(P) 5 criterii de alegere a halatelor medicale

(P) 5 criterii de alegere a halatelor medicale
Citeste mai mult despre: halate medicale, criterii
Data publicarii: 25 Februarie 2020

Halatele medicale au un scop precis - acela de a proteja de microbi, bacterii sau virusuri cadrele medicale, fie că vorbim de doctori, asistenți sau personal auxiliar.

Alături de mănușile chirurgicale de unică folosință, halatul formează uniforma cadrelor medicale, care este obligatorie. Acesta este și motivul pentru care, dacă activezi în domeniu, ai nevoie de halate medicale de calitate, rezistente, întrucât le vei folosi timp îndelungat.

Iată care sunt principalele 5 criterii pe care să le ai în vedere atunci când alegi halatele medicale:

1. Mărimea halatelor

De ce este atât de importantă mărimea? Pentru că vei purta halatul vreme îndelungată, cel puțin 8-10 ore pe zi, chiar și mai mult, în funcție de gărzi și urgențe. Prin urmare, uniforma trebuie să-ți asigure confort și mobilitate. Să nu fie prea strâmtă, ca sa te poți mișca în voie, dar nici prea largă, pentru că te poate incomoda. E obligatoriu ca halatul medical pe care îl porți să-ți permită să fii flexibil, să te poți întinde sau apleca fără să te strângă. Pe lângă halat, mărimea trebuie să se potrivească și la pantalonii de serviciu, în special în talie și la lungime. 

2. Materialul 

Ține cont de faptul că halatul va fi supus frecvent la spălări și tratamente de curățare și dezinfectare. Ai nevoie ca țesătura să fie una rezistentă și de calitate, dar care să ofere în același timp și confort la purtare. 

Indicat ar fi să alegi modele care să aibă în compoziția lor atât țesătură naturală, cât și sintetică. Optează pentru bumbac, în combinație cu un material sintetic. Fibra naturală îți oferă confortul de care ai nevoie în timpul orelor petrecute la serviciu, în timp ce compoziția sintetică reduce transpirația excesivă. În plus, acest tip de halate sunt rezistente la spălat și nu se vor șifona.

În situația în care folosești halate din bumbac 100%, schimbă-le între ele pe parcursul unei zile, pentru a evita ca fibra să absoarbă excesul de transpirație și să ofere disconfortul unui material umed pe piele.

3. Culoarea halatelor 

Când spui medic și spital, te gândești la alb, însă nu este singura variantă admisă pentru halatele medicale. Există pe piață și culori pastelate, precum albastru, verde și chiar gri. În funcție de secția în care lucrezi, poți opta și pentru bleumarin, aceste halate fiind mai rezistente la spălările repetate.

4. Croiala

Cu guler rotund sau în „V”, halatul trebuie să fie practic și să ofere confort și mobilitate. Un aspect important îl reprezintă buzunarele, de preferat atașate și în care să încapă accesorii medicale, precum stretoscopul, pansamente și alte obiecte sanitare de uz frecvent într-un spital. 

Pe lângă buzunarele laterale, cele de pe interior sunt și ele utile, la fel și cel de la piept, unde medicul poate ține un un pix. În ceea ce privește lungimea, aceasta se alege în funcție de silueta și de înălțimea fiecăruia.

5. Prețul

Da, prețul este esențial! Evita să cumperi halate sub prețul pieței, deoarece calitatea lor poate fi îndoielnică. Alege materiale de calitate, croială și finisaje atent realizate. Desigur, nu trebuie să plătești o avere pentru un astfel de articol, iar documentarea în prealabil despre firma producătoare te va scuti de eventuale neplăceri.

Pentru un cadru medical, aspectul impecabil trebuie să fie la ordinea zilei. Alege uniforme de calitate, care să se așeze bine și să îți ofere un aspect îngrijit. 

Program Acasa TV
  • Joi
  • 06:00 Inima nu minte
    120 min
    08:00 Acea fata
    60 min
    09:00 Ingeri tacuti
    60 min
    10:00 Nu-i nimeni ca mine
    60 min
    11:00 Stirile Acasa Actualitati
    60 min
    12:00 Esmeralda
    60 min
    13:00 Dragostea si banii
    120 min
    15:00 Stirile Acasa Magazin
    60 min
    16:00 Pamantul, Soarele si tu
    60 min
    17:00 Imbratisarea ta
    120 min
    19:00 Inima nu minte
    120 min
    21:00 Acea fata
    60 min
    22:00 Ingeri tacuti
    60 min
    23:00 Numele meu e Riza
    60 min
    00:00 Esmeralda
    60 min
    01:00 Acea fata
    60 min
    02:00 Trei surori
    150 min
    04:30 Acasa la romani
    45 min
    05:15 Stirile Acasa Magazin
    45 min
    06:00 Inima nu minte
    120 min
Modifică setările cookies