(P) Ghidul unui veritabil gentleman: Cum se fumează corect un trabuc?

(P) Ghidul unui veritabil gentleman: Cum se fumează corect un trabuc?
Data publicarii: 28 Mai 2020

Fumarea unui trabuc reprezintă mai mult decât un tabiet nevinovat, așa cum este servirea unei cești de cafea. Pentru a te bucura din plin de savoarea unui trabuc, învăluită într-o sumă întreagă de senzații greu de reprodus, trebuie să înțelegi foarte bine pașii importanți din tot acest proces.

Discutăm despre 3 etape esențiale: tăierea unui trabuc, aprinderea unui trabuc și fumarea unui trabuc. Mai multe despre aceste faze, chiar în rândurile acestui articol: 

Cum se fumează corect un trabuc: Tăierea acestuia 

Tăierea unui trabuc nou se realizează cu scopul de a obține o deschidere suficient de mare, astfel încat forma obținută să poată oferi (după aprindere) un control cât mai bun. Dacă vrei să tai pentru prima dată un trabuc, NU folosi dinții. Pentru această primă etapă importantă, un veritabil “aficionado” utilizează un cutter special pentru trabucuri, cu o singură lamă. Tăietura trebuie realizată cât mai aproape de capăt, printr-o singură mișcare fermă. Locul în care se realizează tăietura este acela în care capătul trabucului se unește cu învelișul. O altă metodă prin care se poate realiza tăierea corectă a unui trabuc: plasează trabucul pe masă, apoi trece-i capătul prin cutter.  

Cum se fumează corect un trabuc: Aprinderea acestuia

Regula de bază: trabucul nu trebuie niciodată expus direct la flacără. În caz contrar, trabucul se va încinge foarte tare, așadar, îl vei strica. Se va aprinde în mod egal intregul capăt al trabucului, iar după ce acesta s-a aprins uniform, trage câteva fumuri, urmând să verifici din nou capătul aprins al acestuia. Rotește trabucul la fiecare aprindere, pentru a uniformiza jarul. Pentru aprinderea trabucului, îți recomandăm să folosești chibrituri, nu o brichetă. Recomandate sunt chibriturile lungi, ce nu conțin sulf. Dacă nu ai la îndemână astfel de chibrituri pentru trabuc, poți utiliza și chibrituri normale (chiar dacă se utilizează mai greu la aprindere), însă așteaptă până când arde tot sulful. 

Cum se fumează corect un trabuc: Fumarea acestuia

Conform etichetei, banda trabucului trebuie îndepărtată după ce ai fumat un timp din acesta (aproximativ 12 fumuri). Trabucul se fumează fără a se inhala. Fumul se păstrează în gură pentru câteva secunde, astfel încât să te bucuri din plin de aroma oferită de trabucul respectiv. Între două fumuri, așteaptă preț de 30-60 de secunde, pentru ca trabucul să se răcească din nou. Atunci când este prea fierbinte, aroma pe care o lasă trabucul este mai amară. Experiența fumării unui trabuc poate fi înnobilată și de gustul unui Jack Daniel’s, sau al unui cognac de calitate. Dacă preferi vinul, cele mai recomandate soiuri pentru trabuc sunt Cabernet Sauvignon și Mourvedre. 

Un gentleman adevărat nu va stinge niciodată trabucul pe care l-a fumat, ci îl va lăsa să se stingă singur. Cât despre băutura din paharul tău, un Jack Daniel’s se bea la o temperatura optimă de 18-20°C. Pentru răcirea băuturii, se utilizează pietrele de răcire, nu gheața. Cea din urmă variantă va dilua gustul autentic al unui Jack Daniel’s. Ține cont de aceste sfaturi și bucură-te așa cum trebuie de această experiență inedită!

Program Acasa TV
  • Marți
  • 06:00 Draga mama
    120 min
    08:00 Acea fata
    60 min
    09:00 Ingeri tacuti
    60 min
    10:00 Imbratisarea ta
    120 min
    12:00 Esmeralda
    60 min
    13:00 Sa invingi regretul
    120 min
    15:00 Pamantul, Soarele si tu
    120 min
    17:00 Imbratisarea ta
    120 min
    19:00 Draga mama
    120 min
    21:00 Acea fata
    60 min
    22:00 Ingeri tacuti
    60 min
    23:00 Scorpionul
    60 min
    00:00 Esmeralda
    60 min
    01:00 Acea fata
    60 min
    02:00 Trei surori
    135 min
    04:15 Acasa la romani
    60 min
    05:15 Scorpionul
    45 min
    06:00 Draga mama
    120 min
Modifică setările cookies