(P) Astmul se tratează?

Astmul este o afecțiune respiratorie cronică caracterizată de inflamația căilor respiratorii, mai exact a pereților bronhiilor (tuburile care unesc traheea de plămâni). 

(P) Astmul se tratează?

Atunci când aceste conducte se inflamează, mușchii se contractă, iar respirația este îngreunată. Astmul apare în crize sau episoade severe care pot pune viața în pericol. Iată tot ceea ce trebuie să știi despre astm.

Tipuri de astm

Astmul la copii – afecțiunea apare în copilărie și este cea mai frecventă afecțiune cronică la copii. Astmul apare la 9,7% din copiii cu vârste de 5-14 ani și la 4.4% din copiii cu vârste de 0-4 ani.

Astmul la adulți – astmul se dezvoltă la vârstă adultă.

Astmul profesional – astmul apare în urma expunerii la anumiți alergeni/iritanți din mediul de lucru (ferme, laboratoare cu animale, spitale, brutării, fabrici, saloane de coafor, vulcanizări etc.).

Astm sezonier – astmul se manifestă doar în unele anotimpuri, când există alergeni în mediu, cum ar fi polenul.

Astmul sever – astmul care nu răspunde la medicație.

Cauzele astmului

Oamenii de știință nu au reușit să identifice cauzele clare ale astmului. Însă există o serie de factori care favorizează apariția acestei afecțiuni:

 • Factori ereditari (transmiterea astmului din generație în generație)
 • Fumatul în timpul sarcinii afectează fătul și favorizează apariția astmului la un moment dat în viața acestuia. 
 • Fumatul favorizează atât debutul astmului, cât și agravarea simptomelor sau apariția complicațiilor (cum ar fi, boala pulmonară obstructivă cronică). Fumatul pasiv este la fel de periculos. 
 • Factori de mediu: păr de animale, praf, gândaci, pene, puf de păpădie, detergenți, vopsele, mucegai, polen, poluarea aerului din diverse surse. 
 • Alergii la diferite substanțe
 • Stresul și emoțiile puternice pot agrava simptomele astmului: râsul, plânsul, furia, extazul.
 • Efortul fizic
 • Unele medicamente (aspirina)
 • Factori hormonali – hormonii sexuali feminini favorizează apariția acestei afecțiuni și simptomatologia. Astmul este mai frecvent la femei și simptomele diferă în funcție de ciclul menstrual (în timpul menstruației, simptomele se intensifică).

Simptomele astmului 

Astmul provoacă o senzație de presiune în piept și o respirație șuierătoare. Un pacient cu astm poate prezenta tuse, creșterea cantității de mucus sau senzația de lipsă de aer. 

În timpul unei crize de astm, simptomele devin mai severe. Pacientul are senzația de sufocare și prezintă o tuse agresivă. Intensitatea și frecvența acestor crize diferă de la un pacient la altul.

Factorii de risc pentru declanșarea crizelor de astm sunt: infecții ale tractului respirator superior, factori alergeni și iritanți, aerul rece sau uscat, fumul de țigară, stresul, boala de reflux gastroesofagian.

Cum se tratează astmul?

Astmul nu se poate vindeca. În schimb, această afecțiune se poate ține sub control cu ajutorul unui tratament potrivit. 

Crizele de astm necesită tratament de urgență. Acesta constă în utilizarea unui inhalator cu medicamente. Acesta permite substanțelor farmacologice să ajungă rapid în căile respiratorii și să le dilate, pentru a favoriza respirația normală. Inhalatorul trebuie să fie mereu la îndemâna pacientului care suferă de astm.

Acesta poate salva viața pacientului. Cu toate acestea, dacă atacul de astm nu se ameliorează, sunt necesare îngrijiri medicale de urgență.

În timpul unei crize de astm se recomandă ca pacientul să rămână în poziție verticală, până la dispariția simptomelor. De asemenea, este important ca acesta să părăsească mediul în care a fost expus la factori alergeni sau iritanți, responsabili de apariția crizei. 

De asemenea, crizele de astm pot fi prevenite prin administrarea zilnică a unor medicamente bronhodilatatoare sau corticosteroide. Acestea se administrează cu ajutorul unui inhalator. Prevenția crizelor de astm presupune și evitarea factorilor alergeni sau iritanți, efortului fizic intens și emoțiilor puternice.

Inhalațiile cu aburi pot fi utile în ameliorarea astmului. Acestea se efectuează prin plasarea feței deasupra unui recipient cu apă fierbinte și acoperirea capului cu un prosop. 

Unele remedii naturiste ar putea fi de folos pentru ameliorarea simptomatologiei. Spre exemplu, se recomandă consumul de turmeric, ghimbir, piper negru, ridiche, fenicul, rădăcină de lemn dulce. 

Așadar, astmul este o afecțiune respiratorie care nu se poate vindeca, însă simptomele sale pot fi ținute sub control prin medicație. 

Program PRO 2

 • Vineri
 • 07:00 Tanar si nelinistit
  45 min
  07:45 Iubire ca in filme
  90 min
  09:15 Camera 309
  60 min
  10:15 Regina noptii
  105 min
  12:00 Putin sunt si al tau
  135 min
  14:15 Inima nu cere voie
  60 min
  15:15 Camera 309
  60 min
  16:15 Tanar si nelinistit
  45 min
  17:00 Dincolo de noi
  60 min
  18:00 Inima nu cere voie
  60 min
  19:00 Putin sunt si al tau
  120 min
  21:00 Camera 309
  60 min
  22:00 Regina noptii
  60 min
  23:00 Iubire ca in filme
  60 min
  00:00 Putin sunt si al tau
  120 min
  02:00 Iubire ca in filme
  60 min
  03:00 Dincolo de noi
  45 min
  03:45 Ce se intampla, doctore?
  30 min
  04:15 Regina noptii
  45 min
  05:00 Inima nu cere voie
  45 min
  05:45 Dincolo de noi
  60 min
  06:45 Tanar si nelinistit
  60 min