(P) Cum se distrează copiii la mare: 3 idei de jocuri pe plajă

(P) Cum se distrează copiii la mare: 3 idei de jocuri pe plajă
Autor: Raluca Gheorghe Data publicarii: 30 August 2021

Vara este perfectă pentru copii care, după luni întregi de trasee între casă, școală și activități extracurriculare se pot bucura de odihnă și distracție, de cele mai multe ori la mare.

 Zona litoralului este indicată mai cu seamă pentru aerosolii naturali, cu efecte de îmbunătățire vizibilă a sănătății căilor respiratorii. Pentru a beneficia de efectul optim, specialiștii recomandă prezența pe plajă în prima parte devreme a zilei – în primele 3 ore după răsărit – și în prima oră de la apusul soarelui.

Dacă urmați sfatul medicilor, cura marină ar trebui să cuprindă cel puțin 10 zile – ideal 18 – minim o dată pe an. Și, cum concediul principal al părinților se desfășoară în anotimpul cald, este necesar să vă pregătiți din timp, mai ales dacă aveți copii mici. Cum vor petrece aceștia zilele pe litoral? Am adunat mai jos câteva recomandări utile.

Jocuri cu nisip

Cunoscut de acasă și utilizat în diverse jocuri educative, simplu sau colorat, nisipul este o materie de lucru extrem de iubită de către copii. Pentru că ajută la dezvoltarea motricității fine și a simțului tactil, contactul cu textura sa granulată susține activitatea cerebrală a celor mici. Este firesc, așadar, ca în fiecare zi de plajă să apară bucuria modelării de forme variate cu ajutorul unui set jucării de nisip pentru copii. În definitiv, acesta este primul pe lista cumpărăturilor pentru o astfel de vacanță, deci este normal ca pe plajă să înceapă să „crească” în relief pești, scoici, flori, contururi geometrice, mașini și multe alte invenții interesante.

Atunci când cei mici se joacă în nisip, trebuie să aveți grijă ca mânuțele harnice să nu atingă zonele sensibile – ochi, nas, urechi etc. – pentru a evita iritațiile. De asemenea, este important să acordați atenție și celor din jur, pentru a-i feri de nisipul împrăștiat în căutarea unei comori fantastice.

Activități în apă

Oriunde se află, pentru un copil este important să se simtă confortabil și, înainte de a intra în mare, cel mic s-ar putea să aibă nevoie de ceva timp să se obișnuiască. Nu este deloc indicat să-l grăbiți, căci își va pierde încrederea în adulții care îl forțează crezând că astfel îi fac un bine și poate prinde frică de apă. Este foarte important să vă asigurați că nu îl deranjează nimic – leziuni, dureri, stări neplăcute – și marea este sigură – curată, la o temperatură potrivită, fără persoane care stropesc în jur și cu siguranță departe de cochilii sau pietre care înțeapă.

După ce „prind gustul” valurilor jucăușe, copiii descoperă o mulțime de activități: cu mingea, cu suporturile de înot, cu găletușele de plajă, cu pistoale sau puști cu apă și pot ajunge chiar să încerce scufundări la adâncime mică. Oricare ar fi alegerea, este esențial să rămâneți aproape de ei, pentru a putea preveni orice eveniment nedorit.

Distracție cu briza

O amintire de neuitat a vacanței estivale rămâne pentru mulți momentul în care au reușit să înalțe către cer semnele îndemânării lor. Un zmeu sau un miniplanor, de exemplu, pot face deliciul plimbărilor sau al alergărilor pe nisipul cald, iar jocul cu mingea, cu frisbee sau cu baloane de săpun luate de vânt va descreți frunțile tuturor. În plus, sub protecția umbrelei de plajă, puteți opta pentru multe alte activități: puzzle, construcții, modelaj, jocuri de societate, lectura preferată etc.

A duce copiii la mare nu este doar distractiv, ci și necesar: vitamina D asimilată cu ajutorul razelor soarelui ajută la dezvoltarea sănătoasă a organismului și, de asemenea, previne o serie de patologii. Cu toate acestea, pe plajă este esențial să luați toate măsurile de precauție necesare pentru a-i proteja pe cei mici de eritem și insolație. De asemenea, este important să păstrați o atitudine vigilentă, evitând astfel consecințele – uneori foarte grave – legate de expunerea prelungită la soare.

Program Acasa TV
  • Marți
  • 06:00 Draga mama
    120 min
    08:00 Acea fata
    60 min
    09:00 Ingeri tacuti
    60 min
    10:00 Imbratisarea ta
    120 min
    12:00 Esmeralda
    60 min
    13:00 Sa invingi regretul
    120 min
    15:00 Pamantul, Soarele si tu
    120 min
    17:00 Imbratisarea ta
    120 min
    19:00 Draga mama
    120 min
    21:00 Acea fata
    60 min
    22:00 Ingeri tacuti
    60 min
    23:00 Scorpionul
    60 min
    00:00 Esmeralda
    60 min
    01:00 Acea fata
    60 min
    02:00 Trei surori
    135 min
    04:15 Acasa la romani
    60 min
    05:15 Scorpionul
    45 min
    06:00 Draga mama
    120 min
Modifică setările cookies