(P) Cele mai rapide și eficiente metode prin care pot fi depistate bolile cardiace

Bolile cardiovasculare ucid anual în jur de 17 milioane de oameni, la nivel mondial.

(P) Cele mai rapide și eficiente metode prin care pot fi depistate bolile cardiace

Multe persoane care suferă de boli cardiovasculare nici măcar nu știu de existența acestor afecțiuni și ajung să afle abia când apar complicațiile (accident vascular cerebral și infarct miocardic acut). De aceea, consultul medical de rutină este foarte important. 

 

În general, bolile cardiovasculare se manifestă prin:

Intoleranță la efort

Dureri toracice care iradiază spre braț, gât, umăr

Amețeli

Stări de leșîn

Oboseală excesivă

Dificultăți de respirație

Palpitații (bătăi rapide ale inimii care se simt sub formă de lovituri sau tremur în piept).

 

Iată care sunt cele mai rapide și eficiente investigații care pot diagnostica bolile grave ale inimii.

Analizele de sânge 

Anumiți parametri ai sângelui pot indică inclusiv starea de sănătate a inimii:

Hemoleucograma completă – evaluează celulele sângelui (eritrocite, leucocite, plachete sangvine). Valorile anormale ar putea indică afecțiuni precum problemele de coagulare care predispun atât la hemoragie, cât și la formarea cheagurilor de sânge. Cheagurile de sânge cresc riscul de accident vascular cerebral și infarct miocardic acut.

Proteină C reactivă înalt sensibilă – poate avea valori anormale, în cazul în care boală coronariana (cardiopatia ischemică) este prezența. Boală coronariana constă în prezența unor plăci ateromatoase (de grăsimi) pe pereții vaselor de sânge ce iriga inima. Riscul de infarct miocardic este foarte ridicat în această afecțiune.

Profilul lipidic – se măsoară nivelul de trigliceride (grăsimi) și colesterol din sânge. Valorile ridicate ar putea indică ateroscleroza (prezența plăcilor de aterom).

Troponină T – se apreciază contracția miocardului. Valorile neobișnuite pot indică o aritmie, insuficientă cardiacă, miocardită, pericardita sau hipertensiune.

Medicul poate recomandă și alte analize de sânge, în funcție de tabloul clinic al pacientului. Recoltarea sângelui este o procedura rapidă, însă durează mai mult până când primim rezultatele.

 

Monitorizarea tensiunii arteriale

Verificarea tensiunii arteriale cu ajutorul tensiometrului ajută la diagnosticarea hipertensiunii, care poate apărea din cauza unor afecțiuni mai grave ale inimii. 

Tensiunea arterială normală este de 120/80 mmHg. Tensiunea arterială cu valori situate între 130/85 mmHg și 139/89 mmHg este considerată la limita normalului, iar atunci când depășește 140/90 mmHg este considerată hipertensiune arterială. 

Tensiunea arterială crește în situații fiziologice precum efortul fizic sau în urmă consumului unor substanțe energizante (cafea), apoi revine la normal. În situații patologice, tensiunea arterială se menține constant la valori ridicate.

Determinarea tensiunii arteriale se efectuează rapid cu ajutorul unui dispozitiv special plasat fie la încheietura mâinii, fie la nivelul brațului. Există mai multe tipuri de tensiometre (manual sau automat). Acestea pot fi achiziționate și folosite acasă pentru monitorizarea constanța a tensiunii arteriale. Cel automat este mai simplu de utilizat.

 

Electrocardiogramă

ECG sau EKG sau electrocardiogramă este o investigație foarte des utilizată pentru a verifică starea inimii. Procedura durează aproximativ 10 minute și presupune atașarea unor electrozi de pieptul, încheieturile și gleznele pacientului. Aceștia captează activitatea electrică a inimii, iar electrocardiograful generează un grafic al acesteia. 

Rezultatul anormal poate indică un infarct miocardic anterior sau în desfășurare, o aritmie, inflamații ale inimii, cardiopatie ischemică, inima mărită, insuficientă cardiacă.

 

Ecografia cardiacă

Ecografia cardiacă utilizează ultrasunete pentru a capta imagini de la nivelul cordului. Investigația durează în jur de 20 de minute. Se aseamănă ecografiei clasice și presupune deplasarea unei sonde ecografice pe pieptul pacientului, cu ajutorul unui gel special. 

Investigația poate aduce informații despre structurile inimii: malformații cardiace, zona afectată de infarctul de miocard, tumori, tromboză (cheag de sânge), inima mărită.

 

Radiografia toracică

Radiografia toracică este o investigație care utilizează raze X pentru vizualizarea structurilor de la nivel toracic (oase, inima, plămâni, vase de sânge). Procedura durează aproximativ 5 minute și se efectuează cu ajutorul unui aparat special, în față căruia pacientul stă nemișcat pentru scurt timp.

Metodă poate ajută la diagnosticarea malformațiilor cardiace, leziunilor, inflamatiilor, insuficientă cardiacă, anevrism.

 

Angiografia coronariana

Angiografia coronariana / coronarografia este o metodă minim-invazivă de viziualizare a vaselor de sânge. Această se bazează pe tehnică cateterismului – se introduc tuburi subțiri numite catetere prin vasele de sânge. Prin catetere este injectată o substanță de contrast, care evidențiază structurilor anormale ale inimii. Se efectuează sub anestezie locală. Investigația durează 20-30 de minute și este foarte precisă în diagnosticul bolii coronariene.

 

Test de efort

Testul de efort este o investigație asemănătoare electrocardiogramei, însă evaluează activitatea electrică a inimii în condiții de stres (sport).  Pacientul efectuează activitate fizică progresivă pe bandă de alergat sau pe bicicletă statică, în timp ce cablurile electrice sunt conectate de pielea să și preiau continuu informații. Testul de efort poate ajută la diagnosticul bolii coronariene și insuficienței cardiace. Totuși, sunt necesare și teste suplimentare.

Așadar, există o serie de investigații rapide și accesibile care pot depista bolile cardiace. Discuta cu medicul tău, pentru a află dacă ai nevoie de aceste investigații cardiologice.

Program PRO 2

 • Vineri
 • 07:00 Tanar si nelinistit
  60 min
  08:00 Iubire ca in filme
  75 min
  09:15 Camera 309
  60 min
  10:15 Iubire ascunsa
  105 min
  12:00 Dragoste de garda
  120 min
  14:00 Inima nu cere voie
  60 min
  15:00 Camera 309
  60 min
  16:00 Tanar si nelinistit
  60 min
  17:00 Dincolo de noi
  60 min
  18:00 Fara privirea ta
  60 min
  19:00 Dragoste de garda
  120 min
  21:00 Camera 309
  60 min
  22:00 Iubire ascunsa
  60 min
  23:00 Iubire ca in filme
  60 min
  00:00 Dragoste de garda
  105 min
  01:45 Iubire ca in filme
  60 min
  02:45 Dincolo de noi
  60 min
  03:45 Ce se intampla, doctore?
  15 min
  04:00 Iubire ascunsa
  60 min
  05:00 Fara privirea ta
  45 min
  05:45 Dincolo de noi
  60 min
  06:45 Tanar si nelinistit
  60 min