(P) Când trebuie să schimbi kitul de distribuție?

Dintre toate reparațiile sau îmbunătățirile pe care le poți aduce mașinii pe care o conduci, schimbarea distribuției motorului pare să fie cea mai costisitoare.

(P) Când trebuie să schimbi kitul de distribuție?

Probabil de aceea orice șofer se simte intimidat de această operațiune, care nu doar că te va costa destul de mult, însă îți va ține mașina blocată în service chiar pentru câteva zile bune, mai ales dacă vorbim de o perioadă aglomerată, cum este sezonul rece.

Totuși, dacă ai întâmpinat probleme la distribuție, nu e cazul să te lamentezi, pentru că o mână de lucru bună, cum este cea a mecanicului tău de încredere, și informațiile pe care ți le-am pregătit mai jos te vor ajuta să revii în trafic într-un timp foarte scurt. 

Iată ce trebuie să știi despre sistemul de distribuție al mașinii tale și cum poți preîntâmpina problemele care ar putea apărea.

 

Ce este distribuția?

Dacă este să facem o comparație, motorul mașinii tale ar putea fi asemuit unei case cu etaj. În locul scărilor, care fac legătura între nivele, autoturismul tău utilizează o curea sau un lanț de distribuție, care ajută axul cu came, vilbrochenul și pompa de apă să comunice și să funcționeze ca un sistem complex.

Desigur, din peisaj nu putem scoate nici întinzătoarele și rolele, care completează ansamblul fără de care mașina ta nu s-ar putea deplasa. Sincronizarea acestor piese auto face din întreg sistemul unui perfect funcțional. 

 

Tipuri de distribuție

Așa cum probabil ai aflat deja, autoturismele pot funcționa pe două tipuri de distribuție.

Distribuția pe curea - cel mai des utilizată, care folosește, așa cum îi spune și numele, o curea. Acest tip de distribuție are nevoie de reparații, înlocuiri sau măcar verificări la fiecare 60.000 de kilometri parcurși sau la cinci ani de utilizare a mașinii, în funcție de care dintre acestea este atins prima dată. În cazul în care, în cadrul inspecției, pe cureaua de distribuție apar urme de uzură sau crăpături, este un semn clar că aceasta are nevoie de înlocuire.

Distribuția pe lanț - deși este mult mai rezistentă și are nevoie de mult mai puține verificări decât distribuția pe curea, mitul cum că aceasta ar rezista o viață întreagă nu este întocmai adevărat. Desigur, mulți producători auto se pot lăuda cu performanțe nebănuite ale acestui tip de distribuție, deși, în realitate, lucrurile nu stau tocmai așa.

Lanțul se poate slăbi sau se poate rupe, în funcție de stilul de condus al fiecărui șofer. De obicei, recomandările specialiștilor auto sunt ca la fiecare 180.000 de kilometri parcurși la volanul unei mașini sau la zece ani de utilizare a acesteia, va fi nevoie să faci un drum până în service pentru verificări ale distribuției pe lanț.

 

Ce se întâmplă dacă se rupe cureaua sau lanțul de distribuție?

Ruperea curelei sau a lanțului de distribuție s-ar putea transforma în cel mai negru coșmar al oricărui șofer, pentru că urmările pot fi grave. Mai exact, motorul poate fi distrus, iar reparația sa ar putea fi chiar mai costisitoare decât înlocuirea totală a acestuia sau… chiar a mașinii. 

Concret, dacă lanțul sau cureaua se rup în timp ce mașina rulează, pistoanele motorului vor lovi supapele, iar pagubele pot fi majore. De aceea, foarte importantă este verificarea periodică a sistemului de distribuție și înlocuirea sa, dacă este cazul, cu unul nou, pentru ca urmările să nu fie dintre cele mai periculoase pentru buzunarele tale. 

 

Unde poți schimba un kit de distribuție?

În cazul în care nu ești cel mai priceput la mecanică auto și preferi să lași un specialist să se ocupe de această operațiune, îți recomandăm să apelezi la serviciile unui garaj auto (adică a unui service). Schimbarea distribuției se poate dovedi a fi o operațiune migăloasă, cu mult mai complicată decât schimbul unui ulei.

Totuși, te poți asigura de costuri cât mai reduse a acestei reparații auto dacă vei comanda un kit de distribuție potrivit pentru mașina ta și vei ajunge în acest fel să plătești doar manopera la service. 

Program PRO 2

 • Vineri
 • 07:00 Tanar si nelinistit
  60 min
  08:00 Iubire ca in filme
  75 min
  09:15 Camera 309
  60 min
  10:15 Iubire ascunsa
  105 min
  12:00 Dragoste de garda
  120 min
  14:00 Inima nu cere voie
  60 min
  15:00 Camera 309
  60 min
  16:00 Tanar si nelinistit
  60 min
  17:00 Dincolo de noi
  60 min
  18:00 Fara privirea ta
  60 min
  19:00 Dragoste de garda
  120 min
  21:00 Camera 309
  60 min
  22:00 Iubire ascunsa
  60 min
  23:00 Iubire ca in filme
  60 min
  00:00 Dragoste de garda
  105 min
  01:45 Iubire ca in filme
  60 min
  02:45 Dincolo de noi
  60 min
  03:45 Ce se intampla, doctore?
  15 min
  04:00 Iubire ascunsa
  60 min
  05:00 Fara privirea ta
  45 min
  05:45 Dincolo de noi
  60 min
  06:45 Tanar si nelinistit
  60 min