(P) Proceduri moderne pentru tratarea aritmiilor

Aritmiile sunt tulburări de ritm cardiac care se manifestă prin bătăi prea rapide, prea lente sau neregulate ale inimii.

(P) Proceduri moderne pentru tratarea aritmiilor

Deseori, acest fenomen nu este periculos, dar în anumite situații aritmia poate fi produsă de o afecțiune cardiacă gravă și atunci poate pune în pericol viața bolnavului. 

Clasificarea aritmiilor

Există mai multe tipuri de aritmie: 

 • tahicardie (bătăi prea rapide ale inimii: peste 100/minut) 
 • bradicardie (bătăi prea lente ale inimii: sub 60/minut).

În funcție de locul în care se produce impulsul electric anormal, aritmiile sunt clasificate în aritmii atriale și ventriculare.

Aritmii atriale (impulsul electric anormal este produs în atrii)

 • fibrilația atrială (bătăi foarte rapide și neregulate ale inimii)
 • tahicardia sinusală (puls de 90-120/min)
 • bradicardia sinusală (puls sub 60/min)
 • extrasistole atriale
 • tahicardia paroxistică atrială (puls de 140-220/min)
 •  flutterul atrial (puls foarte rapid, peste 250/min).

Aritmii ventriculare (impulsul electric anormal este generat în ventricule)

 • extrasistolă ventriculară 
 • tahicardia paroxistică ventriculară 
 • fibrilația ventriculară.

Proceduri moderne de tratament

Din fericire, în prezent există metode moderne și eficiente de tratament, care nu mai presupun operație pe cord deschis, ci sunt minim invazive. Iată care sunt acestea:

Ablația

Această procedură presupune inserarea unor catetere prin vasele de sânge și ghidarea lor spre inimă. Cateterele au la capăt mici electrozi, care vor folosi căldura sau radiofrecvența ca să distrugă mici părți ale țesutului cardiac, blocând astfel activitatea regiunii care produce aritmia.

Cardioversia

Procedura se aplică în caz de fibrilație atrială. Medicul fixează pe pieptul pacientului plasturi cu electrozi, prin care va aplica un mic șoc electric. Acest impuls electric ajunge la inimă și reglează ritmul cardiac, astfel încât inima poate să bată din nou normal.

Stimulatorul cardiac

Stimulatorul cardiac (pacemaker) este un mic dispozitiv care se implantează sub piele și este conectat la inimă prin intermediul unor fire. Cu ajutorul unor senzori speciali, stimulatorul monitorizează constant bătăile inimii. În momentul în care sesizează o anomalie, o aritmie, aplică automat un mic șoc electric, pentru a restabili ritmul cardiac normal. Stimulatorul este recomandat în caz de insuficiență cardiacă sau bradicardie (bătăi prea lente ale inimii).

Dispozitivul este format dintr-un generator de puls și sonde de stimulare. Sondele sunt introduse la nivelul inimii prin vasele de sânge, fiind apoi fixate în țesutul cardiac. Generatorul de puls este plasat sub piele sau sub mușchiul pectoral. Montarea unui stimulator cardiac este o procedură minim invazivă, care durează doar 1-2 ore și presupune o spitalizare de numai 6 ore.

Defibrilatorul implantabil

Dispozitivul este asemănător cu un stimulator cardiac, dar are un rol diferit. Spre deosebire de stimulator, care tratează aritmiile caracterizate prin puls prea lent, defibrilatorul este necesar pentru a remedia aritmiile care presupun un puls prea rapid sau haotic, neregulat.

Astfel, defibrilatorul implantabil este recomandat în caz de tahicardie sau fibrilație ventriculară, iar șocul electric aplicat normalizează pulsul. Aparatul se montează sub piele și este conectat prin fire cu electrozi la mușchiul cardiac, monitorizând permanent pulsul. 

De cele mai multe ori, aritmiile se manifestă prin palpitații, oboseală excesivă, dar alteori nu au simptome. De aceea, este foarte important să mergi regulat la medic, pentru consultație și efectuarea unui EKG, care poate descoperi din timp orice tulburare de ritm cardiac.

Program PRO 2

 • Miercuri
 • 07:00 Dulce-amarui
  60 min
  08:00 Pana la ultima picatura
  75 min
  09:15 Razbunare pe tocuri
  60 min
  10:15 Dragostea nu uita
  105 min
  12:00 Imperiul minciunilor
  120 min
  14:00 Pana la ultima picatura
  60 min
  15:00 Razbunare pe tocuri
  60 min
  16:00 Dulce-amarui
  60 min
  17:00 Dragostea nu uita
  60 min
  18:00 Pana la ultima picatura
  60 min
  19:00 Imperiul minciunilor
  120 min
  21:00 Razbunare pe tocuri
  60 min
  22:00 Regina
  210 min
  01:30 Imperiul minciunilor
  105 min
  03:15 Dulce-amarui
  45 min
  04:00 Ce se intampla, doctore?
  30 min
  04:30 Doctorul casei
  45 min
  05:15 Pana la ultima picatura
  45 min
  05:45 Dragostea nu uita
  60 min
  06:00 END OF THE DAY
  15 min
  06:45 Dulce-amarui
  60 min
Modifică setările cookies