(P) Ce trebuie să știi dacă vrei să-ți amenajezi singur grădina

O vorbă înțeleaptă spune că fiecare om trebuie să construiască o casă și să planteze un pom. Poate nu e chiar așa de ușor să construiești singur o casă, dar cu siguranță un pom poți să plantezi, ba chiar mai mulți. De fapt, cu puțin efort, multă imaginație și urmând sfaturile noastre vei putea să-ți amenajezi pe cont propriu întreaga grădină! Nu este deloc complicat, nici foarte scump, iar dacă știi ce materiale să alegi și cum să procedezi, totul va decurge cum nu se poate mai bine. Iată ce trebuie să faci.

(P) Ce trebuie să știi dacă vrei să-ți amenajezi singur grădina

Concepe un plan pentru amenajarea curții tale

Totul trebuie să înceapă cu un plan bine pus la punct. Măsoară cu atenție dimensiunile grădinii tale și stabilește unde vrei să fie zona verde, unde vei planta copaci, unde vrei să parchezi mașina și pe unde vrei să treacă aleile pietonale. Apoi, intră în detalii și notează fiecare aspect în parte:

 • Dimensiunile, traseul și forma aleilor pietonale
 • Amplasarea și suprafața terasei
 • Amplasarea și dimensiunea locului de parcare
 • Dimensiunea aleilor de acces auto
 • Amplasarea și suprafața zonelor verzi.

Alege materialele potrivite

Atunci când te informezi despre cum se amenajeaza curtea cu pavaje, trebuie în primul rând să știi care sunt cele mai potrivite materiale pentru pavarea aleilor. Îți recomandăm să folosești pavele din beton vibropresat, care pot fi utilizate atât pentru realizarea aleilor pietonale și a terasei, cât și pentru locul de parcare și aleile de acces auto. 

Pavelele din beton vibropresat sunt disponibile în grosimi diferite, astfel încât poți găsi foarte ușor produsul de care ai nevoie. Cumpără pavele mai groase pentru zonele cu trafic auto și pavele mai subțiri pentru zonele pietonale. În plus, ai de ales dintr-o gamă foarte variată de forme, modele și culori. 

Ține cont însă de stilul pe care vrei să-l obții la tine în curte, de arhitectura casei și de culoarea tencuielii decorative și a gardului. Aleile pavate trebuie să se integreze armonios în acest design.

Respectă etapele necesare montării pavajului

Amenajarea propriu-zisă a zonelor pavate pare să fie mai dificilă, dar, dacă respecți toți pașii necesari, vei obține alei frumos pavate și rezistente. Iată care sunt etapele pe care trebuie să le urmezi pentru realizarea pavajului:

1. Pregătește terenul

Pentru început, sapă în zona în care vei pune pavajul și asigură-te că ai eliminat din calea ta orice rădăcină, bolovan sau buruiană care ar putea să deniveleze solul. În funcție de grosimea pavelelor pe care le vei folosi, va trebui să sapi până la o adâncime de 25-30 cm. Nu uita să asiguri și o pantă ușoară pentru scurgerea apei, de cel puțin 1,5%. După ce ai terminat de săpat, compactează bine zona, cu ajutorul unui compactor special.

2. Așează substratul

Pavelele trebuie puse peste un strat de pietriș sau de nisip cu o grosime de aproximativ 20 cm. Acesta este stratul suport sau substratul. După turnarea acestui strat, trebuie doar să-l compactezi bine și să te asiguri că ai trasat aleea în forma dorită, cu linii drepte.

3. Montează pavelele

Montajul propriu-zis trebuie să înceapă cu bordurile, care se fixează pe un pat de beton. Poți începe apoi să pui pavele pornind dintr-un colț și continuând pe lățimea aleii. Dacă este nevoie, poți să tai din pavelele care vor fi amplasate pe margini, astfel încât dimensiunea lor să se potrivească exact. În cazul în care nu vrei să folosești borduri, trebuie să fixezi pavelele de pe margini pe un pat de beton, ca să nu se deplaseze. La final, compactează din nou pavajul.

4. Umple rosturile

Munca ta se apropie de final și mai trebuie doar să umpli rosturile dintre pavele. Împrăștie pur și simplu nisip și folosește o mătură, ca să-l împingi prin rosturi. Folosește din nou compactorul, ca să te asiguri că toate pavelele sunt fixate bine și gata!

Program PRO 2

 • Vineri
 • 07:00 Tanar si nelinistit
  45 min
  07:45 Fara privirea ta
  90 min
  09:15 Camera 309
  60 min
  10:15 Iubire ascunsa
  105 min
  12:00 Betty in New York
  120 min
  14:00 Fara privirea ta
  60 min
  15:00 Camera 309
  60 min
  16:00 Tanar si nelinistit
  60 min
  17:00 Dincolo de noi
  60 min
  18:00 Fara privirea ta
  60 min
  19:00 Betty in New York
  120 min
  21:00 Camera 309
  60 min
  22:00 Iubire ascunsa
  60 min
  23:00 Inima de tigan
  90 min
  00:30 Betty in New York
  120 min
  02:30 Inima de tigan
  90 min
  04:00 Iubire ascunsa
  60 min
  05:00 Fara privirea ta
  45 min
  05:45 Dincolo de noi
  60 min
  06:45 Tanar si nelinistit
  60 min
Modifică setările cookies