(P) Despre bolile valvelor inimii – valvulopatiile

Există patru tipuri frecvente de afecțiuni ale valvelor inimii: stenoza mitrală, insuficiența mitrală, stenoza aortica și insuficiența aortică.

(P) Despre bolile valvelor inimii ndash; valvulopatiile

Ce sunt valvele inimii?

Inima are patru camere: două atrii și două ventricule. Pereții acestor camere sunt făcuți în principal dintr-un mușchi special, cardiac.

În timpul fiecărei bătăi a inimii, ambele atrii se contractă primele pentru a pompa sânge în ventriculi. Apoi, ambii ventriculi se contractă pentru a pompa sângele în afara inimii, în artere. Există niște valve între atrii și ventriculi, și un alt fel de valve între ventriculi și arterele care preiau sângele de la inimă. Aceste valve sunt:

 • Valva mitrală – între atriul stâng și ventriculul stâng
 • Valva tricuspidă – între atriul drept și ventriculul drept
 • Valva pulmonară – între ventriculul drept și artera pulmonară (artera pulmonară este principala arteră care duce sângele de la inimă la plămâni pentru a primi oxigen)
 • Valva aortică – între ventriculul stâng și aortă (aorta este principala arteră a organismului, care duce sângele bogat în oxigen de la inimă la organe).

Valve asigură faptul că în timpul contracției atriilor și ventriculilor, sângele circulă în direcția potrivită, de la sânge către artere.

 

Ce sunt valvulopatiile?

O valvă care este lezionată sau bolnavă poate afecta direcția fluxului de sânge prin inimă. Există două tipuri principale de valvulopatii:

 • Stenoza valvulară – deschiderea valvei este limitată, valva nu se poate deschide cât ar trebui, orificiul prin care iese sângele este îngustat. În consecință, există o restricție a fluxului de sânge prin valvă.
 • Insuficiența (regurgitarea) valvulară – valva nu se poate închide corespunzător și există flux al sângelui în direcția opusă față de normal prin valvă.

Orice valvă cardiacă poate fi afectată de aceste probleme. Cu toate acestea, valvele mitrală și aortică sunt cel mai des afectate.

Care sunt simptomele valvulopatiilor?

În principiu, cu cât o valvă este mai îngustată (stenozată) sau are un grad mai mare de insuficiență, cu atât problema este mai serioasă. Unele stenoze sau regurgitări minore nu cauzează simptome sau probleme.

Cu toate aceste, dacă îngustarea este severă, inima trebuie să pompeze mai puternic pentru ca sângele să poate depăși zona îngustată; dacă regurgitarea este severă, inima trebuie să pompeze mai puternic pentru a împinge sângele care regurgitează, pe lângă cantitatea normală de sânge care circulă prin inimă. Ambele situații tensionează suplimentar inima. Poate exista o creștere de presiune în camerele din spatele valvei afectate.

 

Simptomele pot fi:

 • Respirația grea – mai ales la efort, dar în cazuri mai severe și în repaus
 • Oboseală, amețeală, episoade de leșin
 • Tulburări de ritm cardiac care pot da palpitații
 • Edeme (umflarea picioarelor)
 • Durere în piept sau angină pectorală.
 
 

Care sunt cauzele valvulopatiilor?

 
 
 
Valvulopatiile pot fi date de:
 • Modificări degenerative – acestea fiind cauza cea mai frecventă de insuficiență valvulară. Structurile cardiace care susțin valve, de-a lungul timpului, se slăbesc sau se întind și previn închiderea corectă a valvei.
 • Boala reumatismală cardiacă – este un termen general care descrie apariția bolilor cardiace în urma unui episod de reumatism articular acut. Reumatismul articular acut apare în urma unei infecții cu unei bacterii numită streptococ. Organismul sintetizează anticorpi care să se lupte cu infecția, dar în unele situații anticorpii pot ataca alte părți ale organismului, printre care și valvele cardiace.
 • Depozite de calciu (calcificări) ale anumitor părți ale valvelor – acestea fiind cea mai frecventă cauză de stenoză aortică la vârstnici
 • Anumite defecte congenitale
 • Infecțiile valvelor (endocardita).

 

Care este tratamentul valvulopatiilor?

Dacă stenoza sau regurgitarea sunt minime și nu aveți simptome, de regulă nu este nevoie niciun tratament. Dacă apar simptome sau complicații, anumite medicamente pot fi recomandate pentru ușurarea simptomelor. În unele cazuri, ar putea fi nevoie și de tratament chirurgical de reparație sau înlocuire a valvei. Tratamentul chirurgical a îmbunătățit semnificativ prognosticul multor cazuri severe de boli valvulare. Operațiile cardiace au fost simplificate prin tehnicile minim-invazive. Chirurgia are rate de succes foarte bune.

 

Valvulopatiile și endocardita

Dacă aveți o valvulopatie, endocardita reprezintă o complicație posibilă. Endocardita reprezintă o infecție a valvei. Valvele bolnave sunt mai predispuse la infecții decât valve normale. Dacă nu este tratată prompt, endocardita poate cauza afecțiuni grave. 

În trecut, se administrau antibiotice tuturor pacienților cu valvulopatii înainte de proceduri stomatologice sau chirurgical, pentru a preveni apariția endocarditei. Mai nou, este recomandat ca administrarea de antibiotice să fie făcută doar persoanelor cu endocardită activă care au de făcut proceduri stomatologice sau chirurgicale.

Program PRO 2

 • Duminică
 • 06:45 Tanar si nelinistit
  60 min
  07:45 Iubire ca in filme
  90 min
  09:15 Camera 309
  60 min
  10:15 Regina noptii
  105 min
  12:00 Putin sunt si al tau
  135 min
  14:15 Inima nu cere voie
  45 min
  15:00 Camera 309
  60 min
  16:00 Tanar si nelinistit
  60 min
  17:00 Dincolo de noi
  60 min
  18:00 Inima nu cere voie
  60 min
  19:00 Putin sunt si al tau
  120 min
  21:00 Camera 309
  60 min
  22:00 Regina noptii
  60 min
  23:00 Iubire ca in filme
  60 min
  00:00 Putin sunt si al tau
  120 min
  02:00 Iubire ca in filme
  60 min
  03:00 Dincolo de noi
  45 min
  03:45 Ce se intampla, doctore?
  30 min
  04:15 Regina noptii
  45 min
  05:00 Inima nu cere voie
  45 min
  05:45 Dincolo de noi
  60 min
  06:45 Tanar si nelinistit
  60 min