La cât timp după naștere se pot începe antrenamentele fizice?

Activitatea fizică după naștere poate fi destul de dificilă, însă ea te poate ajuta să te simți mai bine și să îți recapeți mai ușor energia și vitalitatea. În plus, exercițiile fizice pentru proaspetele mămici te ajută să slăbești, îți îmbunătățesc starea de bine și capacitatea cardiorespiratorie, îndepărtează stresul și previn depresia postnatală. Așa că îți venim în ajutor cu câteva sfaturi, pentru a știi când este momentul potrivit să te reapuci de sport, dar și ce fel de exerciții fizice poți face.

La cât timp după naștere se pot începe antrenamentele fizice?

Când poți să te apuci de sport?

De  obicei, răspunsul la această întrebare este nu este unul universal valabil, tocmai pentru că este important modul în care ai născut, cum a decurs nașterea și în ce formă fizică erai înainte de sarcină.

Pentru început, poți face câteva exerciții ușoare, imediat după venirea pe lume a bebelușului, fiind vorba despre exercițiile Kegel, care sunt utile atât în perioada sarcinii, cât și după. Aceste exerciții te pot ajuta să întărești mușchii planseului pelvin, care susțin uretra, vezica urinară, uterul și rectul.

De asemenea, un alt lucru pe care îl poți face imediat după naștere sunt plimbările. La început nu e cazul să te forțezi, poți face pași mărunți, prin cameră, iar apoi poți face scurte plimbări prin cartier sau prin parc, de 30 de minute pe zi. În această perioadă trebuie să fii blândă cu tine, pentru că sarcina și nașterea au fost două experiențe solicitante pentru corpul tău, care trebuie să se refacă.

Dacă ai avut parte de o naștere naturală ușoară și fără complicații, te poți apuca de exerciții fizice ușoare, imediat după ce îți revii, chiar și la o săptămână după naștere. Însă în cazul în care nașterea a fost mai complicată, sau dacă ai trecut printr-o cezariană, este recomandat să discuți cu doctorul obstetrician înainte de a începe să faci exerciții.

Ce fel de exerciții poți face după naștere?

Înainte de a începe să faci exerciții solicitante, este recomandat să ceri sfaturile unui medic specialist. Totuși, există și un ghid orientativ, pe care îl poți urma, în funcție de timpul care a trecut de la aducerea pe lume a bebelușului.

În primele trei săptămâni de după naștere, poți face scurte plimbări în pas normal, exerciții Kegel pentru planseul pelvin și poți purta o centură abdominală specială, care să încurajeze revenirea mușchilor la locul lor. Înainte de a te întoarce la sală, ar fi indicat să aștepți controlul medical de șase săptămâni, pentru a afla dacă poți reîncepe antrenamentele mai solicitante. Totuși, după primele trei săptămâni de la naștere, poți începe exerciții ușoare de tip aerobic, sau cursuri speciale postnatale. De asemenea, poți încerca și câteva sesiuni de exerciții aerobice în apă, sau înot.

După naștere, este recomandată și gimnastica ușoară, pentru corectarea posturii. Iar după 16 săptămâni de la naștere, poți reveni la programul obișnuit de menținere a tonusului muscular.

Ce obiective îți propui

După naștere, specialiștii recomandă cel puțin 150 de minute pe săptămână de activitate fizică moderată. Așa că poți începe ușor, ținând cont de următoarele sfaturi. Înainte de a începe orice fel de exercițiu, este important să faci o scurtă încălzire, iar apoi poți crește intensitatea efortului fizic, gradat, astfel încât, corpul tău se obișnuiască puțin cu efortul.

De asemenea, este important să eviți oboseala exagerată și să bei cât mai multe lichide. În timpul exercițiilor, este recomandat să porți o bustieră sau un sutien care să îți susțină sânii, dar și un trening de damă confortabil, care să îți permită să faci exercițiile cât mai bine. Dacă simți dureri sau dacă ai sângerări abundente, este indicat să întrerupi exercițiile fizice și să mergi la medic, pentru un consult.

Ține minte că cel mai important este să faci sport atât cât poți, decât să nu faci deloc. Practicarea sportului imediat după ce ai născut nu este un lucru ușor, însă mișcarea te poate ajuta să te simți mai bine și să îți recapeți vitalitatea de care ai nevoie pentru a avea grijă de bebeluș.

Foto: https://unsplash.com/photos/oLStrTTMz2s

Program PRO 2

 • Joi
 • 07:00 Tanar si nelinistit
  60 min
  08:00 Iubire ca in filme
  75 min
  09:15 Camera 309
  60 min
  10:15 Iubire ascunsa
  105 min
  12:00 O noua sansa
  135 min
  14:15 Fara privirea ta
  60 min
  15:15 Camera 309
  60 min
  16:15 Tanar si nelinistit
  45 min
  17:00 Dincolo de noi
  60 min
  18:00 Fara privirea ta
  60 min
  19:00 O noua sansa
  120 min
  21:00 Camera 309
  60 min
  22:00 Iubire ascunsa
  60 min
  23:00 Iubire ca in filme
  60 min
  00:00 O noua sansa
  120 min
  02:00 Iubire ca in filme
  45 min
  02:45 Dincolo de noi
  60 min
  03:45 Ce se intampla, doctore?
  15 min
  04:00 Iubire ascunsa
  60 min
  05:00 Fara privirea ta
  45 min
  05:45 Dincolo de noi
  60 min
  06:45 Tanar si nelinistit
  60 min
Modifică setările cookies