(P) Cum este produsă și transportată energia electrică?

Cu toții folosim energia electrică. Televizorul, computerul, frigiderul, becurile, telefoanele și, mai nou, mașinile, toate funcționează cu energie pe care o obținem cât se poate de simplu, conectându-le la o priză.

(P) Cum este produsă și transportată energia electrică?

Cum ajunge toată această energie în prize, însă? Care sunt serviciile incluse în oferta energie electrica, de la procesul de producție până în momentul în care poate să fie consumată?

Pașii pe care îi face energia electrică până să ajungă la consumator 

1. Producția. Călătoria energiei electrice începe într-o centrală în care combustibilii fosili sau diverse resurse regenerabile ajung să producă energie. Există o mulțime de modalități prin care se poate obține energie electrică, începând cu arderea cărbunilor și a gazului și continuând cu acțiunea apei, a vântului sau a soarelui. Energia este produsă prin rotirea unor turbine care este alimentată de combustibilul ales. Turbina convertește energia cinetică în curent electric, folosindu-se de câmpul magnetic produs de un generator.

2. Transportul energiei. Energia care iese din generator are 115000-50000 de volți, o valoare extrem de mare, care nu ar putea să fie folosită în casele noastre. Aceasta este transportată prin turnuri și linii de oțel, după care trece printr-un proces de reducere a tensiunii.

3. Transformarea energiei. Pentru a putea fi folosită, energia este transformată prin transformatoare care reduc tensiunea. Ulterior, aceasta poate să fie distribuită local, nu înainte de a mai trece printr-un proces de transformare.

4. Livrarea energiei către locuință. Distribuția energiei către locuință se face printr-un cablu care ajunge în casă, fie suprateran, fie subteran. Acesta este conectat la un contor electric, care îi permite furnizorului să știe cât ai consumat.

5. Distribuția energiei către prize. De la cablul principal, energia este distribuită în casă printr-o rețea de fire, ajungând la toate prizele și întrerupătoarele.

Energia electrică poate să fie produsă și direct de către consumator

Dacă nu te încântă ideea de a plăti pentru energia electrică, poți să o produci și singur. Cu ajutorul unor eoliene sau a unor panouri fotovoltaice, poți deveni proconsumator. Asta înseamnă că poți produce toată energia de care ai nevoie acasă și poți vinde surplusul.

Pentru a putea fi proconsumator, trebuie să treci printr-o serie de pași

Achiziționează un sistem de panouri fotovoltaice (este cea mai utilizată sursă de energie). Chiar dacă are costuri mari, acestea sunt justificate în timp;

Apelează la o firmă autorizată pentru proiectarea și instalarea sistemului;

Semnează un contract de vânzare-cumpărare cu furnizorul de energie electrică de la care îți alimentezi casa;

Proconsumatorii reușesc să economisească foarte mulți bani și au garanția că energia pe care o produc în plus va fi cumpărată, în condițiile în care furnizorul cu care au contract este obligat să o achiziționeze. De asemenea, au dreptul de regularizare între energia livrată și cea consumată în rețea. Practic, dacă produci toată energia de care ai nevoie prin panourile solare montate pe casă, poți să elimini toate cheltuielile legate de consum.

Program PRO 2

 • Joi
 • 06:30 Numele meu e Riza
  60 min
  07:30 Scorpionul
  90 min
  09:00 In calea fericirii
  120 min
  11:30 Lasa-ma sa zbor
  90 min
  13:00 Pe firul iubirii
  120 min
  15:00 Casatorie cu bucluc
  60 min
  16:00 In calea fericirii
  120 min
  18:00 Pe firul iubirii
  120 min
  20:00 Casatorie cu bucluc
  60 min
  21:00 Scorpionul
  60 min
  22:00 Numele meu e Riza
  60 min
  23:00 Intre tine si rau
  60 min
  00:00 Pe firul iubirii
  120 min
  02:00 Casatorie cu bucluc
  60 min
  03:00 Numele meu e Riza
  45 min
  03:45 Ce se intampla, doctore?
  15 min
  04:00 Doctorul casei
  45 min
  04:45 Lasa-ma sa zbor
  45 min
  05:30 Intre tine si rau
  60 min
  05:30 END OF THE DAY
  0 min
  06:30 Numele meu e Riza
  60 min
Modifică setările cookies