(P) 5 sfaturi care te ajută să dezvolți o relație puternică părinte-copil

Toți părinții vor ca micuții lor să ajungă persoane echilibrate și fericite în viață. Pentru asta, este important să creeze o legătură strânsă, deoarece relația dintre ei pune bazele personalității, alegerilor și comportamentului copilului. 

(P) 5 sfaturi care te ajută să dezvolți o relație puternică părinte-copil

Este bine cunoscut faptul că părinții reprezintă primul model a celui mic și că aceștia contribuie definitiv la dezvoltarea fizică, emoțională și socială a viitorului adult.

Încrederea, prietenia și respectul sunt principalele aspecte în jurul cărora trebuie să fie clădită conexiunea dintre părinte și copil pentru a duce la rezultate pozitive pe termen lung. 

Dacă nu ai găsit încă un echilibru în ceea ce privește interacțiunea cu copilul tău, descoperă mai departe câteva sfaturi care te vor ghida către o relație mai bună cu acesta.

1. Construiește contexte diferite de învățare

Părintele este suportul constant al copilului, care veghează și ajută la modelarea și menținerea unui comportament adecvat al celui mic.

Din acest motiv, trebuie să fie întotdeauna disponibil când i se solicită ajutorul, atenția ori afecțiunea, însă asta nu înseamnă că trebuie să fie tot timpul cu copilul.

Încurajează inițiativa și autonomia micuțului prin crearea unor contexte educative diferite. De exemplu, învățarea prin joacă este o metoda excelenta de a transforma o activitate plăcuta într-un lucru important, așa că îndreaptă-ți atenția spre jucării educaționale care să-i ofere copilului experiențe benefice pentru dezvoltarea sa.

Încearcă să-i pui la dispoziție cât mai multe resurse care să-i crească încrederea în el și să-i ofere constant explicații asupra a ceea ce ar fi bine să facă sau cum să se comporte un copil.

2. Creează un mediu familial sigur și relaxant

Copilul tău trebuie să știe întotdeauna că se poate baza pe tine, indiferent de situație. Pentru crearea unei relații puternice între voi, asigura-i celui mic încă de la o vârstă fragedă un mediu sigur în care să poată explora orice lucru și dezvolta noi abilități.

Sentimentul de apartenență și de familie, unitatea sau sprijinul permanent între adulți îl vă determina să aibă o conexiune specială cu părintele său.

Faptul că ești acolo pentru el să-l ferești de accidente domestice, că îi oferi afecțiune atunci când are nevoie, că îl încurajezi și îl susții în tot ceea ce vrea să facă îl va determina și pe copil să se implice mai mult și să construiască o relație frumoasă între voi. Când părintele îndeplinește funcția primară de a-l îngriji, acesta dezvoltă o relație bine definită și unică cu copilul lui.

3. Folosește tehnici de disciplină pozitive

Disciplina este esențială în relația părinte-copil, însă elimină din educația pe care vrei să o oferi pedepsele sau alte metode care l-ar putea rani fizic ori emoțional pe cel mic.

Adoptă un comportament pozitiv și tehnici orientate spre asumarea responsabilității și a rezolvării situațiilor dificile cu care s-ar putea confrunta copilul.

Disciplina trebuie să aibă la bază doar aspecte care scad șansele de apariție a comportamentelor problematice, așa că evită să folosești în interacțiunea cu copilul tău doar sintagme precum „nu ai voie”, „îți interzic”, „nu este pentru tine” ori „nu poți face asta”. Încearcă să-i explici lucrurile pe înțelesul său, dar într-un mod pozitiv.

4. Comunica eficient cu copilul tău

Cu siguranță nu vei dezvolta o relație puternică cu copilul tău dacă între voi nu există comunicare. Discuțiile care apar atunci când cel mic pune diverse întrebări reprezintă oportunitatea perfectă de a vorbi la nivelul său de înțelegere, fără a respinge ori a critica interesul lui pentru un anumit subiect.

Preocupările neînsemnate din copilărie se vor transforma în timp în probleme reale despre care copilul va vorbi deschis cu părintele dacă știe că acesta îl asculta de fiecare data. Mai mult, dacă nu îi vei arată că poate avea încredere în tine indiferent de discuție, copilul va căuta informații sau susținere în altă parte.

De asemenea, ca să-l determini pe cel mic să vorbească despre ceea ce i se întâmplă, poți să-i povestești cât mai multe despre ce faci tu în fiecare zi, dar fără a-i transmite toate îngrijorările și problemele tale. Încearcă să-l tratezi de la egal la egal și să nu-l minți, ci să-i explici orice situație obișnuită de viață și să-i asculți întotdeauna opinia.

5. Oferă-i spațiu personal

Pe măsură ce copilul crește, apar tot mai des faze turbulențe și vulnerabile care produc schimbări fizice și psihologice. Ca părinte, învață să-i recunoști nevoile și să-i dai libertate, oferă-i sprijin și nu îl controla excesiv. Adopta mereu o atitudine pozitivă, chiar și în momentele dificile, deoarece aceasta este o modalitate eficientă de a menține o relație apropiată cu copilul tău.

O relație sănătoasă părinte-copil reprezintă o călătorie pe termen lung. La fiecare pas apar neclarități, îngrijorări și întrebări, dar dacă îi vei arătă întotdeauna copilului tău iubire, apreciere și susținere, cu siguranță veți dezvolta o legătură indestructibilă pentru întreagă viață.

Program PRO 2

 • Joi
 • 06:45 Tanar si nelinistit
  60 min
  07:45 Lacrimi de iubire
  75 min
  09:00 Vieti la rascruce
  60 min
  10:00 Intre tine si rau
  105 min
  11:45 Frumoasa si bestiile
  135 min
  14:00 Blind date
  60 min
  15:00 Vieti la rascruce
  60 min
  16:00 Tanar si nelinistit
  60 min
  17:00 Juraminte incalcate
  60 min
  18:00 Blind date
  60 min
  19:00 Frumoasa si bestiile
  120 min
  21:00 Intre tine si rau
  60 min
  22:00 Vieti la rascruce
  60 min
  23:00 Lacrimi de iubire
  60 min
  00:00 Frumoasa si bestiile
  120 min
  02:00 Lacrimi de iubire
  60 min
  03:00 Juraminte incalcate
  45 min
  03:45 Ce se intampla, doctore?
  30 min
  04:15 Intre tine si rau
  45 min
  05:00 Blind date
  45 min
  05:45 Juraminte incalcate
  60 min
  06:45 Tanar si nelinistit
  60 min