(P) De ce comutatoarele au o importanță atât de mare în circuitele electrice de orice tip?

Comutatoarele sunt componente de bază ale oricărui circuit, astfel încât sunt foarte ușor de remarcat.

(P) De ce comutatoarele au o importanță atât de mare în circuitele electrice de orice tip?

Aceste dispozitive sunt printre cele mai simple interfețe ale tehnologiei mecanizate. Practic, comutatoarele sunt dispozitive electromagnetice care acționează pentru realizarea, întreruperea sau schimbarea conexiunilor într-un circuit electric.

 

Utilitate și moduri de folosire

Comutatoarele sunt piese simple, cu scop precis, motiv pentru care trebuie alese în funcție de durabilitate, eficiență și ușurința cu care sunt operate. În afară de cele care aparțin instalațiilor electrice casnice, multe comutatoare pot fi expuse la condiții de lucru mai puțin favorabile, precum variațiile extreme de temperatură, umiditate, substanțe chimice, acționări foarte dese, vandalism. 

În plus, aceste piese trebuie să fie adaptate și utilizării continue și grosiere ce caracterizează mediile dure de lucru, precum producția industrială, șantierele sau mediul public (dispozitive amplasate stradal). Aceste comutatoare trebuie să fie sigure, fiabile și foarte robuste. 

Tocmai de aceea, producătorii de dispozitive și aparataje electrice pun la dispoziția utilizatorului o gamă deosebit de diversificată de comutatoare, astfel încât să poată fi aleasă varianta potrivită cerințelor din aplicații.

Comutatoarele sunt responsabile de siguranța funcționării întregii instalații electrice sau dispozitivului în care sunt montate, motiv pentru care aceste piese sunt indispensabile în viața de zi cu zi. Practic, butoanele și comutatoarele sunt pretutindeni, permițându-ne să controlăm sistemele electrice și aparatele pe care le folosim atât în scop personal, cât și profesional.

 

Metodă de acționare

Unul dintre detaliile care influențează potrivirea comutatoarelor cu mediul în care vor fi folosite este metoda în care acestea pot fi acționate. Astfel, printre tipurile de acționare des întâlnite putem regăsi: apăsarea, glisarea, bascularea, rotirea sau acționarea magnetică. 

Practic, comutatoarele pot fi acționate printr-o interacțiune fizică ce va produce sau desface legături mecanice în interiorul acestora: împingere, tragere, rotire de cheie, încălzire, variație de nivel sau presiune, lovire, îndoire etc.

 

Tipul de contact

În funcție de starea contactului, comutatoarele se încadrează într-una din cele două categorii existente: contact momentan sau cu menținere. Astfel, comutatoarele ce asigură contact momentan sunt active numai pe durata acționării, iar poziția lor de bază este “OFF” (circuit întrerupt). 

Printre exemple ar fi tastele laptopului sau majoritatea tipurilor de sonerie de acasă (cu buton cu revenire). Comutatoarele cu menținere, în schimb, vor rămâne într-o stare stabilă până la momentul următoarei acționări, neavând o poziție de bază. Aceste comutatoare sunt cele de tip “pornit/oprit”, un exemplu fiind întrerupătorul care acționează lumina.

 

Durata de viață a comutatoarelor

Din perspectiva durabilității, comutatoarele pot fi evaluate în funcție de două aspecte:

- Durata de viață electrică: numărul estimat de cicluri pe care comutatorul le va executa, suporta și întrerupe la sarcina specificată în fișa tehnică fără lipirea sau sudarea contactelor și fără deteriorarea altor componente electrice.

- Durata de viață mecanică: numărul estimat de acționări mecanice pe care le vor efectua comutatoarele înainte ca integritatea mecanică a acestora să se modifice. Astfel, durata de funcționare mecanică este testată fără sarcină electrică sau tensiune aplicată contactelor.

 

 

În oferta marelui distribuitor de materiale și aparataje electrice eOrion.ro, vei găsi dispozitive de acest tip folosite în tablourile electrice cu rolul de a permite controlul și supravegherea elementelor de execuție din tablourile electrice. 

Astfel, aceste comutatoare și sisteme cu montaj simplu au un rol important în vizualizarea și protejarea stării circuitelor electrice, fiind proiectate pentru a menține o stare de siguranță și un control facil asupra instalației electrice.

Printre beneficiile comutatoarelor, butoanelor și ale lămpilor de semnalizare din oferta acestui mare distribuitor de materiale și aparataje electrice putem regăsi: montaj pe șină DIN, coerență estetică cu sistemul modular de joasă tensiune, utilizare facilă, funcții simple pentru comanda circuitelor electrice și durabilitate extinsă.

Program PRO 2

 • Vineri
 • 07:00 Tanar si nelinistit
  45 min
  07:45 Iubire ca in filme
  90 min
  09:15 Camera 309
  60 min
  10:15 Regina noptii
  105 min
  12:00 Putin sunt si al tau
  135 min
  14:15 Inima nu cere voie
  60 min
  15:15 Camera 309
  60 min
  16:15 Tanar si nelinistit
  45 min
  17:00 Dincolo de noi
  60 min
  18:00 Inima nu cere voie
  60 min
  19:00 Putin sunt si al tau
  120 min
  21:00 Camera 309
  60 min
  22:00 Regina noptii
  60 min
  23:00 Iubire ca in filme
  60 min
  00:00 Putin sunt si al tau
  120 min
  02:00 Iubire ca in filme
  60 min
  03:00 Dincolo de noi
  45 min
  03:45 Ce se intampla, doctore?
  30 min
  04:15 Regina noptii
  45 min
  05:00 Inima nu cere voie
  45 min
  05:45 Dincolo de noi
  60 min
  06:45 Tanar si nelinistit
  60 min