(P) 5 sfaturi pentru a-ți îmbunătăți obiceiurile alimentare

În general, dieta este văzută ca o restricție alimentară cu „termen de valabilitate”, care, de multe ori, nu funcționează pe termen lung. Totuși, pentru a avea un stil de viață sănătos, trebuie să mănânci, întotdeauna, corect. 

(P) 5 sfaturi pentru a-ți îmbunătăți obiceiurile alimentare

Deseori, însă, nu știi de unde să începi. Soluția? În loc să pornești un regim alimentar sortit eșecului, mai bine încearca să iți schimbi obiceiurile alimentare și să îți transformi „dieta” într-un stil de viață.  

Efectele obiceiurilor alimentare asupra organismului

Probabil ai cunoscut cel puțin o persoană care, aparent, are energie nelimitată: se trezește dimineața devreme, pentru a face jogging înainte de a merge la birou, este întotdeauna motivată și nu pare, niciodată, obosită sau stresată.

Secretul nu este în cafeaua pe care o bea dimineața, ci în alimentație. Alimentele sănătoase și proaspete conțin numeroși macro și micronutrienți de care corpul tău are nevoie pentru a produce energie.

Imaginează-ți că organismul tău este o mașină, stomacul tău este rezervorul și dacă îl alimentezi cu un combustibil slab, motorul eșuează și mașina nu pornește.

Același lucru este valabil și în cazul nutriției: dacă mănânci alimente procesate și de proastă calitate, performanțele tale se vor înrăutăți iar oboseala și apatia vor crește până când te vei opri. Iată 5 sfaturi care te vor ajuta să îți îmbunătățești obiceiurile alimentare:

Nu te grăbi

La început ești foarte motivată și vrei să faci totul imediat. Cu toate acestea, un început rapid duce adesea la un final... la fel de rapid.

Fă-ți timp să găsești ingrediente noi și planifică-ți mesele. Nu arunca mâncarea pe care o ai acasă, ci cumpără alternative sănătoase, după ce ai terminat. În acest fel, integrezi treptat alimente noi în alimentația ta și te obișnuiești cu schimbările.

Definește-ți, clar, obiectivul

Care este motivul care te împinge să îți schimbi obiceiurile alimentare? Vrei să slăbești? Vrei să-ți crești masa musculară sau să mănânci mai sănătos?

Indiferent care ar fi acesta, înainte de a merge la supermarket fă-ți o listă cu ce vrei să cumperi. Planifică-ți mesele pentru o săptămână și scrie-ți lista cumpărăturilor, ca să știi de ce ai nevoie.  În plus, evită să mergi la supermarket înfometată, ca să poți ignor raftul cu dulciuri și să te îndrepți către fructe și legume.

Folosește metoda „Meal prep” 

Este o metodă destul de veche, dar care, în ultimul timp, a devenit un trend. Conceptul de „meal prep” (meal preparation) constă în pregătirea, în prealabil, a meselor, care să includă mic dejun, prânz, cină și gustări. În acest fel, în pauza de prânz, la birou sau la facultate, nu te mai duci la covrigăria din colț sau la fast-food ca să-ți iei ceva rapid de mâncare.  

Pentru a-ți organiza eficient mesele în avans, află că: 

 • ai nevoie de un plan - unde să incluzi rețetele pe care le faci și lista de cumpărături de la care să nu te abați;
 • mâncarea pe care o pregătești trebuie să fie bună și peste 2-3 zile; 
 • pentru a-și păstra valorile nutritive, alimentele trebuie să fie proaspete. Sunt recomandate, alimentele bio, datorită valorilor nutritive mai ridicate
 • trebuie să incluzi în planul tău zilnic atât macronutrienți (proteine, carbohidrați și grăsimi) cât și micronutrienți (vitamine și minerale).

Limitează consumul de zahăr 

În ultimii ani, cantitatea de zahăr consumată de populație a crescut considerabil, și nu doar pentru că este considerat un „bun” conservant. Zahărul apare, din ce în ce mai des, camuflat, pe etichetele ambalajelor precum: dextroză, glucoză, lactoză, fructoză etc.

O soluție ideală este să înlocuiești dulciurile industriale și zahărul rafinat cu fructe proaspete. Astfel, pe măsură ce te dezobișnuiești de gustul zahărului, fructele și legumele ți se vor părea mai dulci.

Pentru cafea, ceai sau alte feluri de mâncare pe care le pregătești, încearcă să înlocuiești zahărul alb cu puțin sirop de arțar sau puțin zahăr brun. Ține, însă, cont că scopul este să diminuezi consumul de zahăr, în oricare dintre formele sale.

Creează-ți prânzuri colorate

Așa cum spune un dicton: dacă vrei să mănânci sănătos „numără culorile, nu caloriile”. Conform specialiştilor în nutriţie, pigmenţii din fructe şi legume s-au dovedit utili în protejarea organismului împotriva bolilor, așa că nu le ocoli. În plus, un curcubeu în farfurie poate deveni chiar o provocare, iar un impact vizual puternic poate influența gustul mâncării.

De reținut!

Înainte de a cumpăra, citește etichetele produselor! Având în vedere marea diversitate de pe piața alimentară, certificările produselor alimentare bio și ale produselor tradiționale sunt o garanție împotriva utilizării abuzive, imitării sau evocării originii.

În plus, trebuie verifici ingredientele și să faci cea mai potrivită alegere pentru sănătatea ta. Vei descoperi produse sănătoase și, probabil, vei decide să renunți la cel care până atunci ți-a plăcut atât de mult. 

În concluzie, îmbunătățirea obiceiurilor alimentare se referă la o variație activă și conștientă a rutinei tale alimentare. Cât de departe vei progresa, depinde de ceea ce vrei, de ceea ce ai nevoie și de ce poți face. Acest proces începe la supermarket și se termină în farfuria ta.

Program PRO 2

 • Vineri
 • 07:00 Tanar si nelinistit
  45 min
  07:45 Fara privirea ta
  90 min
  09:15 Camera 309
  60 min
  10:15 Iubire ascunsa
  105 min
  12:00 Betty in New York
  120 min
  14:00 Fara privirea ta
  60 min
  15:00 Camera 309
  60 min
  16:00 Tanar si nelinistit
  60 min
  17:00 Dincolo de noi
  60 min
  18:00 Fara privirea ta
  60 min
  19:00 Betty in New York
  120 min
  21:00 Camera 309
  60 min
  22:00 Iubire ascunsa
  60 min
  23:00 Inima de tigan
  90 min
  00:30 Betty in New York
  120 min
  02:30 Inima de tigan
  90 min
  04:00 Iubire ascunsa
  60 min
  05:00 Fara privirea ta
  45 min
  05:45 Dincolo de noi
  60 min
  06:45 Tanar si nelinistit
  60 min
Modifică setările cookies