(P) Cum să folosești corect nebulizatorul?

(P) Cum să folosești corect nebulizatorul?
Citeste mai mult despre: nebulizator, alergii severe tratament, astm
Autor: Raluca Gheorghe Data publicarii: 09 Aprilie 2021

În sezonul răcelilor și al gripelor frecvente, este important să ne putem baza pe un ajutor eficient și de nădejde. Nebulizatorul va fi folosit atât pentru tratarea obstrucției cailor respiratorii, cât și în tratarea alergiilor severe sau a astmului. Acesta este util atât în cazul unor afecțiuni ORL (rinofaringite, laringite, otite sau sinuzite), cât și a unor boli pulmonare (traheite, astm bronșic, bronsiolite, bronșite).

Fiind cunoscut și după numele de aparat pentru aerosoli, utilizarea corectă a nebulizatorului trebuie să fie făcută în funcție de anumite condițîi ce trebuie respectate cu strictețe. Pentru a folosi adecvat un nebulizator conform sfaturilor specialiștilor, citește următoarele informațîi și află tot ce trebuie să știi despre acest subiect.

Află de la specialiști cum să folosești corect un nebulizator

De cele mai multe ori, nebulizatorul este recomandat tocmai pentru că transformă medicamentul în vapori foarte fini, care vor fi inhalati cu ușurință.

El este cu adevărat folositor în tratamentul celor mici, care sunt mai sensibili și au sistemul imunitar în formare, evitându-se astfel ingerarea de medicamente care pot afecta stomacul și celelalte organe interne. Conținutul medicamentos va ajunge deci direct în sistemul respirator, adică acolo unde este nevoie de el.

Dacă tratamentul i se adresează unui copil cu vârstă sub 4 ani, acesta îi va fi administrat cu ajutorul unei măști care să acopere complet gură și nasul, pentru că vaporii să pătrundă și să ajungă în plămâni. În condițiile în care copilul nu cooperează și nu rezistă cu masca pe față, această se așează la o distanță mică de nas și de gură, astfel încât aburii să ajungă totuși să fie inhalati. Cu toate acestea, e bine de știut că așa se pierde o cantitate destul de mare de medicament, deci este indicat că masca să fie cât mai etanșă cu puțînță.

În cazul în care copilul înțelege cum trebuie utilizat acest dispozitiv, există și varianta plasării unei canule în nasul copilului, care va împinge un flux mare de aer cu medicament, care va ajunge în plămâni. Cu toate acestea, dacă este vorba de copii mai mari sau de adulți, dispozitivul se poate folosi și doar țînând între buze capătul prin care se inhalează aburii, respirând doar pe gură pentru primirea tratamentului.

Pentru utilizarea corectă a nebulizatorului, se recomandă să ținem cont de următoarele aspecte:

1. Igienă corespunzătoare. Manevrarea dispozitivului necesită o bună igienă, atât a utilizatorului, cât și a aparatului în sine. Spălarea nebulizatorului se face cu puțîn detergent de vase, acordând atenție specială curățării eficiente a filtrului. După ce se usucă și se șterge cu prosoape de hârtie, aparatul se așează pe o suprafață plană și rigidă, timp în care pacientul trebuie să fie așezat comod, dar nu întins pe spate, ci în șezut sau ușor înclinat. În aceeași măsură, este important să curățăm nebulizatorul înainte de a-l pune în funcțiune, dacă acesta nu a mai fost folosit de mult timp.

2. Cantități exacte. Medicamentele administrate prin nebulizator,  sunt de obicei amestecate cu ser fiziologic, iar proporțiile sunt întotdeauna stabilite de medic. Acestea trebuie dozate corect, așa că putem folosi pipete sau seringi pentru a urmă întocmai rețeta. Prepararea mixului respectiv se face numai înainte de a fi introdusă în dispozitiv și nu mai devreme. Un aspect foarte important este să folosim soluție salina de la farmacie, dacă această a fost prescrisă, fiind interzisă prepararea acesteia acasă, din apă și sare.

3. Durata sesiunii. În general, o sesiune la nebulizator ar trebui să dureze în jur de 10 minute, uneori și mai mult. Este important că pacientul să rămână nemișcât pe parcursul procedurii, care durează până când se termină soluția iar în masca nu se mai eliberează vapori. În această situație, multe din nebulizatoarele de pe piață scot un sunet care anunță când sesiunea s-a încheiat.  Deseori, în cazul copiilor, părințîi apelează la desene animate sau un joc pe tabletă/telefon pentru a se asigura că micuții vor stă liniștiți pe durata procedurii.

4. Curățarea post-nebulizare. Pentru că igienizarea după orice utilizare a nebulizatorului este foarte importantă, este necesar să repetăm un ciclu de funcționare. Acest demers ne ajută să prevenim atât înfundarea canalelor din dispozitivul de nebulizare, cât și cristalizarea soluției. Este destul de ușor de curățat, se desfac părțile componente, se spală și se șterg bine, apoi se păstrează într-o husă sau cutie pentru a se feri de depunerile de praf și de formarea bacteriilor pe suprafață nebulizatorului. 

Criterii importante în achiziționarea unui nebulizator

Există două tipuri de nebulizator: cel cu compresor și cel cu ultrasunete. Cele cu compresor comprimă conținutul lichid cu medicament cu o viteză așa de mare, încât medicamentul iese prin capătul celălalt sub formă de vapori.

Nebulizatoarele cu ultrasunete funcționează pe baza unui cristal piezoelectric, prin intermediul căruia se creează niște vibrațîi care transformă medicamentul lichid în vapori. Acestea sunt mai moderne, mai silențioase, mai ușoare și mai compacte decât cele cu compresor. Sunt ușor de luat în călătorii datorită volumului și a greutății reduse. Varianta ultrasonică de nebulizator este foarte utilă în cazul în care o folosim pentru un copil care doarme, de exemplu. În plus, zgomotul redus pe care îl emite nu îi va speria pe copiii mici, spre deosebire de cel cu compresor. Deși există o diferența de preț între ele, poți alege varianta care se potrivește cel mai bine familiei tale.

În acest sens, Catenă Pas cu Pas îți stă la dispoziție cu o gama largă de aparate de aerosoli din care poți alege cel mai bun nebulizator,  în funcție de bugetul și caracteristicile cu care rezonezi cel mai mult.

 

 

 

Program Acasa TV
  • Marți
  • 06:00 Draga mama
    120 min
    08:00 Acea fata
    60 min
    09:00 Ingeri tacuti
    60 min
    10:00 Imbratisarea ta
    120 min
    12:00 Esmeralda
    60 min
    13:00 Sa invingi regretul
    120 min
    15:00 Pamantul, Soarele si tu
    120 min
    17:00 Imbratisarea ta
    120 min
    19:00 Draga mama
    120 min
    21:00 Acea fata
    60 min
    22:00 Ingeri tacuti
    60 min
    23:00 Scorpionul
    60 min
    00:00 Esmeralda
    60 min
    01:00 Acea fata
    60 min
    02:00 Trei surori
    135 min
    04:15 Acasa la romani
    60 min
    05:15 Scorpionul
    45 min
    06:00 Draga mama
    120 min
Modifică setările cookies