(P) Cat costa inspectia tehnica periodica (ITP)?

Circulatia pe drumurile publice a autovehiculelor inmatriculate in tara noastra este posibila in conditiile respectarii legislatiei in vigoare.

(P) Cat costa inspectia tehnica periodica (ITP)?

Intre masurile pe care le iau autoritatile pentru asigurarea unui trafic rutier in conditii de siguranta se numara inspectia tehnica periodica (ITP), efectuata la un anumit interval de timp, in functie de vechimea si destinatia fiecarui vehicul. Cat costa, insa, efectuarea ITP-ului si care sunt alte detalii importante pe care trebuie sa le stii despre acesta?

ITP-ul - cadru legislativ 

Cadrul legal care defineste criteriile de efectuare a ITP-ului este Ordonanta de Guvern nr. 81 din 24 august 2000, cu toate modificarile ulterioare. Rolul acestei inspectii este de a garanta ca un vehicul poate fi folosit in conditii de siguranta pe drumurile publice si ca respecta caracteristicile de siguranta si de mediu obligatorii. Evidenta inspectiilor tehnice periodice se noteaza in anexa la certificatul de inmatriculare, unde sunt trecute data urmatoarei inspectii tehnice, statia in care a fost facuta ultima verificare si numarul ei din registru, stampila si semnatura inspectorului tehnic. La finalizarea inspectiei, alaturi de aceste vize, vei primi si un certificat de inspectie tehnica periodica in care este inscris rezultatul verificarii si care trebuie pastrat tot timpul la bordul vehiculului, pentru a fi prezentat in cazul unui eventual control. De asemenea, in orificiul special de pe suprafata numarului de inmatriculare din fata masinii se aplica un ecuson autocolant de inspectie tehnica periodica. La prima inmatriculare, verificarea se face intr-o unitate a Registrului Auto Roman, in timp ce urmatoarele pot fi efectuate in orice statie de inspectie tehnica periodica autorizata.

Cat de des este necesara inspectia tehnica periodica? 

Conform legislatiei in vigoare, intervalul de timp la care trebuie efectuata inspectia tehnica periodica este de 3 ani in cazul autovehiculelor noi, de 2 ani in cazul autovehiculelor cu o vechime mai mica de 12 ani si de 1 an pentru masinile mai vechi de 12 ani. Cel mai des, adica o data la 6 luni, trebuie sa treaca prin procedura de verificare autovehiculele destinate transportului de persoane care au mai mult de 1 + 8 locuri si cele utilizate in regim de taxi sau inchiriere auto.

Ce trebuie sa faci inainte de ITP? 

Cu exceptia autovehiculelor noi, orice prezentare la ITP trebuie sa fie precedata de o verificare de rutina in service pentru remedierea eventualelor defectiuni. Pentru a fi sigur ca masina ta trece de verificarile inspectorilor tehnici, fa o vizita in probabil cel mai bun service auto din Bucuresti. Inspectia tehnica periodica are in vedere norme privind siguranta rutiera, protectia mediului si incadrarea in categoria de folosinta conform destinatiei. Eventualele deficiente gasite in timpul verificarii sunt incadrate in 3 categorii, in functie de gradul de gravitate. Deficientele minore nu au efect semnificativ asupra sigurantei vehiculului sau impact asupra mediului. Deficientele majore pot compromite siguranta vehiculului, au impact asupra mediului si ii pot pune in pericol pe ceilalti participanti la trafic. Deficientele periculoase constituire risc direct si imediat la adresa sigurantei rutiere sau asupra mediului. Dintre toate acestea, doar deficientele minore pot fi trecute cu vederea, insa acestea sunt notate in certificatul de inspectie tehnica periodica si iti revine obligatia remedierii lor ulterioare. In cazul defectiunilor majore sau periculoase, inspectia tehnica nu poate fi trecuta si ai la dispozitie 30 de zile pentru a le remedia.

Care sunt sanctiunile daca circuli cu o masina care are ITP-ul expirat? 

Pentru a elimina potentialele pericole din trafic provocate de vehiculele neconforme, legislatia in domeniu a fost inasprita in ultima vreme. Daca circuli cu o masina care are ITP-ul expirat, indiferent de motiv, inmatricularea se suspenda automat. In momentul in care esti prins circuland cu ITP-ul expirat, primesti amenda atat pentru lipsa inspectiei, cat si pentru conducerea unui vehicul cu inmatricularea suspendata, ti se retin talonul si numerele de inmatriculare, iar valoarea totala a amenzii, in functie de circumstante, poate ajunge pana la 5.800 de lei.

Cat costa sa faci ITP-ul in 2019?

Costurile unei inspectii tehnice periodice nu pot fi cuantificate exact. Onorariile pe care trebuie sa le achiti variaza intre 80 si 200 lei, in functie de unitatea autorizata pe care o alegi si de tipul vehiculului. La acestea se adauga costurile pregatirii masinii pentru ITP prin verificarea de rutina in service si remedierea eventualelor defectiuni. Aspectul masinii este important, asadar treci mai intai pe la o spalatorie auto si asigura-te ca elementele de siguranta care vor fi controlate sunt vizibile.

 Sursă foto: https://www.freepik.com/free-photo/auto-mechanic-checking-car_4410487.htm#position=4

Program PRO 2

 • Sâmbătă
 • 06:45 Tanar si nelinistit
  60 min
  07:45 Iubire ca in filme
  90 min
  09:15 Camera 309
  60 min
  10:15 Regina noptii
  105 min
  12:00 Fetele din Tierra Blanca
  135 min
  14:15 Inima nu cere voie
  45 min
  15:00 Camera 309
  60 min
  16:00 Tanar si nelinistit
  60 min
  17:00 Dincolo de noi
  60 min
  18:00 Inima nu cere voie
  60 min
  19:00 Putin sunt si al tau
  120 min
  21:00 Camera 309
  60 min
  22:00 Regina noptii
  60 min
  23:00 Iubire ca in filme
  75 min
  00:15 Putin sunt si al tau
  120 min
  02:15 Iubire ca in filme
  75 min
  03:30 Dincolo de noi
  45 min
  04:15 Regina noptii
  45 min
  05:00 Inima nu cere voie
  45 min
  05:45 Dincolo de noi
  60 min
  06:45 Tanar si nelinistit
  45 min