(P) 4 metode eficiente prin care să-ți învingi teama de avion

Una din cinci persoane se confruntă cu o senzație extrem de neplăcută atunci când trebuie să urce în avion.

(P) 4 metode eficiente prin care să-ți învingi teama de avion

Unele dintre acestea simt o frică teribilă, altora li se face rău, ba chiar ajung să renunțe la ideea de a mai zbura și coboară din aeronavă înainte de finalizarea îmbarcării.

Pentru unele persoane, un zbor cu avionul este cel mai terifiant episod pe care îl pot experimenta. Aceste manifestări au un singur nume, aviafobie, care, din fericire, se poate trata sau se poate ameliora.

Dacă ai ajuns să citești acest articol, mai mult ca sigur și tu te confrunți cu aceste stări de panică, de când cumperi biletul și până când avionul aterizează, așa că informațiile de mai jos îți vor fi de mare ajutor pentru a-ți învinge frica de zbor. Iată ce vei avea de făcut.

Oferă-ți o experiență într-un simulator

Psihologi din toată lumea susțin că simularea anumitor situații care pot fi inconfortabile pot reduce din stresul resimțit într-o situație reală, atunci când subiecții experimentează cele mai mari frici pe care le au. În cazul aviofobiei, o metodă care pare să dea roade este cea a simulatorului de zbor.

Terapiile bazate pe expunerea treptată la senzațiile pe care le ai în mod normal atunci când călătorești cu avionul au ca rezultat o toleranță mai mare la zbor.

Primele ședințe încep cu gestionări ale anxietății prin respirație profundă și controlul gândurilor iraționale și se încheie cu înfruntarea fricii în etape controlate.

Pe toată durata exercițiilor, terapeuții însoțesc persoanele cărora le este frică de zbor, iar acestea din urmă pot simți chiar după prima ședință o diminuare a anxietății.

Fă terapie

Terapia cognitiv-comportamentală îi ajută pe oameni să își schimbe modul în care gândesc despre lucrurile sau activitățile care le stârnesc frica, așa cum este și zborul cu avionul.

Terapeuții îi ajută pe subiecți să pună sub semnul întrebării gândurile și emoțiile negative, pentru a le putea identifica și corecta înainte ca acestea să dezvolte tipare negative de comportament. Efectele terapiei cognitiv-comportamentală sunt unele de lungă durată.

Încearcă un tratament medicamentos

Medicamentele pot fi uneori o soluție la îndemână pentru diminuarea sau chiar eliminarea anxietății, indiferent de natura acesteia.

Totuși, e foarte important ca tratamentul care urmează să fie administrat să fie recomandat de un medic numai în urma unor analize, nicidecum să fie luat „după ureche”.

Mai trebuie să știi că pastilele sunt doar o soluție pe termen scurt, așadar nu vei putea elimina teama de zbor, ci doar vei amâna rezolvarea acestei probleme.

Mergi la un curs pentru frica de avion

Majoritatea companiilor de zbor pun la dispoziția persoanelor cu aviofobie cursuri gratuite cu durata de o zi. În cadrul prezentărilor, cursanții pot învăța de la piloți tainele zborului și pot adresa specialiștilor întrebări referitoare la tehnologia din spatele unui aparat de zbor, felul în care este realizată mentenanța avioanelor și protocolul care se impune oricărui zbor, indiferent dacă este vorba de unul de tip low cost sau unul obișnuit.

Astfel, cei prezenți la curs vor deveni mai familiari cu noțiuni pe care, probabil, nici nu le-au luat în calcul până atunci, fiind mult mai relaxați atunci când sunt confruntați cu întrebarea - care va fi următoarea destinație la care ți-ai propus să ajungi cu avionul? 

Înainte de a lua orice măsură pentru a combate frica de avion, încearcă să afli care este cauza principală pentru dezvoltarea acestei anxietăți, ce poate avea cinci surse principale:

 • teama de spații înguste (claustrofobia)
 • teama de grupuri mari de oameni (enoclofobia)
 • teama de înălțime (acrofobia)
 • teama de moarte 
 • teama pentru lipsa controlului.

Iar dacă reușești să îți învingi frica de avion, poate ar fi bine să știi că pe https://www.transfero.ro/ găsești cele mai bune oferte de transport către și dinspre toate aeroporturile din țară. Zboruri line!

Program PRO 2

 • Sâmbătă
 • 06:45 Tanar si nelinistit
  60 min
  07:45 Iubire ca in filme
  90 min
  09:15 Camera 309
  60 min
  10:15 Regina noptii
  105 min
  12:00 Fetele din Tierra Blanca
  135 min
  14:15 Inima nu cere voie
  45 min
  15:00 Camera 309
  60 min
  16:00 Tanar si nelinistit
  60 min
  17:00 Dincolo de noi
  60 min
  18:00 Inima nu cere voie
  60 min
  19:00 Putin sunt si al tau
  120 min
  21:00 Camera 309
  60 min
  22:00 Regina noptii
  60 min
  23:00 Iubire ca in filme
  75 min
  00:15 Putin sunt si al tau
  120 min
  02:15 Iubire ca in filme
  75 min
  03:30 Dincolo de noi
  45 min
  04:15 Regina noptii
  45 min
  05:00 Inima nu cere voie
  45 min
  05:45 Dincolo de noi
  60 min
  06:45 Tanar si nelinistit
  45 min