(P) Cum menții locuința calduroasă

(P) Cum menții locuința calduroasă
Citeste mai mult despre: locuinta, locuinta calduroasa
Data publicarii: 18 Noiembrie 2019

În sezonul rece, preocuparea celor mai mulți români este să mențînă un ambient plăcut în casă, cu costuri decente pentru întreținere.

Cu ajutorul câtorva trucuri simple vei reuși să îți menții locuința călduroasă cu cheltuieli minime. Sfaturile sunt valabile atât pentru locuitorii racordați la sistemele publice de încălzire, cât și pentru proprietarii de centrale proprii. 

Dacă locuieșți într-o casă încălzită prin centrale electrice de termoficare (CET), trebuie să găsești resurse în perioada dinaintea încărcării instalației cu agent termic, deoarece legea prevede că sistemul public de încălzire pornește doar după ce trei zile consecutive se înregistrează temperaturi de sub 10 grade Celsius în intervalul 18:00 – 06:00. Așadar, când termometrul coboară sub 15 grade, zilele și mai ales nopțile sunt destul de friguroase. În cazul în care ai o centrală proprie, indiferent că este de apartament sau la casă, încălzirea locuinței este destul de costisitoare pe timp de iarnă, deci orice sfat este binevenit pentru bugetul familiei.

Izolează pereții și tavanul

Menținerea căldurii în orice încăpere depinde de procentul de pierdere a energiei prin pereți, pardoseală și tavan. Încă din faza de proiectare a unei clădiri, trebuie luat în calcul acest aspect, folosindu-se materiale care izolează bine termic. Dacă locuieșți într-o casă cu pierderi mari de căldură, poți recupera acest deficit printr-un proces de renovare. 

În special în zona ușilor și a ferestrelor se pierde cea mai multă căldură, așadar înlocuirea lor cu materiale superioare calitativ poate fi o soluție. De asemenea, este cunoscut faptul că temperatura degajată de calorifere, convectoare sau alte surse de încălzire se deplasează vertical, pierzându-se prin plafonul superior. Pentru a beneficia mai mult timp de căldură din camera, adaugă un tavan fals decorativ, care pe lângă eficientă energetică are și un aspect plăcut. Investiția în materiale de construcție de calitate va fi amortizată rapid prin costurile mult mai mici de întreținere.

Lasă liber un spațiu în față caloriferelor

Pentru a da cel mai bun randament, caloriferele nu trebuie să fie obturate de obiecte de mobilier. Dulapurile, canapeaua sau chiar și perdeaua și draperiile absorb căldură emanată de radiator. Încearcă pe cât posibil să lași liber un spațiu în față caloriferului și vei vedea o diferența majoră de căldură resimțită.

Adaugă încălzire prin pardoseală

Încălzirea prin pardoseală este foarte utilă, în special pentru familiile cu copii, care petrec foarte mult timp jucându-se pe jos. În acest caz, contactul permanent cu suprafețe reci (gresie, parchet, marmură, ciment etc.) le poate fi dăunător. Atmosfera cea mai plăcută în casă o oferă combinația dintre calorifere și încălzirea prin pardoseală, așadar renunțarea la radiatoare nu este recomandată.

Folosește covoare și draperii

Textilele sunt ajutoare de nădejde în menținerea căldurii. Mochetele și covoarele protejează podeaua, pot fi folosite în procesele de redecorare și se încadrează în orice stil și decor. În plus, oferă un grad ridicat de căldură resimțit chiar și pe timp de iarnă, cu picioarele goale. În timpul zilei poți profită de căldură soarelui, dacă permiți luminii naturale să pătrundă cât mai mult în încăpere. Așadar, de dimineață până seară ridică obloanele și trage draperiile, că să te bucuri de câteva grade în plus, gratuit. Noaptea, în schimb, trebuie să acoperi ferestrele cu jaluzele sau obloane la exterior și cu draperii la interior, deoarece acestea au rolul de a stopa pătrunderea aerului rece în încăpere.

În timpul iernii, cheltuielile de întreținere sunt mult mai mari decât în sezoanele calde. Că să eviți o gaură foarte mare în bugetul familiei pentru încălzirea locuinței, folosește aceste trucuri simple, menite să-ți facă viață mai ușoară. Soluția cea mai bună este un proces de renovare, în urmă căruia casă ta să fie cât mai bine izolată termic.

Program Acasa TV
  • Vineri
  • 06:00 Inima nu minte
    120 min
    08:00 Acea fata
    60 min
    09:00 Ingeri tacuti
    60 min
    10:00 Nu-i nimeni ca mine
    60 min
    11:00 Stirile Acasa Actualitati
    60 min
    12:00 Esmeralda
    60 min
    13:00 Dragostea si banii
    120 min
    15:00 Stirile Acasa Magazin
    60 min
    16:00 Pamantul, Soarele si tu
    60 min
    17:00 Imbratisarea ta
    120 min
    19:00 Inima nu minte
    120 min
    21:00 Acea fata
    60 min
    22:00 Ingeri tacuti
    60 min
    23:00 Numele meu e Riza
    60 min
    00:00 Esmeralda
    60 min
    01:00 Acea fata
    60 min
    02:00 Trei surori
    150 min
    04:30 Acasa la romani
    45 min
    05:15 Stirile Acasa Magazin
    45 min
    06:00 Pe firul iubirii
    120 min
Modifică setările cookies