(P) Maşini de tuns iarba electrice vs. benzină: avantaje & dezavantaje

Tehnologia a avansat mult, maşinile de tuns iarba electrice, cu baterii sau cu fir, fiind în prezent o alternativă viabilă a celor pe benzină. Înainte de a stabili care dintre cele două variante de maşini de tuns iarba (electrică sau pe benzină) este potrivită pentru tine, ar fi bine să ţii cont de câteva considerente.

(P) Maşini de tuns iarba electrice vs. benzină: avantaje dezavantaje

Citeşte mai departe pentru a afla mai multe informaţii şi a lua decizia în deplină cunoştinţă de cauză. 

Din păcate, compararea maşinilor de tuns iarba, electrice sau pe benzină, nu este o ştiinţă exactă. Pentru a putea face acest lucru în mod eficient, ar trebui evaluate ambele tipuri de echipamente. Astfel, maşinile electrice de tuns iarba pot fi cu fir, iar acestea necesită un cablu de conectare la o priză, sau cu baterie - necesită o baterie încărcată, în vreme ce maşinile de tuns iarbă pe benzină necesită benzină pentru a funcţiona.

 

Maşini de tuns iarba electrice

Maşinile de tuns iarba electrice pot fi:

 • Cu fir - Acestea necesită întreţinere redusă, au durata îndelungată de funcţionare şi nu există combustibil care să curgă sau o baterie care să se descarce. Sunt uşoare şi facil de utilizat. Pe de altă parte, aceste maşini de tuns iarba te condiţionează de conectarea la o priză, iar firul poate fi dificil de poziţionat atunci când coseşti în jurul pomilor sau în alte zone şi există riscul de a tăia oricând cablul de alimentare. Totodată, nu se poate utiliza în condiţii de umiditate.
 • Cu baterii - Nu necesită benzină şi trebuie doar să te asiguri că ai bateria încărcată şi, dacă este posibil, o baterie de rezervă. Pentru încărcarea bateriei este suficient să conectezi încărcătorul la o priză şi nu trebuie să faci un drum special la o staţie de benzină pentru a lua combustibil. În plus, maşinile de tuns iarba cu baterii sunt mai curate şi mai sigure, necesitând întreţinere redusă. Sunt uşoare şi facil de utilizat. Cu toate acestea, bateriile necesită înlocuire şi pot fi costisitoare - chiar dacă sunt reîncărcabile, au o durată de viaţă limitată. Un alt dezavantaj este faptul că au un timp de funcţionare mai mic - funcţionează între 30 şi 60 de minute, iar timpul de încărcare a bateriei poate fi lung. Nu se recomandă utilizarea lor în condiţii de umiditate şi, în ultimul rând, fiecare maşină de tuns iarbă pe baterii necesită un anumit model de baterii specializate, unele fiind foarte scumpe. 

 

Maşini de tuns iarbă pe benzină

Maşinile de tuns iarbă pe benzină sunt cu mult mai puternice decât cele electrice. Chiar şi modelele ieftine au mai multă putere decât majoritatea modelelor alimentate cu baterii. Au o durată lungă de funcţionare, aceasta fiind condiţionată doar de dimensiunea rezervorului de benzină - sunt maşini de tuns iarbă pe benzină care pot funcţiona câteva ore fără a fi necesară realimentarea. 

Sunt mai durabile. Maşinile de tuns iarbă pe benzină sunt în general mai durabile decât oricare din tipurile electrice. De obicei sunt fabricate din oţel şi durează mai mulţi ani înainte de a apare necesitate înlocuirii pieselor. 

Funcţionează în condiţii de umiditate. Chiar dacă cositul ierbii ude nu este recomandat, cu o maşină de tuns iarba cu benzină este posibil. 

Combustibilul necesar se poate găsi la orice staţie de benzină, fiind standardizat. 

Cu toate acestea, maşina de tuns iarbă pe benzină are şi câteva dezavantaje:

 • Necesită mai multă întreţinere - Dintre toate maşinile de tuns iarba despre care am discutat până acum, modelele pe benzină necesită cea mai mare întreţinere. Astfel, trebuie verificat nivelul combustibilului, nivelul uleiului, filtrul de aer, filtrul de combustibil, bujiile, lamele tăietoare, curăţenia generală a maşinii, etc. 
 • Sunt mai periculoase - O putere mai mare vine cu factori de risc de accidente mai mari şi cu responsabilităţi suplimentare pentru siguranţă. 
 • Sunt grele - Maşinile de tuns iarbă pe benzină sunt fabricate din materiale mult mai grele, ceea ce le face şi mai dificil de utilizat.

Dificil de pornit - Maşinile de tuns iarbă pe benzină sunt pornite de obicei de un cablu de tracţiune care necesită o anumită rezistenţă de utilizare. De asemenea, pe măsură ce motorul îmbătrâneşte, piesele se uzează, fiind necesare mai multe tracţiuni la pornire decât atunci când e nouă. Trebuie menţionat că unele modele mai noi au pornire electrică, aceasta fiind de preferat celei cu pornire prin tracţiune.  

Fiecare dintre tipurile de maşini de tuns iarba prezintă avantaje si dezavantaje, iar modelul potrivit pentru tine depinde de situaţia şi necesităţile tale. Există mai mulţi factori care trebuie luaţi în considerare atunci când alegi între modelul electric şi modelul pe benzină, dar este bine de menţionat că nu există alegere greşită şi nici o alegere corectă - totul depinde de modul în care priveşti lucrurile şi de ceea ce te avantajează.

Program PRO 2

 • Sâmbătă
 • 06:45 Tanar si nelinistit
  60 min
  07:45 Iubire ca in filme
  90 min
  09:15 Camera 309
  60 min
  10:15 Regina noptii
  105 min
  12:00 Fetele din Tierra Blanca
  135 min
  14:15 Inima nu cere voie
  45 min
  15:00 Camera 309
  60 min
  16:00 Tanar si nelinistit
  60 min
  17:00 Dincolo de noi
  60 min
  18:00 Inima nu cere voie
  60 min
  19:00 Putin sunt si al tau
  120 min
  21:00 Camera 309
  60 min
  22:00 Regina noptii
  60 min
  23:00 Iubire ca in filme
  75 min
  00:15 Putin sunt si al tau
  120 min
  02:15 Iubire ca in filme
  75 min
  03:30 Dincolo de noi
  45 min
  04:15 Regina noptii
  45 min
  05:00 Inima nu cere voie
  45 min
  05:45 Dincolo de noi
  60 min
  06:45 Tanar si nelinistit
  45 min