(P) Cum îți pregătești copilul pentru o intervenție chirurgicală?

Copilul tău trebuie să treacă printr-o intervenție chirurgicală programată? Cu siguranță cel mic simte o oarecare teamă, panică sau are tot felul de întrebări. Ca părinte, este normal să te simți agitat în legătură cu acest eveniment important, însă tot tu ești cel care poate calma agitația copilului.

(P) Cum îți pregătești copilul pentru o intervenție chirurgicală?

Iată cum îți pregătești copilul pentru operație.

Pregătește-te personal

Înainte de a-ți pregăti copilul pentru operație, trebuie să te asiguri că te pregătești pe tine însuți din punct de vedere emoțional și informațional. 

Discuta cu cei dragi și cu medicii dacă simți anxietate, teamă sau panică. În primul rând, trebuie să înveți să te autocontrolezi, deoarece stările tale interioare pot fi transmise copilului prin comportament, fără să-ți dai seama.

Alege împreună cu medicul metoda chirurgicală potrivită. Pentru un copil, metodele chirurgicale minim-invazive sunt de preferat în locul celor clasice.

Acestea sunt mai ușor de tolerat, iar copilul nu va avea restricții și nu se va simți izolat, deoarece recuperarea este rapidă.

La Centrul de Pediatrie Arcadia intervențiile de chirurgie pediatrică sunt realizate minim-invaziv, laparoscopic, beneficiile fiind extrem de importante pentru micul pacient.

Vorbește cu medicul care va efectua intervenția chirurgicală, în legătură cu particularitățile afecțiunii, funcționarea organismului, desfășurarea procedurii, riscurile și importanța intervenției chirurgicale.

Trebuie să înțelegi cum funcționează organismul și cum îl afectează boala respectivă, pentru a-i putea explica și copilului. Nu ezita să pui întrebări, deoarece și cel mic are dileme și trebuie să știi cum să-i răspunzi. 

În acest mod, atât tu, cât și copilul veți putea trece mai ușor prin aceasta experiență, datorita convingerii că intervenția este absolut necesara pentru sănătate.

Explică-i copilului afecțiunea de care suferă

După ce ai cules informații de la medic, explică-i copilului afecțiunea de care suferă și cum ar trebui, de fapt, să funcționeze organismul. În acest mod, el va înțelege importanța tratamentului.

Însă ai grijă cum prezinți afecțiunea, deoarece e posibil să agravezi starea de teamă. Folosește o metoda potrivită pentru vârsta lui.

Spre exemplu, în cazul copiilor mici, aceștia înțeleg mai bine prin desene, povesti, asocieri cu personaje din desene animate, jocuri, poezii, exemple pe jucării sau cântece.

Explică-i copilului în ce constă procedura

După ce îi explici de ce trebuie să fie operat, trebuie să-i descrii cum se desfășoară procedura. Teama copilului poate fi, de fapt, frica de necunoscut.

El nu înțelege ce i se va întâmpla, iar acest lucru îi stârnește sentimente negative. Explică-i într-o manieră cât mai plăcută sau jucăușă, modul în care va fi vindecat de către medici. 

Atenție la cuvintele utilizate!

Dacă te simți nesigur, poți apela la echipa medicală pentru a discuta cu copilul. Medicul pediatru îi va explica celui mic pe înțelesul lui și îi va alunga teama.

Ține-i sub control teama

Identifică ce anume îi provoacă frica și încearcă să îndepărtezi acel factor din mintea copilului. Copiii mici se tem de obicei de durere. Explică-i ce înseamnă anestezia, dar și faptul că orice durere care ar putea apărea va dispărea după administrarea unor pastile. Asigură-l că vei fi lângă el atunci când se va trezi și că vă veți putea juca.

Copii de vârstă școlară pot fi speriați din cauza ideii de separare de părinți în timpul intervenției, dar și din cauza durerii sau leziunilor de pe corp. Oferă-i copilului informațiile necesare despre intervenție și fă-l să înțeleagă că aceasta este necesară pentru eliminarea unei probleme.

Adolescenții se tem atât de durere, cât și de aspectul fizic. Însă mai mult decât atât, aceștia nu pot accepta ideea că trebuie să lipsească de la anumite evenimente (ieșiri cu prietenii, competiții sportive) sau că ar putea fi umiliți în public (bullying). Vorbește deschis cu adolescentul despre tot ceea ce îl frământă.

Indiferent de vârstă, copii se simt rușinați de expunerea zonelor intime. Dacă tipul intervenției chirurgicale implica aceste zone, copilul trebuie să înțeleagă că acest lucru este necesar pentru vindecare și că este un lucru normal în meseria medicului. 

Obișnuiește-ți copilul cu mediul spitalicesc

Înainte de intervenția chirurgicală, copilul poate fi dus să cunoască echipa medicală și mediul în care va sta pentru câteva zile. Astfel, nu va fi un loc necunoscut pentru el. Întâlnirea cu medicul poate să-i alunge multe dintre întrebări. 

Sfaturi pentru ziua intervenției

În ziua intervenției, comportamentul față de copil trebuie să fie unul obișnuit, adică trebuie să îi oferi afecțiune și să te joci împreună cu el.

Adu-i jucăriile preferate sau cărți interesante cu care să-și ocupe timpul. Vizitele celor dragi pot fi foarte utile în perioada de recuperare a copilului.

Așadar, părinții trebuie să-i pregătească pe cei mici pentru intervenții chirurgicale, deoarece aceștia sunt cele mai apropiate persoane din viața copilului.

Program PRO 2

 • Vineri
 • 07:00 Tanar si nelinistit
  60 min
  08:00 Iubire ca in filme
  75 min
  09:15 Camera 309
  60 min
  10:15 Iubire ascunsa
  105 min
  12:00 Dragoste de garda
  120 min
  14:00 Inima nu cere voie
  60 min
  15:00 Camera 309
  60 min
  16:00 Tanar si nelinistit
  60 min
  17:00 Dincolo de noi
  60 min
  18:00 Fara privirea ta
  60 min
  19:00 Dragoste de garda
  120 min
  21:00 Camera 309
  60 min
  22:00 Iubire ascunsa
  60 min
  23:00 Iubire ca in filme
  60 min
  00:00 Dragoste de garda
  105 min
  01:45 Iubire ca in filme
  60 min
  02:45 Dincolo de noi
  60 min
  03:45 Ce se intampla, doctore?
  15 min
  04:00 Iubire ascunsa
  60 min
  05:00 Fara privirea ta
  45 min
  05:45 Dincolo de noi
  60 min
  06:45 Tanar si nelinistit
  60 min