(P) 15 alimente care reduc colesterolul

O dieta nesanatoasa reprezinta una dintre cauzele principale pentru un nivel crescut al colesterolului. Aceasta molecula de natura lipidica, insolubila in apa, circula prin sange sub forma de lipoproteine, cum ar fi LDL cunoscut si sub numele de colesterol rau.

(P) 15 alimente care reduc colesterolul

Ficatul detine rolul esential in reglarea nivelului de colesterol din organism, insa uneori este vorba despre o valoare prea ridicata ce poate conduce la afectiuni cardiovasculare, ateroscleroza sau accident vascular cerebral. Toate complicatiile pot fi tinute la distanta daca nivelul colesterolului este redus si mentinut in limite normale printr-o dieta adecvata. Iata cateva produse alimentare pe care poti sa le consumi ca sa diminuezi in mod natural nivelul LDL din sange.

1. Fistic

Bogat in potasiu si magneziu, fisticul este asociat cu scaderea tensiunii arteriale si un profil lipidic imbunatatit prin cresterea colesterolului bun – HDL si reducerea celui rau. De asemenea, fisticul contine antioxidanti si fibre ce protejeaza organismul de stresul oxidativ ce contribuie la ingrosarea peretilor arterelor. Poti sa afli totul despre colesterol pe doc.ro daca iti doresti sa stii cat mai mule lucruri despre introducerea fibrelor in dieta ta alimentara.

2. Ceapa

Datorita continutului bogat de sulfura, ceapa reduce colesterolul si riscurile asociate cancerului de colon si bolilor cardiovasculare. Indiferent ca este vorba de ceapa cruda sau gatita, aceasta are acelasi efect benefic asupra organizmului.

3. Ovaz

Cerealele pe baza de ovaz consumate la micul dejun sunt ideale pentru a scadea colesterolul din sange. Acestea ofera corpului 1-2 grame de fibre solubile, asa ca poti consuma ovaz cu incredere in fiecare zi.

4. Peste gras

Sardinele, tonul sau alt tip de peste gras poate ajuta la scaderea nivelului de colesterol. Consuma astfel de alimente de 2-3 ori pe saptamana pentru a stimula grasimile sanatoase si a livra organismului acizii grasi esentiali Omega-3 care reduc trigliceridele din sange.

5. Anghinare

Ideala pentru diminuarea nivelului crescut de LDL din fluxul sangvin, anghinarea stimuleaza functiile hepatice, limiteaza stocarea grasimilor in ficat si diminueaza nivelul trigliceridelor din sange.

6. Sfecla rosie

Acest aliment este bogat in fitonutrienti ce fixeaza colesterolul din tubul digestiv si scad absorbtia sa. Datorita acestui proces, sfecla rosie este utila pentru micsorarea aparitiei riscului de boli cardiovasculare.

7. Banane

Fructele preferate ale tuturor sunt bogate in fibre si ajuta la indepartarea colesterolului din sistemul digestiv. Bananele impiedica colesterolul sa ajunga in sange si sa infunde arterele.

8. Fasole

Considerata cea mai valoroasa sursa de proteine vegetale, fasolea contine calciu, fibre solubile si fier care ajuta la reducerea colesterolului din sange.

9. Seminte de chia

Pentru persoanele care nu consuma carne, semintele de chia sunt o alternativa perfecta la acizii grasi Omega-3. Acestea sunt bogate in antioxidanti, fibre, proteine si acizi grasi care au rolul de a diminua grasimile din sange.

10. Nuci

Indiferent ca este vorba de alune, migdale sau alte fructe cu coaja lemnoasa, prin consumul acestora nivelul LDL din sange poate fi redus cu 5%. Potrivit doc.ro, fructele oleaginoase fac minuni pentru persoanele care se confrunta cu colesterolul marit.

11. Soia

Produsele pe baza de soia sunt bogate in estrogeni vegetali si bioflavonoide care protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare si scad nivelul colesterolului din organism. Boabele de soia contin fier, vitamine, claciu si antioxidanti ce ajuta la cresterea colesterolului bun.

12. Cirese

Deoarece sunt diuretice, contin pectine, fibre solubile si laxative, ciresele contribuie la diminuarea colesterolului. Pigmentul din aceste fructe are capacitati antioxidante puternice, asa ca este indicat sa fie consumate cat mai des.

13. Legume verzi

Este binecunoscut faptul ca toate legumele verzi, cum ar fi spanacul, salata verde, urzicile, stevia sau loboda, reduc colesterolul din sange.

14. Struguri

Cu un continut bogat in polifenoli - antioxidanti ce previn formarea radicalilor liberi, strugurii au un impact pozitiv si asupra colesterolului. Acestia sunt detoxifianti si regeneratori, elimina oboseala cronica, stresul si proasta dispozitie, combat calculii biliari si reduc nivelul acidului uric din sange.

15. Alimente imbogatite cu steroli si stanoli

Extrasi din plante, sterolii si stanolii se gasesc sub forma de suplimente sau adaugati in diferite produse alimentare. Acestia sporesc capacitatea organismului de a absorbi colesterolul din alimente.

Daca stii deja ca ai un nivel ridicat de colesterol sau iti dorestis a previi acest lucru incearca sa ai o dieta echilibrata. Consuma alimentele mentionate mai sus si incearca sa eviti produsele care ar putea conduce la cresterea nivelului colesterolului in sange si implicit la complicatii mai grave.

Program PRO 2

  • Marţi
  • 06:45 Dragoste de contrabanda
    60 min
    07:45 Lacrimi de iubire
    90 min
    09:15 Fiicele doamnei Fazilet
    60 min
    10:15 Pretul dragostei
    90 min
    11:45 Lasa-ma sa zbor - S.1
    135 min
    14:00 Muzica tradarii
    60 min
    15:00 O singura privire
    60 min
    16:00 Dragoste de contrabanda
    60 min
    17:00 Inimi si lacrimi
    60 min
    18:00 Muzica tradarii
    60 min
    19:00 Lasa-ma sa zbor - S.1
    120 min
    21:00 Fiicele doamnei Fazilet
    60 min
    22:00 Pretul dragostei
    60 min
    23:00 Lacrimi de iubire
    60 min
    00:00 Lasa-ma sa zbor - S.1
    120 min
    02:00 Dragoste de contrabanda
    60 min
    03:00 Inimi si lacrimi
    60 min
    04:00 Ce se intampla, doctore?
    15 min
    04:15 Pretul dragostei
    45 min
    05:00 Muzica tradarii
    45 min
    05:45 Inimi si lacrimi
    60 min
    06:45 Dragoste de contrabanda
    60 min