(P) Pe ce criterii aleg firma de construcții?

O firmă de construcții este, în primul rând, o afacere care trebuie să se supună unor reguli ce se aplică oricărei companii: angajați cu carte de munca, specialiști cu atestate oficiale și seriozitate in estimarea costurilor. 

(P) Pe ce criterii aleg firma de construcții?

Mai mult, sunt cateva elemente specifice care te vor ajuta să triezi oferta de pe piața și să identifici constructorul cel mai potrivit nevoilor tale.

Arhitectul și firma de construcție

Visezi de mult timp la o casă și știi exact cate camere, niveluri și băi vrei să aibă. Probabil că știi și ce finisaje vrei să folosești, poate chiar ai o listă de opțiuni calculate în funcție de cost. Cu cât știi în detaliu ce să ceri, cu atât mai eficientă va fi colaborarea ta cu arhitectul care îți proiectează casa.

Odată trecut peste acest aspect, vei începe să obții toate autorizațiile de care ai nevoie. Acesta este și momentul în care poți începe să cauți o firmă de construcții. De cele mai multe ori, vei putea primi de la cei care s-au ocupat de proiectarea casei niște recomandări de firme specializate pe genul de proiecte de care ai nevoie.

Firma de construcție are responsabilitatea de a respecta întocmai indicațiile prevăzute în proiect, iar dacă va încerca să intervină cu modificări, ar trebui să îți dea de gândit. De exemplu, dacă structura acoperișului este gândită pe profile UNP, atunci constructorul are obligația de a folosi întocmai aceste profile metalice laminate și nu alt material.

Prețul

Prețul mic sau mare al companiei nu este singurul criteriu de selecție. Firmele vechi, de exemplu, beneficiază de anumite colaborări cu producătorii sau distribuitorii de materiale de construcții, avantaje care se vor reflecta și în prețul lucrării.

Altele, prin natura proceselor folosite, pot avea preturi peste medie - de exemplu, poate folosesc niște metode care scad din timpul de execuție.

Modul în care o firmă știe să-și optimizeze cantitățile de materiale folosite, pierderile de materiale, timpii de execuție, alegerea personalului și negocierea prețului cu furnizorii va influența costul final plătit de client.

Dacă vrei să ai un filtru în plus de verificare, poți intra pe registrul comerțului și caută mai multe detalii fiscale despre evoluția companiei și statusul financiar actual. Ar trebui să îți ofere o imagine clară a oportunității unei viitoare colaborări.

Cum ceri oferta?

Sigur că tendința naturală este să trimiți un mail, însă dacă iei în calcul reținerea pe care firmele de construcții le au fata de astfel de cereri, s-ar putea să se dovedească mult mai util să te duci personal la sediul lor.

Dacă îți vor da un preț pe metru pătrat construit, gândește-te de două ori. Orice casă  are specificul ei, așadar fiecare proiect trebuie analizat înainte. De la elemente de structură și tipologia solului și până la tipul izolației termice folosite și înălțimea geamurilor – toate aceste aspecte trebuie întâi atent analizate și abia apoi estimate în funcție de cost și timp de execuție.

Portofoliul

Identificarea unei firme de construcții serioase se face și prin analizarea portofoliului companiei. Încearcă să găsești foști sau actuali clienți și să obții o părere de la aceștia despre modul în care au colaborat sau colaborează cu firma respectivă.

Devizul

Fiecare etapa finalizată a lucrării ar trebui să respecte devizul prevăzut în contractul încheiat la început. Este un mod prin care ți se oferă o garanție atât a lucrării propriu-zise, cât și a respectării costurilor prevăzute inițial. Sigur că există niște marje de eroare, dar acestea nu ar trebui să depășească câteva procente din suma totală.

În mod ideal, ai putea verifica acest contract cu un avocat, în așa fel încât să te asiguri că toate criteriile sunt acoperite.

Orice firma de construcție ar trebui să fie autorizată ca să poată proiecta sau executa lucrările de construcții și instalații. Totodată, ea ar trebui să aibă în cadrul echipei un responsabil tehnic cu execuția și un controlor de calitate, ambii avizați de Ministerul Lucrărilor Publice.

Program PRO 2

 • Sâmbătă
 • 06:45 Tanar si nelinistit
  60 min
  07:45 Iubire ca in filme
  90 min
  09:15 Camera 309
  60 min
  10:15 Regina noptii
  105 min
  12:00 Fetele din Tierra Blanca
  135 min
  14:15 Inima nu cere voie
  45 min
  15:00 Camera 309
  60 min
  16:00 Tanar si nelinistit
  60 min
  17:00 Dincolo de noi
  60 min
  18:00 Inima nu cere voie
  60 min
  19:00 Putin sunt si al tau
  120 min
  21:00 Camera 309
  60 min
  22:00 Regina noptii
  60 min
  23:00 Iubire ca in filme
  75 min
  00:15 Putin sunt si al tau
  120 min
  02:15 Iubire ca in filme
  75 min
  03:30 Dincolo de noi
  45 min
  04:15 Regina noptii
  45 min
  05:00 Inima nu cere voie
  45 min
  05:45 Dincolo de noi
  60 min
  06:45 Tanar si nelinistit
  45 min