(P) Tu știi cum influențează calitatea uleiului de motor performanța mașinii tale? 

Cea mai mare greșeala pe care o poate face un proprietar de mașina este să nu acorde suficientă atenție consumabilelor și să nu le înlocuiască ori de câte ori este nevoie. Dintre acestea, cel mai important este uleiul de motor. Acesta are un rol crucial în prevenirea deteriorării componentelor în mișcare a motorului, prin lubrifierea și izolarea lor. 

(P) Tu știi cum influențează calitatea uleiului de motor performanța mașinii tale?

Astfel, acesta previne intrarea în contact a pieselor cu umezeala și aerul, doi factori ce pot duce la apariția ruginii și la deteriorarea rapidă a pieselor. Un alt lucru pe care poate nu îl știai despre uleiul de motor este faptul că ajută la curățarea componentelor (are integrat un fel de ,,detergent”) și foarte interesant, uleiul menține o temperatură optimă a motorului, ajutând într-o mare măsură la răcirea acestuia ori de câte ori este nevoie. 

După cum poți observa, uleiul de motor este indispensabil pentru funcționarea corectă a mașinii tale, așa că trebuie să îi acorzi atenția necesară și să îl schimbi la un anumit interval de timp. Fiecare producător auto recomandă schimbarea uleiului la un număr de kilometri parcurși și poți afla această informație din cartea tehnică a mașinii (în general după 15000 km). 

Cum alegi un ulei de motor de calitate? 

În primul rând, trebuie să știi că nu prețul este cel care va determina dacă un ulei este potrivit pentru mașina ta. Trebuie să achiziționezi doar uleiul potrivit mărcii mașinii, practic cel pe care îl recomandă producătorul. Este foarte important să ții cont de această informație dacă îți dorești ca mașina ta să funcționeze perfect ani la rând, fără vreo reparație inutilă. 

Dacă ar fi totuși să îți dăm un sfat, îți putem spune că un ulei de motor de calitate este influențat și de vâscozitatea lui. Astfel, este de preferat să alegi un ulei multi-grade, care se poate adapta ușor temperaturii motorului. Practic acesta va fi suficient de lichid cât să poată circula prin motor, dar și destul de consistent pentru a îmbraca piesele auto într-o peliculă rezistentă. Poți verifica pe eticheta uleiului de motor gradul de vascozitate pe care îl are. 

Cum influențează calitatea uleiului de motor performanța mașinii tale? 

Un ulei care nu este calitativ sau care nu a fost schimbat la timp poate afecta performanțele mașinii tale. Mai exact, un ulei vechi va fi mult mai dens și nu va mai putea lubrifia corespunzător piesele motorului, ceea ce se traduce prin funcționarea mai lentă a acestuia. În plus, un ulei vechi nu va mai putea răci motorul corespunzător, ceea ce va determina creșterea temperaturii, un consum mult mai mare și scăderea puterii acestuia. 

La mașinile la care uleiul nu este schimbat la timp, se poate observa chiar și apariția unui ,,nămol” format din particule de murdărie și ulei îngroșat, ce blochează conductele prin care circulă uleiul. Astfel, nu doar performanța motorului va fi afectată, ci va trebui să iei în calcul și eventuala schimbare a unor piese, pentru că sunt șanse foarte mari să fie afectate iremediabil. 

Așadar, dacă îți dorești ca mașina ta să funcționeze perfect, să aibă performanțe ridicate și să eviți înlocuirea anumitor componente, trebuie doar să schimbi uleiul de motor la timpul potrivit și să alegi unul calitativ, potrivit mașinii tale. 

Program PRO 2

 • Vineri
 • 07:00 Tanar si nelinistit
  45 min
  07:45 Iubire ca in filme
  90 min
  09:15 Camera 309
  60 min
  10:15 Regina noptii
  105 min
  12:00 Putin sunt si al tau
  135 min
  14:15 Inima nu cere voie
  60 min
  15:15 Camera 309
  60 min
  16:15 Tanar si nelinistit
  45 min
  17:00 Dincolo de noi
  60 min
  18:00 Inima nu cere voie
  60 min
  19:00 Putin sunt si al tau
  120 min
  21:00 Camera 309
  60 min
  22:00 Regina noptii
  60 min
  23:00 Iubire ca in filme
  60 min
  00:00 Putin sunt si al tau
  120 min
  02:00 Iubire ca in filme
  60 min
  03:00 Dincolo de noi
  45 min
  03:45 Ce se intampla, doctore?
  30 min
  04:15 Regina noptii
  45 min
  05:00 Inima nu cere voie
  45 min
  05:45 Dincolo de noi
  60 min
  06:45 Tanar si nelinistit
  60 min