului. Mai apoi ai nevoie de peria cu cap mic pentru a interveni cu aceeași cremă hidratantă și pe locurile greu accesbile precum ramă pantofului. Ultima etapă este aplicarea cerii, care îi va oferi pantofului luciul final.

Deși poate părea un procedeu complex și greu de realizat, cu produsele potrivite și respectarea regulilor de bază menționate mai sus, cu siguranță pantofii tăi vor străluci mereu.

Program PRO 2

 • Marţi
 • 06:45 Dragoste de contrabanda
  60 min
  07:45 Lacrimi de iubire
  90 min
  09:15 Fiicele doamnei Fazilet
  60 min
  10:15 Pretul dragostei
  90 min
  11:45 Lasa-ma sa zbor - S.1
  135 min
  14:00 Muzica tradarii
  60 min
  15:00 O singura privire
  60 min
  16:00 Dragoste de contrabanda
  60 min
  17:00 Inimi si lacrimi
  60 min
  18:00 Muzica tradarii
  60 min
  19:00 Lasa-ma sa zbor - S.1
  120 min
  21:00 Fiicele doamnei Fazilet
  60 min
  22:00 Pretul dragostei
  60 min
  23:00 Lacrimi de iubire
  60 min
  00:00 Lasa-ma sa zbor - S.1
  120 min
  02:00 Dragoste de contrabanda
  60 min
  03:00 Inimi si lacrimi
  60 min
  04:00 Ce se intampla, doctore?
  15 min
  04:15 Pretul dragostei
  45 min
  05:00 Muzica tradarii
  45 min
  05:45 Inimi si lacrimi
  60 min
  06:45 Dragoste de contrabanda
  60 min