(P) 7 antibiotice naturale cu eficienta antibacteriana dovedita

(P) 7 antibiotice naturale cu eficienta antibacteriana dovedita
Data publicarii: 26 Septembrie 2019

De la inventarea lor, la inceputul secolului trecut, antibioticele au ajutat milioane de oameni sa lupte cu infectii altadata fatale.

Totusi, desi sunt eficiente impotriva bacteriilor, antibioticele vin la pachet cu efecte adverse. Multi oameni sunt alergici la antibiotice sau au parte de diverse efecte secundare atunci cand le folosesc, cele digestive fiind cel mai des intalnite. De aceea, tot mai multi isi indreapta atentia asupra antibioticelor naturale. Anumite alimente au proprietati antibacteriene dovedite prin studii stiintifice. Iata care sunt acestea.

Usturoiul

Usturoiul este recunoscut in multe culturi de pe glob ca o planta cu proprietati curative si preventive. Studii recente au aratat ca acest lucru este intemeiat: usturoiul poate fi folosit ca un tratament eficient impotriva mai multor tipuri de bacterii, precum Salmonella sau Escherichia coli (E. coli). In unele cazuri, a fost folosit si ca tratament adjuvant impotriva tuberculozei. Il poti consuma ca atare, in mancaruri sau in suplimente alimentare.

Mierea

Inca din antichitate, mierea a fost folosita ca unguent care vindeca infectiile. Specialistii au descoperit ca mierea poate fi folosita in diverse cazuri: pentru tratarea ranilor, arsurilor, ulceratiilor, escarelor sau cicatricilor. Rezultatele unui studiu realizat in 2016 au aratat ca o cataplasma cu miere este eficienta in tratarea ranilor. Efectul antibacterian al mierii este atribuit in general continutului de peroxid de hidrogen. Mierea de Manuka este considerata a fi cel mai puternic antibiotic natural. Un studiu din 2011 a aratat ca acest tip de miere poate inhiba activitatea a peste 60 de bacterii si poate trata rani infectate cu stafilococ auriu meticilino rezistent (MRSA). Poti cumpara miere de manuka de aici la cel mai bun pret si o poti consuma zilnic.

Ghimbirul

Comunitatea stiintifica recunoaste si ghimbirul ca antibiotic natural, dupa ce mai multe studii i-au demonstrat eficacitatea in lupta cu bacteriile. In acelasi timp, ghimbirul pare sa fie eficient in combaterea raului de mare, dar si in scaderea nivelului glicemiei.

Echinaceea

In multe culturi, echinaceea a fost folosita din vremuri stravechi pentru proprietatile sale antibacteriene. Acum, studiile stiintifice ne arata ca acest lucru era fundamentat. Potrivit acestora, extractul din Echinaceea purpurea poate omori mai multe timpuri de bacterii, inclusiv Streptococcus pyogenes, responsabil de mai multe afectiuni, printre care rosul in gat, sindromul socului toxic sau fasceita necrozanta, o boala rara care distruge tesuturile pielii. In acelasi timp, echinaceea trateaza procesul inflamator asociat infectiilor bacteriene si intareste imunitatea. O poti gasi in nenumarate suplimente alimentare.

Gentiana

Gentiana este consumata de obicei in ceaiuri sau capsule, pentru a trata probleme respiratorii sau digestive. Studiile arata ca poate fi folosita si in tratamentul diareei sau a infectiilor tractului urinar. Alte cercetari au aratat ca extractul de gentiana poate fi folosit cu succes in tratamentul infectiilor cutanate cu MRSA. Daca te afli sub tratament pentru anumite boli cronice, este bine sa vorbesti cu medicul tau inainte de a lua suplimente pe baza de gentiana, pentru ca cele doua tratamente ar putea interfera. Gentiana contine berberina, un alcaloid nerecomandat pentru copii, femei gravide sau care alapteaza.

Cuisoarele

Cuisoarele sunt folosite in mod traditional in tratarea durerilor de dinti, datorita proprietatilor lor antibacteriene si usor anestezice. Studiile recente au aratat ca aceste plante ar putea fi eficiente si impotriva unor bacterii precum E coli.

Oregano

Despre oregano se spune ca intareste sistemul imunitar si are efect antioxidant. De asemenea, ar putea avea proprietati antiinflamatoare. Chiar daca studiile nu ar certificat pe de-a-ntregul aceste afirmatii, planta de oregano este considerata un antibiotic natural eficient, mai ales atunci cand din ea se extrage uleiul.

Antibioticele naturale trebuie folosite cu discernamant si nu inlocuiesc un tratament medical prescris de un specialist. Atunci cand te confrunti cu o infectie de orice fel, discuta cu medicul tau care sunt variantele de tratament si nu te trata dupa ureche.

Foto: https://pixabay.com/photos/honey-sweet-tasty-food-delicious-823614/

Program Acasa TV
  • Sâmbătă
  • 06:00 Pe firul iubirii
    120 min
    08:00 Intrebarea Mesei Rotunde
    60 min
    09:00 Lectii de viata
    60 min
    10:00 Darul de nunta
    120 min
    12:00 Aproape de iubire
    180 min
    15:00 Pe firul iubirii
    120 min
    17:00 Lectii de viata
    60 min
    18:00 Povestea de pe insula
    120 min
    20:00 Regina
    90 min
    21:30 Gustul infrangerii
    60 min
    22:30 Scantei peste Brooklyn
    120 min
    00:30 Regina
    105 min
    02:15 Intrebarea Mesei Rotunde
    60 min
    03:15 Lectii de viata
    45 min
    04:00 Ce se intampla, doctore?
    30 min
    04:30 Scantei peste Brooklyn
    90 min
    06:00 Pe firul iubirii
    120 min
Modifică setările cookies