(P) Idei de mâncare pentru bebelușii de 1 an

(P) Idei de mâncare pentru bebelușii de 1 an
Data publicarii: 17 Martie 2020

Alimentația diversificată a copilului reprezintă o etapă plină de provocări pentru mamele care vor să își hrănească micuții cu cele mai sănătoase mâncăruri.

Bebelușii au nevoie de produse din fiecare grupă alimentară pentru a le asigura necesarul de vitamine, minerale, proteine, lipide și glucide.

De la vârsta de 1 an, copilul poate servi aproape tot ceea ce mănâncă și restul familiei, cu condiția ca hrana să fie mărunțită și sănătoasă pentru el.

Aceasta este perioada în care cel mic descoperă din ce în ce mai multe arome și texturi, începe să aibă preferințe alimentare și va dori să fie cât mai independent la masă. De aceea, este bine să insiști cu un regim cât mai echilibrat, iar pentru asta ți-am pregătit câteva idei de mâncare ce îți vor putea fi de ajutor.

Piure de fructe sau de legume

Dacă cei mici se împacă foarte bine cu aproape toate tipurile de fructe, pot fi extrem de mofturoși când vine vorba de legume. Acestea sunt însă esențiale pentru a le oferi vitaminele și mineralele de care au nevoie pentru o dezvoltare armonioasă, așa că încearcă să îi oferi copilului o gustare delicioasă și sățioasă.

Piureul poate fi preparat din diferite combinații sau achiziționat chiar din magazine, mai ales că există o gamă diversă de alimente bio pentru bebeluși ce îi ferește de chimicale și conservanți, dar le pune la dispoziție produse deosebit de gustoase.

Așadar, micuțul tău cu siguranță nu va refuza un piure de mere, pere, morcov și dovleac ori un piure de spanac cu castravete. Renunță la ideile simple care includ doar cartof sau țelină și îndreaptă-ți atenția spre amestecuri mult mai creative și gustoase.

Supa cremă de legume

Dovleac, roșii, mazăre, morcov, ciuperci, broccoli sau orice alte legume pot fi folosite pentru o supa pasată cremoasă și aromată, pe gustul copiilor. Aceasta este una dintre puținele forme în care bebelușii de 1 an mănâncă atâtea legume sănătoase la un loc, de aceea este absolut necesar să nu lipsească din meniul celor mici.

Iaurt integral cu felii de fructe

Combinația dintre iaurt și fructe este întotdeauna pe placul copiilor. Poți să pregătești în casă această gustare sănătoasă foarte ușor, dintr-un iaurt integral peste care să pui câteva feliuțe de banane proaspete, mure bine coapte, afine sau bucăți de căpșuni, în funcție de preferințele micuțului tău.

Carne fiartă și legume la abur

Pentru prânz sau cină este ideal să îi dai bebelușului carne de pui, de vita ori de curcan, însă poți opta și pentru alte sortimente, doar că e indicat să fie carne slabă. Aceasta se fierbe și se mărunțește bine pentru a evita înecarea sau sufocarea și se servește alături de câteva legume moi făcute la abur – țelină, păstârnac, morcov sau dovlecel.

Lapte cu cereale integrale

Micul dejun sau gustarea dintre mese poate oricând să includă laptele cu cereale integrale. Este bine să eviți produsele pline de zahăr ori coloranți artificiali și să-ți îndrepți atenția către produse cât mai naturale, care conțin unul ori mai multe tipuri de cereale integrale, fibre și puține glucide, ca de exemplu fulgii de ovăz, de secară sau quinoa.

Paste cu sos simplu

Carbohidrații reprezintă unul dintre principalii nutrienți de care are nevoie orice copil pentru că-i conferă energie și hrănesc fiecare celulă a corpului, inclusiv celula cerebrală.

Prin urmare, include pastele în dieta bebelușului tău, dar combină-le cu sosuri cât mai simple. Dacă vrei să te asiguri că produsul este recomandat pentru cei mici, optează pentru paste dedicate copiilor, din făină de grau dur și cu piure de roșii, o variantă foarte ușoară și gustoasa.

Chiar dacă pare că bebelușii în vârstă de 1 an pot manca orice, nu este indicat să incluzi în meniul lor zilnic alimente procesate, produse de tip fast-food ori cantități prea mari de sare. Încearcă să te orientezi către mâncăruri bio, sănătoase și hrănitoare, care contribuie la creșterea armonioasa.

Program Acasa TV
  • Sâmbătă
  • 06:00 Pe firul iubirii
    120 min
    08:00 Intrebarea Mesei Rotunde
    60 min
    09:00 Lectii de viata
    60 min
    10:00 Darul de nunta
    120 min
    12:00 Aproape de iubire
    180 min
    15:00 Pe firul iubirii
    120 min
    17:00 Lectii de viata
    60 min
    18:00 Povestea de pe insula
    120 min
    20:00 Regina
    90 min
    21:30 Gustul infrangerii
    60 min
    22:30 Scantei peste Brooklyn
    120 min
    00:30 Regina
    105 min
    02:15 Intrebarea Mesei Rotunde
    60 min
    03:15 Lectii de viata
    45 min
    04:00 Ce se intampla, doctore?
    30 min
    04:30 Scantei peste Brooklyn
    90 min
    06:00 Pe firul iubirii
    120 min
Modifică setările cookies