(P) Anvelope de vară sau all season? Ghid util

(P) Anvelope de vară sau all season? Ghid util
Data publicarii: 29 August 2019

Problema schimbării anvelopelor în funcție de perioada anului este una care poate ajunge destul de sâcâitoare pentru orice șofer.

În cazul în care alegi să înlocuiești cauciucurile de iarnă cu cele de vară, atunci când utilizarea celor dedicate condițiilor de frig nu mai este obligatorie, în mod firesc va fi implicată și o creștere a costurilor. 

Totodată, setul de anvelope care nu este montat trebuie depozitat în condiții de siguranță, iar montarea sa va presupune și un preț pe care va trebui să îl achiți service-ului la care o să apelezi. Astfel, tot mai mulți șoferi preferă să opteze pentru anvelope de tip all season, care pot fi utilizate pe parcursul întregului an. Acestea prezintă, însă, și anumite dezavantaje față de cele dedicate doar unei anumite perioade din an, astfel că alegerea nu este una atât de firească precum ar putea părea. Care sunt particularitățile cauciucurilor all season și ale celor de vară și cum poți face alegerea potrivită? 

Cauciucurile de vară - particularități

Cauciucurile de vară, spre deosebire de cele de iarnă și de cele all season, au anumite particularități care le permit să asigure performanțe mai bune în condiții estivale. Datorită materialelor din care sunt fabricate, anvelopele de vară oferă circumstanțele tehnice necesare obținerii unui nivel ridicat de viteză și agilitate. Textura joacă și ea un rol de important, pentru că oferă garanția unor mișcări precise pe carosabil, iar densitatea mai mică de spații și striații la nivelul cauciucurilor asigură o suprafață mai mare de contact cu asfaltul.

Priza este și ea foarte bună, ceea ce oferă stabilitate și o excelentă forță de tracțiune. Nici caracteristicile dimensionale nu sunt un aspect ce poate fi ignorat, pentru că ele contribuie la asigurarea unor condiții de condus mult mai eficiente pe timp de vară. De la lățimea cauciucurilor, până la tipul de striații și dimensiunile acestora, toate aspectele influențează în mod pozitiv performanțele pe care un autoturism le are dacă folosește anvelope de vară în timpul sezonului cald.

Totuși, acest tip de anvelope are și cel mai ridicat nivel de rigiditate, ceea ce nu le recomandă pentru a fi utilizate în alte perioade ale anului. De altfel, atunci când temperaturile scad sub 7 grade Celsius, recomandarea experților este ca anvelopele de vară să nu fie sub nicio formă utilizate. Totuși, ideal este să se treacă la cauciucuri de iarnă, acestea fiind optimizate special pentru condițiile friguroase. 

Anvelopele all season - caracteristici

Anvelopele all season sunt acele pneuri care pot fi folosite pe parcursul întregului an, indiferent de condițiile meteo și de anotimp. Totuși, ceea ce trebuie menționat este că acest tip de anvelope este caracterizat, mai degrabă, de capacitatea de a face cu brio față în condiții meteorologice moderate. În cazul temperaturilor scăzute sau a celor foarte ridicate, anvelopele all season nu sunt o soluție foarte bună.

Asta pentru că atunci când temperatura scade sub 7 grade Celsius, de pildă, cauciucul din anvelopele all season devine mai rigid, pentru că se întărește. Această transformare presupune o distanță de frânare mai mare, ceea ce poate să surprindă un șofer obișnuit cu alt comportament al mașinii. Nici pe timp de vară cauciucurile all season nu se adaptează mai eficient, în condițiile unui asfalt fierbinte. Totuși, avantajul acestui tip de pneuri este costul mai redus decât al celor destinate unui anotimp specific. 

Anvelope de vară sau all season - ce alegi? 

Alegerea pe care o faci depinde foarte mult de stilul de condus abordat, de distanțele parcurse, dar și de bugetul pe care îl ai la dispoziție. Anvelopele all season sunt varianta mai puțin costisitoare, dar și mai puțin performantă.

Ele se vor uza mai rapid decât cele fabricate special pentru vară, iar un mare dezavantaj, care poate compensa în timp diferența de preț constă în consumul de carburant. Acesta crește atunci când sunt utilizate anvelope all-season. Totodată, cauciucurile de vară sunt recomandate dacă îți place să circuli la viteze mari și pe distanțe nu foarte mici. 

Alegerea setului de anvelope potrivit pentru mașina ta este una deloc complicată, atât timp cât iei în calcul particularitățile anvelopelor, ale autoturismului, dar și caracteristicile stilului de condus abordat. Dacă anvelopele all season reprezintă o variantă de compromis, cele dedicate sezoanelor cu temperaturi extreme sunt opțiuni mult mai bine optimizate, în ciuda costului ceva mai ridicat. 

Program Acasa TV
  • Joi
  • 06:00 Inima nu minte
    120 min
    08:00 Acea fata
    60 min
    09:00 Ingeri tacuti
    60 min
    10:00 Nu-i nimeni ca mine
    60 min
    11:00 Stirile Acasa Actualitati
    60 min
    12:00 Esmeralda
    60 min
    13:00 Dragostea si banii
    120 min
    15:00 Stirile Acasa Magazin
    60 min
    16:00 Pamantul, Soarele si tu
    60 min
    17:00 Imbratisarea ta
    120 min
    19:00 Inima nu minte
    120 min
    21:00 Acea fata
    60 min
    22:00 Ingeri tacuti
    60 min
    23:00 Numele meu e Riza
    60 min
    00:00 Esmeralda
    60 min
    01:00 Acea fata
    60 min
    02:00 Trei surori
    150 min
    04:30 Acasa la romani
    45 min
    05:15 Stirile Acasa Magazin
    45 min
    06:00 Inima nu minte
    120 min
Modifică setările cookies