(P) De la viata in casa parintilor la stat in chirie? Iata ce trebuie sa stii!

Ideea de a fi independent este cea care ne convinge pe cei mai multi dintre noi sa luam decizia de a ne muta in chirie. Odata ce devii adult, apare si dorinta de a-ti lua viata in propriile maini. Insa inainte de a face asta, ar fi bine sa stii cateva lucruri.

(P) De la viata in casa parintilor la stat in chirie? Iata ce trebuie sa stii!

Statul in chirie - Avantaje si dezavantaje

Principalul avantaj de care vei avea parte e flexibilitatea. Daca nu iti place zona sau orasul in care esti, poti oricand sa te muti. Un alt avantaj este ca, de cele mai multe ori, chiria este mai ieftina decat rata pentru o locuinta achizitionata cu un credit imobiliar. Nu in ultimul rand, stand in chirie, nu trebuie sa platesti pentru impozit sau asigurarea apartamentului. Proprietarul se ocupa de aceste lucruri si de renovari, reparatii sau alte modificari majore. Asadar, singurele tale cheltuieli sunt chiria si utilitatile. Astfel, vei economisi bani si te poti bucura de ei in alte moduri. 

Din pacate, exista si dezavantaje. De exemplu, lipseste acel confort psihologic pe care ti-l ofera propria locuinta. Alt dezavantaj e faptul ca poti fi dat afara oricand. De asemenea, desi pe termen scurt iesi mai bine financiar, pe termen lung situatia e diferita. Dupa ce stai in chirie mai mult de 10 ani, vei realiza ca ai fi putut sa-ti folosesti banii in alte scopuri.

Cum sa gasesti apartamentul perfect

Vrei sa gasesti un apartament bun intr-un timp scurt? Stabileste facilitatiile de care ai nevoie si bugetul disponibil. Cauti un apartament cu 2 sau 3 camere? Cat de mare sa fie suprafata? Iti doresti neaparat sa stai intr-un bloc nou sau poate fi si unul vechi? Pretul unei chirii variaza in functie de toti acesti factori. 

Gandeste-te pe termen lung! Desi poate fi tentant sa alegi primul apartament care ti se pare decent, aminteste-ti ca vei sta in el probabil cel putin cateva luni sau chiar ani de zile. De aceea, ar fi mai bine sa iei decizia cu rabdare si sa alegi ceva care sa fie pe gustul tau. O metoda buna pentru a gasi apartamentul ideal, e sa cauti pe un site specializat, precum cel de apartamente de inchiriat in Botosani. Poti cere si ajutorul unui agent imobiliar. Acesta va face cautarea pentru tine si iti va economisi timp.

Ce trebuie sa faci inainte sa te muti

Odata ce ai gasit apartamentul potrivit, urmatorul pas e sa-l analizezi. Verifica instalatiile, aparatele electrice, conexiunea la internet, porneste apa si da drumul la aragaz. Asigura-te ca toate acestea functioneaza pentru a nu te trezi mai tarziu ca sunt probleme. 

Negociaza chiria! Cel mai probabil, proprietarul a pus un pret mai mare decat cel ce il doreste cu adevarat. Va fi receptiv la propunerea ta daca ii vei inspira incredere. Prezinta-te la timp cand vezi apartamentul, pune intrebari si dovedeste faptul ca esti o persoana serioasa. Orice proprietar isi doreste un chirias bun, pe termen cat mai lung. 

Citeste cu grija contractul! Acorda atentie clauzelor de intarziere a platii chiriei, intretinerii sau facturilor. Pe langa asta, fii atent la procentajul de penalizare si conditiile de reziliere. De cele mai multe ori, din neatentie, garantia platita initial o poti pierde doar pentru ca nu ai instiintat cu 30 de zile inainte ca doresti sa renunti la contract. Odata ce te-ai asigurat ca totul e bine, plateste avansul si semneaza contractul pentru a face  tot procesul legal si sigur.

Esti gata sa faci acest pas? 

Dupa cum observi, sa te muti in chirie nu e asa de simplu precum pare. Trebuie sa ai rabdare pana gasesti locuinta potrivita, sa fii atent ce contract semnezi si cel mai important, sa fii hotarat cand faci acest lucru. Acum ca stii la ce sa te astepti, tot ce iti mai ramane de facut e sa actionezi. Daca urmezi toti pasii de mai sus vei avea un apartament exact asa cum iti doresti si te vei simti in el ca acasa.

Program PRO 2

 • Vineri
 • 06:45 Dragoste de contrabanda
  60 min
  07:45 Numai iubirea
  90 min
  09:15 Fiicele doamnei Fazilet
  60 min
  10:15 Pretul dragostei
  105 min
  12:00 Suflete pierdute
  135 min
  14:15 Legea iubirii - S2
  45 min
  15:00 O singura privire
  60 min
  16:00 Dragoste de contrabanda
  60 min
  17:00 Inimi si lacrimi
  60 min
  18:00 Legea iubirii - S2
  60 min
  19:00 Suflete pierdute
  120 min
  21:00 Fiicele doamnei Fazilet
  60 min
  22:00 Pretul dragostei
  60 min
  23:00 Numai iubirea
  75 min
  00:15 Suflete pierdute
  105 min
  02:00 Dragoste de contrabanda
  60 min
  03:00 Ce se intampla, doctore?
  45 min
  03:45 Pretul dragostei
  45 min
  04:30 Legea iubirii - S2
  60 min
  05:30 Inimi si lacrimi
  60 min
  06:30 Dragoste de contrabanda
  60 min