(P) Oale, cratițe și tigăi esențiale în bucătărie

Pentru pasionații de bucătărie este important să beneficieze de un mediu de lucru complet, foarte bine echipat. 

(P) Oale, cratițe și tigăi esențiale în bucătărie

Există o mulțime de instrumente care fac că activitățile în bucătărie să fie mult mai plăcute, însă unele dintre acestea sunt esențiale, în lipsa acestora mâncarea nu ar putea fi pregătită optim.

Un top 3 categorii de vase foarte utile într-o bucătărie include:

Majoritatea persoanelor ar trebui să aibă un astfel de instrument în bucătărie, cu ajutorul căruia se pot găti cu ușurință alimentele cu sau fără ulei. Faptul că anumite tigăi permit gătirea fără grăsime, având o textura de calitate, face ca mâncarea să fie mult mai sănătoasă. Pe piață de profil există mai multe modele de tigăi, potrivite pentru fiecare aliment.

Tigaia anti-lipire. În general, tigaia anti-lipire este utilizată pentru gătirea clatitelor, a peștelui sau a ouălor, având nevoie doar de o picătură de ulei. Acest tip de tigaie este foarte simplu de curățat ulterior utilizării, fiind necesar doar un burete moale și puțin detergent.

                                                                          Tigaia anti-lipire

Tigaie din fontă. Datorită materialului foarte rezistent, tigăile din fontă asigură durabilitate pe termen lung. Un beneficiu al utilizării acestor tipuri de tigăi este aromă pe care o asigura preparatelor, datorită modului de răspândire a temperaturii – treptat. Este important că pentru a putea păstra tigaia o vreme îndelungată, întreținerea să fie făcută ingenios. Tigaia din fontă se va spala cu un burete moale, detergent și apă fierbinte doar după ce s-a răcit, astfel se evită crăparea sau degradarea materialului.

 

                                                                             Tigaie din fontă

Tigaie din oțel inoxidabil. Acest tip de tigaie este unul dintre cele mai folosite de către pasionații de bucătărie datorită diversității alimentelor ce pot fi pregătite cu ajutorul său, precum și a calității pe care o oferă. Unele dintre alimentele ce pot fi preparate în tigaia din oțel inoxidabil sunt diversele tipuri de legume. Nu doar că mâncarea va fi sănătoasă, dar tigaia asigură durabilitate pe termen lung, datorită tehnologiei și a materialelor utilizate în procesul de fabricare.

 

 

 

                                                                                Tigaie din oțel inoxidabil

2. Oalele de diferite capacități

Oala este vasul pentru gătit de mari dimensiuni mai mari, folosit, de regulă, pentru supe, ciorbe sau fierberea pastelor. Este un vas de gătit disponibil pe piață în diverse mărimi, ceea ce face că să fie potrivit pentru cantități de preparat ce pot varia. Familiile apelează la oala pentru gătit datorită dimensiunilor mari, de ajuns cât să mulțumească o mulțime de persoane. Cele mai bune materiale din care sunt confecționate oalele sunt ceramică și inoxul.

 

                                                                                 Oala din inox

Oala sub presiune. Un vas pentru gătit foarte folositor, cu ajutorul căreia bucătării cu experiență și nu doar aceștia pot prepară cele mai sănătoase rețete, într-un timp foarte scurt – nu vor mai avea nevoie de o mulțime de alte instrumente. Modul de funcționare al oalei sub presiune constă în atingerea unei temperaturi de aproximativ 120 de grade Celsius, împiedicând eliminarea aburului din vas.

                                                                                Oala sub presiune

Oala tip tuci. Este un vas foarte folositor în bucătărie datorită materialului de calitate din care este confecționată. Beneficiul pe care această îl aduce în bucătărie nu constă doar în aroma unică pe care o oferă rețetelor culinare, ci și în simplitatea procesului de gătit – oala poate fi introdusă în cuptor sau folosită pe aragaz.

                                                                                       Oala tip tuci

3. Cratițele

Între tipurile de cratițe care nu trebuie să lipsească din nicio bucătărie se numără și următoarele:

Cratiță Cocotte. Confecționat din fontă sau ceramică, acest tip de vas de bucătărie conferă un gust inconfundabil preparatelor culinare. Sistemul de încălzire și eliminare a temperaturii calde din cratiță reprezintă un plus în ceea ce privește procesul de pregătire al alimentelor. Vasul este disponibil în magazine în diverse culori, precum albastru, galben, roșu, negru, dar și forme: rotund și oval. Tipul de cratiță cocotte poate fi introdus și în cuptor, putând coace atât deserturi, cât și preparate din pui. 

 

                                                                                    Cratița Cocotte

Cratița Rondeau. Deși se aseamănă foarte tare cu tipul de cratiță cocotte, acest instrument de gătit are dimensiuni mai mici la nivelul înălțimii. Cratița poate fi utilizată pentru fierberea lichidelor, fierberea sosurilor sau topirea ciocolatei. Datorită materialului utilizat în procesul de confecționare, vasul este perfect pentru prepararea sosurilor, bucătării neriscând să ardă preparatul ci, din contră, să se bucure de o aromă unică.

 

                                                                                  Cratița Rondeau

Cratiță pentru prepararea sosurilor. Perfectă pentru prepararea celor mai delicioase sosuri, această tigaie nu arde alimentele, ci le transmite temperatura optimă de care au nevoie. Este disponibilă pe piață în diverse mărimi, în general dimensiunile fiind reduse, fapt ce permite depozitarea în ordine, precum și utilizarea unui vas potrivit cantității gătite de bucătar. Tehnică utilizată, prin care căldură circulă constant pe toată suprafața vasului, face ca acesta să fie de mare folos în bucătărie, rezultând un preparat culinar de excepție.

 

                                                                                        Cratița pentru sosuri

Cratița pentru lapte. Cratița specială pentru încălzirea laptelui este foarte benefică în bucătărie datorită materialului de calitate din care este confecționată. În general, materialul utilizat este aluminiul, care nu se încălzește rapid, ceea ce face că încălzirea laptelui să aibă loc treptat. Laptele nu își va schimbă gustul și nu se va prinde de suprafață vasului. În plus, cratița dispune de o formă specială care permite transferul laptelui în alt vas, în siguranță.

                                                                                            Cratița pentru lapte

Program PRO 2

 • Marţi
 • 06:45 Dragoste de contrabanda
  60 min
  07:45 Lacrimi de iubire
  90 min
  09:15 Fiicele doamnei Fazilet
  60 min
  10:15 Pretul dragostei
  105 min
  12:00 Lasa-ma sa zbor - S.1
  120 min
  14:00 Legea iubirii - S2
  60 min
  15:00 O singura privire
  60 min
  16:00 Dragoste de contrabanda
  60 min
  17:00 Inimi si lacrimi
  60 min
  18:00 Legea iubirii - S2
  60 min
  19:00 Lasa-ma sa zbor - S.1
  120 min
  21:00 Fiicele doamnei Fazilet
  60 min
  22:00 Pretul dragostei
  60 min
  23:00 Lacrimi de iubire
  60 min
  00:00 Lasa-ma sa zbor - S.1
  120 min
  02:00 Dragoste de contrabanda
  60 min
  03:00 Inimi si lacrimi
  45 min
  03:45 Pretul dragostei
  60 min
  04:45 Legea iubirii - S2
  60 min
  05:45 Inimi si lacrimi
  60 min
  06:45 Dragoste de contrabanda
  60 min