(P) Siguranţa la volan - TOP 5 sfaturi de la profesionişti

Siguranţa la volan este o preocupare constantă a producătorilor de maşini, care adaptează cele mai noi tehnologii pentru a reduce numărul accidentelor rutiere. La fel de importantă trebuie să fie şi preocuparea autorităţilor, de a investi într-o infrastructură rutieră sigură pentru şoferi, pasageri şi pietoni. 

(P) Siguranţa la volan - TOP 5 sfaturi de la profesionişti

Pe lângă toate acestea, grija fiecăruia, de pregătire a maşinii şi de conducere în siguranţă, este esenţială. De aceea, ai grijă și:

Echipează maşina corespunzător

Siguranţa în timpul deplasării depinde de modul în care este pregătită şi întreţinută maşina. Pe lângă reviziile şi verificările periodice, trebuie să fii atent la buna funcţionare şi la aspectul tehnic al vehiculului. În sezonul cald, numărul de kilometri parcurşi creşte atât în cazul automobilelor, datorită concediilor şi vacanţelor, cât şi al utilitarelor, care transportă mai multe persoane și mărfuri. În ambele cazuri, echiparea trebuie să înceapă de la anvelope. În ceea ce priveşte setul de cauciucuri camioane sau pentru turisme, acestea trebuie să fie de sezon, să aibă suficientă bandă de rulare şi un grad de uzură scăzut şi uniform. Sistemul de direcţie şi cel de frânare sunt alte componente ce influenţează siguranţa la volan, alături de sistemul de iluminat.

Poartă centura de siguranţă

După ce ai urcat în maşină, prima măsură pe care trebuie să o iei, pentru siguranţa ta la volan, este să-ți pui centura de siguranţă. Purtarea acesteia nu este obligatorie doar pentru şofer, ci pentru fiecare pasager, inclusiv pentru cei de pe bancheta din spate (acolo unde, evident, este cazul). Împreună cu airbagurile, centurile de siguranţă salvează cele mai multe vieţi şi fac diferenţa dintre un accident uşor şi o tragedie.

Asigură-te că vezi şi eşti văzut

Vizibilitatea la volan te ajută să anticipezi şi să eviţi eventualele pericole de pe carosabil. Un obstacol în acest caz poate fi chiar parbrizul, care, în timp, se umple de zgârieturi, grăsime sau alte elemente care îi reduc transparenţa. Utilizarea unor ştergătoare uzate poate grăbi deteriorarea parbrizului, care nu mai oferă vizibilitate perfectă, indiferent de condiţiile meteo. Sistemul de iluminat este la fel de important pentru a vedea şi a fi văzut. Lumina soarelui, insectele lovite de-a lungul timpului şi substanţele antiderapante care ajung pe faruri mătuiesc suprafaţa exterioară a acestora care își pierde din claritate. La fel de periculos este şi condensul din interiorul lămpilor, care estompează lumina produsă. Orice deficienţă a sistemului de iluminat provoacă disconfort la volan şi trebuie remediată, ca să conduci în siguranţă.

Adaptează manevrele la condiţiile de trafic

Stilul de condus trebuie adaptat condiţiilor de drum. Poți să te lași pe mâna pilotului automat doar pe şoselele expres sau pe autostrăzi, şi, acolo, cu atenţie sporită. În special, în oraşe, trebuie să ai o conduită preventivă, deoarece aglomeraţia şi lipsa spaţiilor de parcare ridică multe pericole. Vizibilitatea în mediul urban este mult redusă de maşinile staţionate neregulamentar, care obturează intrările în intersecţii sau trecerile de pietoni. Indiferent cât de bine cunoşti zona în care circuli, redu viteza şi acordă o atenţie deosebită tuturor participanţilor la trafic.

Foloseşte tehnologia inteligent

Interzicerea utilizării telefonului mobil la volan nu este o capcană, pentru strângerea de fonduri din amenzi, ci o importantă măsură de siguranţă. Distragerea atenţiei pentru convorbiri, mesaje, navigarea pe internet sau schimbarea melodiei preferate este o periculoasă la orice viteză, indiferent cât de puţin ar dura. Dacă trebuie să foloseşti aceste tehnologii, rezumă-te la comenzile de pe volan, la sistemele hands-free sau opreşte, pentru câteva minute, pentru a le utiliza în siguranţă.

Siguranţa unui drum parcurs cu maşina începe înainte de a te urca la volan şi se încheie când ai ajuns la destinaţie. Grija pentru echiparea maşinii şi atenţia în timpul șofatului sunt elementele care contribui la diminuarea evenimentelor rutiere nedorite.

Program PRO 2

 • Vineri
 • 07:00 Tanar si nelinistit
  45 min
  07:45 Fara privirea ta
  90 min
  09:15 Camera 309
  60 min
  10:15 Iubire ascunsa
  105 min
  12:00 Betty in New York
  120 min
  14:00 Fara privirea ta
  60 min
  15:00 Camera 309
  60 min
  16:00 Tanar si nelinistit
  60 min
  17:00 Dincolo de noi
  60 min
  18:00 Fara privirea ta
  60 min
  19:00 Betty in New York
  120 min
  21:00 Camera 309
  60 min
  22:00 Iubire ascunsa
  60 min
  23:00 Inima de tigan
  90 min
  00:30 Betty in New York
  120 min
  02:30 Inima de tigan
  90 min
  04:00 Iubire ascunsa
  60 min
  05:00 Fara privirea ta
  45 min
  05:45 Dincolo de noi
  60 min
  06:45 Tanar si nelinistit
  60 min
Modifică setările cookies