(P) Cum alegi corpurile de iluminat pentru un decor shabby chic

(P) Cum alegi corpurile de iluminat pentru un decor shabby chic
Citeste mai mult despre: decor, corpuri de iluminat
Data publicarii: 06 Septembrie 2019

Chiar dacă există numeroase trenduri atunci când vine vorba despre amenajarea interioarelor, stilul shabby chic rămâne unul dintre cele mai populare în rândul pasionaților de design.

Acest stil de amenajare eclectic combină țesăturile cu motivele florale și accesoriile în culori pastelate cu mobilă clasică, ideale pentru camerele cu aer vintage. 

Stilul shabby chic este potrivit pentru orice încăpere, baie, dormitor sau living și-ți oferă o ocazie excelență pentru a-ți exersa creativitatea. De asemenea, stilul shabby chic nu se potrivește numai interioarelor, ci poate fi inclus și în amenajarea grădinilor, folosind decorațiuni cu aer vintage, suporturi pentru ghivece sau colivii cu suporturi de lumânări. 

Află, din articolul de mai jos, ce reprezintă decorul shabby chic și cum poți alege corpurile de iluminat care să se potrivească perfect cu stilul ales.

Cum a apărut stilul shabby chic?

Stilul shabby chic a apărut în anii ‘80 și este originar din Marea Britanie. Deși shabby reprezintă termenul englezesc pentru jerpelit sau sărăcăcios, interioarele decorate în acest stil emană elegantă și creativitate, prin intermediul pieselor de mobilier și al accesoriilor cu un aspect învechit. 

Se poate spune că stilul shabby chic are multe în comun cu stilul vintage, fiind definit de accesorii și decorațiuni peste care timpul și-a lăsat amprenta. 

Shabby chic se încadrează la granița dintre modern și retro, fiind un stil feminin, care se îndepărtează de cel clasic, ce poate fi caracterizat că masculin. Printre elementele care caracterizează acest stil se regăsesc culorile pastelate, mobilierul vechi, tapetul înflorat și texturile care creează confort și căldură.

Cum amenajezi o locuința în stilul shabby chic?

Datorită popularității acestui stil de amenajare, shabby chic a fost integrat în numeroase locuințe, atât în amenajarea camerelor, cât și a grădinii. Trebuie să știi faptul că shabby chic nu reprezintă un stil de amenajare pe placul (tuturor) bărbaților, deoarece presupune o abundență de culori pastelate de alb, roz sau bleu, alături de motive florale, care sunt folosite pentru accesorii și obiecte de decor. 

Dacă îți doreșți să amenajezi o locuința în stilul shabby chic, ține cont de faptul că obiectele din plastic sau ramele foto din inox nu se vor potrivi în decor. Alege, mai degrabă, perne cu aer retro, mobilă veche din lemn sau lenjerii pastelate, cu aer boem. 

Dacă ți se pare că stilul shabby chic se aseamănă prea mult cu casă veche a bunicii, poți evita monotonia îndreptându-te către abordarea mix and match. Astfel, dacă integrezi în dormitor mobilă veche, cu vopsea scorojită, poți încorpora o măsuță modernă de cafea, care să echilibreze linia decorului.

Ce corpuri de iluminat se potrivesc într-un decor shabby chic?

Corpurile de iluminat specifice unui decor shabby chic pot afișa câteva detalii caracteristice: 

Nuanțe pastelate

Imprimeuri florale

Abajur croșetat sau ornat cu dantelă și funde

Cristale, franjuri

Forme arcuite

Ornamente

Mizează pe veioze și pe lampadare, dar nu ezită să montezi și aplice de perete în hol sau într-o camera cu spațiu modest. Dacă spațiul îți permite, poți încorpora cu succes în decor un candelabru cu cristale, pentru o ambianța rafinată. Nu-ți face griji în privința corpurilor de iluminat: găseșți numeroase modele shabby chic de veioze și lămpi aici.

Shabby chic este un stil de design interior cu accente feminine și romantice. De aceea, nu trebuie confundat cu stilul clasic și nici cu cel vintage, de la care împrumută doar câteva elemente, precum obiectele de mobilier sau decorațiunile cu aspect învechit. Poți găși numeroase accesorii în magazinele vintage, care să se plieze pe gusturile și nevoile tale, pentru a-ți transformă locuința într-un spațiu intim și plăcut.

Program Acasa TV
  • Joi
  • 06:00 Inima nu minte
    105 min
    07:45 Acea fata
    60 min
    08:45 Ingeri tacuti
    75 min
    10:00 Imbratisarea ta
    105 min
    11:45 Esmeralda
    60 min
    12:45 Dragostea si banii
    135 min
    15:00 Pamantul, Soarele si tu
    120 min
    17:00 Imbratisarea ta
    120 min
    19:00 Inima nu minte
    120 min
    21:00 Acea fata
    60 min
    22:00 Ingeri tacuti
    60 min
    23:00 Scorpionul
    60 min
    00:00 Esmeralda
    60 min
    01:00 Acea fata
    45 min
    01:45 Trei surori
    165 min
    04:30 Doctorul casei
    45 min
    05:15 Scorpionul
    45 min
    06:00 Inima nu minte
    120 min
Modifică setările cookies