(P) Vitamina C pentru copii - Când se administrează, din ce surse și în ce cantitate

Alimentația sănătoasă și variată asigură energia și nutrienții fără de care organismul nu ar putea funcționa corect. 

(P) Vitamina C pentru copii - Când se administrează, din ce surse și în ce cantitate

Vitaminele și mineralele sunt nutrienți care sunt necesari în cantități mici, dar care au roluri importante în organism. Acești nutrienți sunt de diferite tipuri și se găsesc în proporții diferite în alimentele din toate grupele alimentare (fructe, legume, leguminoase boabe, cereale integrale, carne, pește, lactate, ouă, fructe de mare, uleiuri vegetale). În ceea ce privește copiii, vitaminele și mineralele sunt esențiale pentru o bună creștere și dezvoltare. 

Vitamina C sau acidul L-ascorbic reprezintă un micronutrient hidrosolubil (care se dizolvă în apă), prezent în fructe și legume proaspete.

Această vitamină are numeroase roluri în organism, de aceea, un deficit poate cauza tulburări grave. Iată care sunt funcțiile acesteia, care este doza recomandată pentru copii și când este nevoie de un supliment cu vitamina C. 

Rolurile vitaminei C în organism

Vitamina C are câteva funcții proprii în corp:

 • Ajută la sinteza de colagen, proteină care intră în structura țesuturilor conjunctive (articulații, piele, unghii, păr, vase de sânge). Colagenul joacă un rol important în vindecarea rănilor. 
 • Ajută la metabolizarea (descompunerea și absorbția) proteinelor
 • Facilitează absorbția fierului nonheminic, prezent în alimentele de origine vegetală și care, în mod normal, nu este la fel de biodisponibil precum fierul heminic de origine animală.
 • Are proprietăți antioxidante, de protecție a organismului împotriva acțiunii radicalilor liberi. Aceștia sunt molecule care determină îmbătrânirea și apariția unor boli și sunt produși de acțiunea radiațiilor, cum ar fi cele ultraviolete. Astfel, prin acțiunea sa antioxidantă, vitamina C ar putea ajuta la prevenirea unor boli, cum ar fi cancere sau boli cardiovascular.
 • Ajută la sinteza unor neurotransmițători, substanțe importante pentru conducere impulsurilor nervoase. 
 • Influențează, pozitiv, activitatea sistemului imunitar, ceea ce înseamnă că ajută la prevenirea infecțiilor și la combaterea acestora. 

Când se administrează?

Vitamina C, ca oricare altă vitamină, este necesară tot timpul. De aceea, trebuie asigurată printr-o alimentație echilibrată care să includă o varietate de alimente, în special fructe și legume proaspete.

Totuși, suplimentele cu vitamina C pentru copii sunt necesare doar în condiții speciale. Un copil sănătos, care este alimentat corect, nu are nevoie de astfel de suplimente. Există și excepții, când se impune administrarea unor suplimente de vitamina C, iar acestea sunt:

 • Copilul nu are o alimentație echilibrată, variată și are un consum scăzut de fructe și legume proaspete.
 • Sugarul care nu este alimentat la sân sau cu formulă, ci cu lapte de vacă. Laptele matern și formulele de lapte conțin vitamina C, însă laptele de vacă conține cantități foarte mici de vitamina C. În plus, întrucât laptele de vacă trebuie sterilizat prin fierbere, temperatura ridicată distruge orice urmă de vitamina C. Laptele de vacă nu este recomandat la sugari, fiindcă nu conține nutrienți în proporțiile necesare. 
 • Sugarul alăptat la sân de o mamă care nu are o alimentație echilibrată și care prezintă un deficit de vitamina C.
 • Copiii care suferă de malabsorbție, din cauza unor boli, precum cancerul, cașexia, boala celiacă și alte afecțiuni gastrointestinale.

Deficitul de vitamina C poate provoca oboseală, inflamația și sângerarea gingiilor, pierderea dinților, dureri ale articulațiilor, pete maro pe piele, anemie feriprivă și vindecare greoaie a rănilor.

Doza zilnică recomandată

Vitamina C nu poate fi sintetizată de organism, așa că trebuie asigurată prin alimentație. Sursele principale de vitamina C sunt: ardeiul roșu, citricele (lămâi, portocale, grefe etc.), fructele de pădure, căpșunile, vegetalele cu frunze verzi (spanac, pătrunjel), kiwi, broccoli, varza de Bruxelles.

Nu uita că prepararea termică distruge vitamina C. Prin urmare, alimentele care sunt bogate în vitamina C ar trebui consumate crude sau gătite, ușor, la aburi. 

Conform Food and Nutrition Board (FNB), dozele zilnice recomandate de vitamina C la copii sunt:

 • 0-6 luni: 40 mg
 • 7-12 luni: 50 mg
 • 1-3 ani: 14 mg
 • 4-8 ani: 25 mg
 • 9-13 ani: 45 mg
 • 14-18 ani: 75 mg pentru băieți, 65 mg pentru fete

O portocală micuță conține 51 mg de vitamina C, un kiwi mediu conține 64 mg vitamina C, iar o cană de căpșuni (jumătăți) conține 90 mg de vitamina C. 

Așadar, o alimentație echilibrată asigură necesarul de vitamina C la copii, iar suplimentele sunt necesare doar în situații speciale. Asigură-te că pruncul tău primește, zilnic, fructe și legume proaspete și optează pentru acestea, în detrimentul dulciurilor. 

Program PRO 2

 • Vineri
 • 07:00 Tanar si nelinistit
  45 min
  07:45 Fara privirea ta
  90 min
  09:15 Camera 309
  60 min
  10:15 Iubire ascunsa
  105 min
  12:00 Betty in New York
  120 min
  14:00 Fara privirea ta
  60 min
  15:00 Camera 309
  60 min
  16:00 Tanar si nelinistit
  60 min
  17:00 Dincolo de noi
  60 min
  18:00 Fara privirea ta
  60 min
  19:00 Betty in New York
  120 min
  21:00 Camera 309
  60 min
  22:00 Iubire ascunsa
  60 min
  23:00 Inima de tigan
  90 min
  00:30 Betty in New York
  120 min
  02:30 Inima de tigan
  90 min
  04:00 Iubire ascunsa
  60 min
  05:00 Fara privirea ta
  45 min
  05:45 Dincolo de noi
  60 min
  06:45 Tanar si nelinistit
  60 min
Modifică setările cookies