(P) Cum ajută cursurile de desen la dezvoltarea unui copil

(P) Cum ajută cursurile de desen la dezvoltarea unui copil
Citeste mai mult despre: cursuri de desen, dezvoltarea unui copil
Data publicarii: 03 Decembrie 2019

Pictura este o artă foarte complexă, care s-a dezvoltat de-a lungul timpului în mai multe genuri, precum pictura murală, pictura tempera, pictura în ulei, pictura de șevalet, pictura de panou, pictura în miniatură, pictura acrilică, pictura în acuarelă etc.

Pasiunea pentru pictură nu este condiționată de starea socială sau de vârstă, astfel bucuria de a picta începe din primii ani de viață. Desigur, cei mici nu au încă deprinderile necesare pentru a picta, însă încep să deseneze cu creioanele colorate diferite linii sau forme, care, în timp, îi vor ajută că să își formeze abilități tehnice și să-și dezvolte personalitatea.

 

Dezvoltarea coordonării motrice

În primii ani de viață, desenul are un rol semnificativ în dezvoltarea coordonării motrice a copilului, deoarece trasarea liniilor sau a cercurilor îi va dezvoltă deprinderea execuției cu mai mult control asupra mișcărilor și cu mai multă rapiditate.

 

 

Memorarea informațiilor

Un alt beneficiu al desenului este coordonarea dintre mâna și ochi, fapt care îl va ajută pe copil să facă mai ușor conexiuni. Totodată, datorită îmbunătățirii continue a trasării liniilor și a controlului asupra mișcării instrumentului de scris, desenul îl ajută și la dezvoltarea atenției. Va memora mai ușor informațiile și va învață să scrie mai repede.

 

 

Percepția vizual-spațială

Desenul îl ajută pe copil să distingă relațiile dintre culori, modul în care acestea pot fi complementare sau contrastante, dar și să aleagă o intensitate variată a culorilor. În strânsă legătură cu dezvoltarea capacitățîi vizuale este și dezvoltarea percepției spațiului tridimensional, deprindere ce contribuie la înțelegerea mai ușoară a principiilor geometriei în spațiu, a formelor specifice ale cercului, pătratului sau triunghiului.

 

 

Dezvoltarea creativitățîi

Redarea unor imagini sau obiecte și combinarea culorilor și a diferitelor linii și forme geometrice va duce la o dezvoltare progresivă a creativitățîi copilului. Astfel, prin deprinderea unor abilități și tehnici de exprimare artistică, creativitatea dezvoltă capacitatea de a gândi imagini în mod original și expresiv, fapt ce va contribui și la deprinderea mai facilă a altor discipline, precum compunerile la literatură.

 

 

Deprinderea unor cuvinte noi

Desenul implică nu numai o varietate de culori și instrumente, ci și termeni specifici acestei arte vizuale. Astfel, cunoașterea și familiarizarea cu aceștia contribuie la dezvoltarea vocabularului copilului și mai apoi la deprinderea unor abilități conversaționale.

 

 

Exprimarea emoțională și rolul terapeutic

Desenul, că și pictură, este o formă de comunicare nonverbală, însă una foarte expresivă, pentru că sunt implicate trăiri sau emoțîi. Un copil comunica cel mai adesea emoțional, și nu rațional. De aceea, desenul îl ajută foarte mult pe el să-și exprime starea emoțională, și pe ține să observi emoțiile sale exprimate prin forme și culori. 

De cele mai multe ori s-a spus despre desen și pictură că au un rol terapeutic, inclusiv pentru cei mici. Există o psihologie a culorilor, astfel, fiecare culoare exprimă o anumită stare emoțională. 

De aceea este recomandat să vorbești cu copilul tău despre ceea ce a realizat și ce anume a dorit să exprime, pentru a putea află starea să emoțională și, astfel, să știi cum să-l motivezi mai departe. În acest sens, pentru a putea face trecerea mai ușor de la desen la pictură, îl poți îndrumă spre tehnică pictării în acuarelă, iar o varietate de acuarele găsești la ProfiArt.

Desenul nu este o simplă activitate ludică, ci una prin care vei putea dezvoltă abilitățile fizice, cognitive și emoționale ale copilului tău. Dacă micuțului tău îi place desenul și vrea să-și îmbunătățească tehnică de lucru, îl poți înscrie la niște cursuri. Așa îl vei ajută nu numai pe copilul tău să își dezvolte personalitatea, ci și pe ține că să înțelegi ce anume se întâmplă cu el.

Program Acasa TV
  • Vineri
  • 06:00 Inima nu minte
    120 min
    08:00 Acea fata
    60 min
    09:00 Ingeri tacuti
    60 min
    10:00 Nu-i nimeni ca mine
    60 min
    11:00 Stirile Acasa Actualitati
    60 min
    12:00 Esmeralda
    60 min
    13:00 Dragostea si banii
    120 min
    15:00 Stirile Acasa Magazin
    60 min
    16:00 Pamantul, Soarele si tu
    60 min
    17:00 Imbratisarea ta
    120 min
    19:00 Inima nu minte
    120 min
    21:00 Acea fata
    60 min
    22:00 Ingeri tacuti
    60 min
    23:00 Numele meu e Riza
    60 min
    00:00 Esmeralda
    60 min
    01:00 Acea fata
    60 min
    02:00 Trei surori
    150 min
    04:30 Acasa la romani
    45 min
    05:15 Stirile Acasa Magazin
    45 min
    06:00 Pe firul iubirii
    120 min
Modifică setările cookies