(P) 7 greseli de evitat daca vrei sa devii vegetarian

(P) 7 greseli de evitat daca vrei sa devii vegetarian
Data publicarii: 13 Noiembrie 2019

Dieta vegetariana este considerata o varianta de dieta sanatoasa, insa acest lucru depinde de cat de informat esti in privinta acesteia. 

Dieta vegetariana te poate predispune la deficiente nutritionale si la afectiuni grave, daca nu stii cum sa o organizezi astfel incat sa-ti asiguri toti nutrientii de care organismul are nevoie. 

Tipuri de vegetarianism

Exista mai multe tipuri de vegetarieni, s-au diferentiat de-a lungul timpului. S-a creat astfel o retea extinsa de subramuri care apartin vegetarianismului. Dintre acestea, principalele tipuri sunt:

  • Strict vegetarieni/vegani – nu consuma niciun aliment de origine animala (inclusiv lactate si oua), dar nici produse care au in componenta aceste alimente sub forma de ingredient. Multi dintre vegani nu mananca nici produse care au in continut ingrediente derivate din alimentele de origine animala, cum ar fi gelatina sau zerul din lapte.
  • Lacto-vegetarieni – nu consuma carne si oua, dar in schimb consuma lactate.
  • Ovo-vegetarieni – nu consuma carne si lactate, dar consuma oua.
  • Ovo-lacto-vegetarieni – nu mananca carne, dar mananca oua si lactate.
  • Pesco-vegetarieni – dieta lor exclude carnea, ouale, lactatele, insa pestele este permis.
  • Greseli care trebuie evitate

Atunci cand devii vegetarian, este posibil sa faci anumite greseli in ceea ce priveste alimentatia. Acestea depind de tipul de vegetarianism pentru care ai optat. Pe termen lung aceste greseli pot avea consecinte asupra sanatatii.

1. Nu-ti asiguri aportul de vitamina B12

Vitamina B12 se gaseste in produse de origine animala. Daca esti lacto-ovo-vegetarian sau pesto-vegetarian, nu vei avea probleme in privinta acestui nutrient. Insa daca esti strict-vegetarian, inseamna ca vitamina B12 nu exista in alimentatia ta. 

Insa rolul acestui nutrient este foarte important in buna functionare a organismului. Vitamina B12 este implicata in functia creierului si nervilor, dar si in formarea celulelor rosii si ADN-ului. Carenta poate duce la anemie, oboseala, afectarea cerebrala (probleme de memorie, confuzie), depresie, lipsa apetitului, scadere in greutate.

Asadar, suplimentarea cu B12 este esentiala. De asemenea, unele produse din soia si cerealele sunt imbogatite cu B12.

2. Nu-ti aduci aportul corect de aminoacizi esentiali

Aminoacizii esentiali provin din descompunerea proteinelor in procesul digestiei si sunt implicati in nenumarate functii ale organismului. In organism, ei formeaza legaturi noi si astfel ajuta la refacerea tesuturilor si cresterea masei musculare, dar si la alte procese importante din corp.

Aminoacizii esentiali, spre deosebire de cei neesentiali, nu pot fi sintetizati de organism, ci trebuie adusi obligatoriu din dieta. Sursele complete de aminoacizi esentiali sunt tot produsele de origine animala. Daca esti strict vegetarian, proteinele de origine vegetala pe care le consumi sunt incomplete. In acest caz, trebuie sa stii ca dieta trebuie sa fie foarte variata si sa includa neaparat quinoa, soia, seminte de chia, hrisca, fasole, orez, naut, spirulina, nuci, unt de arahide, gluten, seminte de canepa, orez brun incoltit. Astfel, iti poti asigura toti aminoacizii esentiali in cantitati optime.

3. Consideri sanatos tot ceea ce este vegetarian

Exista o complexitate de produse vegetariene pe piata, insa asta nu inseamna ca sunt neaparat sanatoase. Majoritatea sunt intens procesate (spre exemplu, burgerii din soia). Foloseste-te de dieta vegetariana pentru elimina alimentele procesate din viata ta. Mananca alimente variate, bogate in nutrienti, precum cerealele integrale, fructele si legumele.

4. Nu bei destula apa

Acum trebuie sa bei mai multa apa decat intr-o dieta obisnuita, deoarece ai un consum mare de fibre vegetale. FIbrele sunt foarte sanatoase, insa daca hidratarea nu este corecta, pot aparea probleme digestive precum constipatia, balonare. Acest lucru se intampla deoarece fibrele vegetale incetinesc tranzitul intestinal.

5. Comanzi numai salate la restaurant

Deseori cand iesi in oras, esti tentat sa comanzi salate, deoarece ai impresia ca e singura optiune pentru un vegetarian. Analizeaza meniul si creeaza-ti singur farfuria perfecta personalizata. Discuta cu ospatarul si cere-i sa-ti aduca meniul personalizat de tine.

De asemenea, exista localuri care servesc si livreaza deja meniuri vegetariene (vezi aici restaurante ce livreaza mancare vegetariana in Bucuresti prin foodpanda.ro)

6. Mananci prea putine calorii

Este posibil sa mananci aceeasi cantitate de mancare dupa ce ai trecut la dieta vegetariana. Insa in acest caz, dieta poate fi hipocalorica, ceea ce poate duce la oboseala, nesatisfacerea senzatiei de foame si deficiente nutritionale. 

Solutia este sa mananci o cantitate mai mare de alimente variate.

7. Inlocuiesti carnea cu branza

In cazul lacto-vegetarienilor, carnea este deseori inlocuita cu branza. Insa branza are mai putine proteine si mai multe calorii in comparatie cu carnea. De asemenea, acesteia ii lipsesc multi nuntrienti care in carne se gasesc, precum fierul sau zincul. Asadar, branza nu poate inlocui in totalitate carnea. Alege alimente variate pentru dieta ta, inclusiv linte, fasole, naut, quinoa, soia, nuci.

Ai grija la aceste posibile greseli pentru ca dieta vegetariana sa nu-ti afecteze sanatatea.

Program Acasa TV
  • Joi
  • 06:00 Inima nu minte
    120 min
    08:00 Acea fata
    60 min
    09:00 Ingeri tacuti
    60 min
    10:00 Nu-i nimeni ca mine
    60 min
    11:00 Stirile Acasa Actualitati
    60 min
    12:00 Esmeralda
    60 min
    13:00 Dragostea si banii
    120 min
    15:00 Stirile Acasa Magazin
    60 min
    16:00 Pamantul, Soarele si tu
    60 min
    17:00 Iubirea din mine
    120 min
    19:00 Inima nu minte
    120 min
    21:00 Acea fata
    60 min
    22:00 Ingeri tacuti
    60 min
    23:00 Numele meu e Riza
    60 min
    00:00 Esmeralda
    60 min
    01:00 Acea fata
    60 min
    02:00 Trei surori
    165 min
    04:45 Ce se intampla, doctore?
    30 min
    05:15 Stirile Acasa Magazin
    45 min
    06:00 Inima nu minte
    120 min
Modifică setările cookies