(P) 5 lucruri pe care să le faci pentru a economisi energie la tine acasă

Energia este indispensabilă în fiecare zi în orice locuință. Ai nevoie de ea permanent în primul rand pentru a încălzi sau răci casa, pentru a găti, a-ți încărca telefonul, laptopul, tableta, într-un cuvânt pentru diferite sarcini cotidiene.

(P) 5 lucruri pe care să le faci pentru a economisi energie la tine acasă

De-a lungul timpului s-a dovedit faptul că economisirea energiei precum și utilizarea ei în mod eficient îți poate aduce numeroase beneficii, cel mai important fiind costurile scăzute la întreținere. De asemenea, economisirea energiei nu implică doar cheltuieli mai puține, ci și protejarea mediului înconjurător.

Există multe lucruri la care poate nu te-ai gândit până acum, dar care chiar funcționează când vine vorba de a economisi energia la tine acasă - important este să le alegi pe cele mai bune și să încerci să le implementezi în rutina zilnică. Rezultatele nu vor întârzia să apară și cu siguranță vei fi mai mulțumit din multe puncte de vedere, nu doar financiar.

Așadar, descoperă cinci dintre cele mai simple și eficiente lucruri pe care le poți face în acest sens, fără efort.

1. Reglarea termostatului pentru încălzirea sau răcirea locuinței

Mai multe studii au arătat că setarea termostatului cu unul, doua grade mai puțin în timpul sezonului rece este una dintre cele mai bune soluții de a economisi energia pe parcursul unui an.

De exemplu, poți regla termostatul în acest mod în momentul în care pleci de acasă până seara sau până a doua zi. În ceea ce privește instalațiile de răcire, principiul este același - poți regla termostatul la aparatul de aer condiționat astfel încât acesta să nu funcționeze aproape non-stop în timpul zilei când nu este nimeni acasă.

2. Utilizarea becurilor economice

Becurile economice au devenit extrem de populare în ultimii ani pentru că reprezintă o soluție reală de economisire a energiei. Chiar dacă costul de achiziție al unor becuri economice este mai mare față de cel al becurilor clasice, ele au un consum dovedit mult mai mic, iar pe termen lung te pot ajuta să economisești nu doar energie, ci și bani.

3. Izolarea corecta a locuinței

O izolare corect făcută presupune menținerea căldurii pe timpul iernii în locuință chiar și la mult timp după ce ai închis sursa de căldură pe care o folosești.

Pentru a izola corespunzător casa, este recomandat să utilizezi materiale de înaltă calitate precum vata minerală de la Macostore spre exemplu, ori altele la fel de bune, și să te asiguri că izolezi complet întreagă locuință, nu doar un perete sau tavanul (în cazul în care stai la casă).

Mulți oameni au ales aceasta soluție pentru a economisi energia, iar rezultatele încep să se observe într-un timp relativ scurt. Căldură este menținută în mod corect, iar sumele de pe facturi pot începe să scadă.

4. Oprirea aparaturii electronice

Acest lucru presupune oprirea completa a aparatelor electronice pe care le ai în locuință, nu doar setarea lor în modul standby. În această categorie intră dispozitivele electronice (computer, televizoare, laptop, etc.), aparatele electrocasnice (cafetiera, cuptor cu microunde, etc.), precum și diverse surse de iluminat.

Unii experți recomanda inclusiv scoaterea lor din priza pentru o economisire mai mare a energiei, ori folosirea unui întrerupător sau prelungitor.

5. Închiderea încălzirii în camerele nefolosite

Dacă ai în locuință încăperi pe care nu le folosești în mod frecvent, ca de exemplu camera pentru oaspeți, poți închide ușile și opri căldura prin închiderea caloriferelor. Astfel, se va consuma mult mai puțină energie electrică, în condițiile în care acele camere nu vor mai fi permanent încălzite inutil.

În concluzie, economisirea energiei nu presupune soluții costisitoare sau dificile pentru că pe majoritatea le ai la îndemână zilnic. Acestea vor face diferență nu doar din punct de vedere financiar, ci vor contribui și la protejarea mediului înconjurător.

Program PRO 2

 • Joi
 • 06:45 Tanar si nelinistit
  60 min
  07:45 Lacrimi de iubire
  75 min
  09:00 Vieti la rascruce
  60 min
  10:00 Intre tine si rau
  105 min
  11:45 Frumoasa si bestiile
  135 min
  14:00 Blind date
  60 min
  15:00 Vieti la rascruce
  60 min
  16:00 Tanar si nelinistit
  60 min
  17:00 Juraminte incalcate
  60 min
  18:00 Blind date
  60 min
  19:00 Frumoasa si bestiile
  120 min
  21:00 Intre tine si rau
  60 min
  22:00 Vieti la rascruce
  60 min
  23:00 Lacrimi de iubire
  60 min
  00:00 Frumoasa si bestiile
  120 min
  02:00 Lacrimi de iubire
  60 min
  03:00 Juraminte incalcate
  45 min
  03:45 Ce se intampla, doctore?
  30 min
  04:15 Intre tine si rau
  45 min
  05:00 Blind date
  45 min
  05:45 Juraminte incalcate
  60 min
  06:45 Tanar si nelinistit
  60 min