(P) Cum să începi o afacere cu jucării din lemn?

(P) Cum să începi o afacere cu jucării din lemn?
Autor: Raluca Gheorghe Data publicarii: 02 Aprilie 2021

Lucrurile simple și frumoase au un farmec aparte, iar într-o eră în care digitalizarea atinge orice domeniu cu care ne intersectam, întoarcerea la simplitate pare o gură proaspătă de oxigen, pe care ne-o permitem în pauzele de la net, social media și tot ce înseamnă gadget.

Jucăriile din lemn reprezintă de câțiva ani buni un domeniu de interes pentru părinții care își doresc să le ofere celor mici alternative pentru pasiunile hi-tech, iar producătorii acestora au intuit corect nevoia evadării către activități cu un aer retro, însă reinterpretate pentru contextul actual.

Planul de afaceri pentru un business cu jucării din lemn se dezvoltă pe baza unei idei simplu de înțeles: jocurile capătă și mai mult sens, atunci când cei mici au la îndemână jucării reale, construite cu pasiune pentru imaginația lor.

Cât costă să deschizi o afacere cu jucării din lemn?

Dacă discutăm despre realizarea manuală a jucăriilor din lemn, investiția inițială se identifică doar cu produsele achiziționate pentru confecționarea acestora: cantitățile de lemnu necesare, ustensile de prelucrare, soluții pentru tratarea lemnului etc

În cazul în care se dorește o calitate desăvârșită a pieselor lucrate, regăsită la fiecare de element din lemn în parte și obținută într-un timp cât mai scurt posibil, se poate lua în calcul varianta achiziției unei linii de producție. În astfel de condiții, suma necesară deschiderii afacerii poate fi în jur de 50.000 euro.

Mențiuni importante pentru investitorii tentați să deschidă un astfel de business:

  • Concurența pe acest segment de business se construiește pe două elemente definitorii: originalitatea produselor oferite și prețul plătit pentru acestea;
  • China reprezintă un jucător important chiar și pe acest segment din zona de jucării, oferind o gama variată de produse, la prețuri foarte mici (mâna de lucru ieftină);
  • Pătrunderea în magazinele de profil poate fi dificilă, așadar, este nevoie de găsirea unor soluții de promovare alternative; netul poate oferi răspunsurile corecte, în acest sens;
  • Intrarea pe un segment de nișă precum cel al jucăriilor din lemn trebuie să țină cont de studierea concurenței și a cadrului legislativ în vigoare;
  • Lucrul cu lemnul implică o serie de costuri suplimentare, iar calitatea materialelor utilizate în proces (pentru că discutăm despre produse dedicate copiilor) nu poate fi una îndoielnică.

Ce fel de lemn poate fi utilizat la realizarea jucariilor?

Mesterii care lucrează cu lemnul pentru realizarea de jucarii aleg soiuri precum: teiul, fagul, molidul, bradul, pinul sau cireșul. Materia primă poate fi achiziționată fie de la producătorii locali, fie din magazinele de bricolaj.

O altă opțiune pentru comenzile de materii prime și scule de prelucrare este netul. O simplă comandă online aduce acasă toate produsele necesare în realizarea unor jucării de lemn calitative, de la materialul lemnos la polizoare, de la vopsea de lemn la nituri, balamale etc

Unde se pot comercializa jucăriile din lemn?

Așa cum spuneam și mai sus, magazinele de jucării au deja propriii furnizori de produse realizate din lemn, așadar, efortul de a ajunge pe rafturile acestora cu marfă nouă poate implica o serie de costuri pe care încă nu ești pregătit să le suporți.

Însă netul este de partea ta, oferindu-ți uneltele necesare promovării produselor tale, la costuri cât se poate de convenabile, dacă este sa ne raportăm la vizibilitatea în piață de care poți avea parte.

Pentru a înțelege mult mai bine ce înseamnă promovarea produselor tale pe Facebook, Instagram, TikTok sau Youtube, fă-ți temele cât mai bine, pentru că rețelele de social media reprezintă instrumentul cel mai potrivit pentru ca afacerea ta să devină vizibilă.

Un alt mod prin care îți poți promova produsele din lemn pentru copii: târgurile și evenimentele de profil. Chiar dacă acum, pandemia le dă peste cap planurile celor care doresc să își expună produsele la astfel de întâlniri, târgurile atrag (în mod normal) mii de vizitatori, dornici să vadă îndeaproape exponatele.

De ce să alegem lemnul în locul altor materiale?

Lemnul este un material rezistent, ce poate face față cu brio șocurilor mecanice. Prelucrat și întreținut în mod corespunzător, un produs din material lemn poate trece fără probleme testul timpului.

Mai este important de precizat faptul că lemnul nu este un material la fel de toxic pentru sănătatea celor mici, comparativ cu alte materiale utilizate adesea pe piața mondială a jucăriilor: polimeri, plastic samd

Totodată, lemnul este un material cu care se poate lucra mult mai simplu. Materia prima poate fi găsită la orice hipermarket de bricolaj din orașul tău, iar sculele necesare pentru prelucrarea sa se pot comanda online în ce mai mai simplu mod posibil (vezi aici polizoare la cel mai bun pret).

Jucăriile din lemn reprezintă un pariu pe care îl poți câștiga în această nișă dedicată celor mici, dacă mizezi din start pe produse de calitate, o promovare 2.0 pe net și un nivel ridicat de originalitate, în privința poveștilor pe care jucăriile gândite de tine le pot spune!

Foto: Shutterstock

Program Acasa TV
  • Luni
  • 06:00 Draga mama
    120 min
    08:00 Acea fata
    60 min
    09:00 Ingeri tacuti
    60 min
    10:00 Imbratisarea ta
    120 min
    12:00 Esmeralda
    60 min
    13:00 Sa invingi regretul
    120 min
    15:00 Pamantul, Soarele si tu
    120 min
    17:00 Imbratisarea ta
    120 min
    19:00 Draga mama
    120 min
    21:00 Acea fata
    60 min
    22:00 Ingeri tacuti
    60 min
    23:00 Scorpionul
    60 min
    00:00 Esmeralda
    60 min
    01:00 Acea fata
    60 min
    02:00 Trei surori
    150 min
    04:30 Doctorul casei
    45 min
    05:15 Scorpionul
    45 min
    06:00 Draga mama
    120 min
Modifică setările cookies