Cele mai frecvente dereglari menstruale

Cele mai multe dintre dereglarile menstruale nu sunt grave, chiar daca sunt cauze semnificative de stres si disconfort. Mai rar, acestea pot fi semne de avertizare ca ceva anume din organism nu merge cum trebuie.

Cele mai frecvente dereglari menstruale

Amenoreea sau lipsa completa a menstruatiei

Daca o fata – de altfel, normala si sanatoasa - de 16 ani nu a avut niciodata menstruatie, se numeste amenoree primara. Acelasi diagnostic se da si unei fete de 14 ani, care nu numai ca nu are menstruatie, dar nici nu i-au crescut sanii deloc sau parul pubian (semnele unei dezvoltari sexuale normale).

Citeste si: Imagini incredibile. Uite cum intoarce un medic bebelusul din burtica unei gravide

Amenoree secundara e atunci cand menstruatia s-a oprit pentru sase luni consecutive, la o femeie care, pana atunci, avea ciclu regulat. Excluzand sarcina ca o posibila cauza, aproape 20-30% dintre femei se confrunta cu amenoreea la un moment dat, din motive hormonale. Intreruperea tratamentului cu anticonceptionale, stresul, fitnessul in exces, obezitatea sau malnutritia (aici intra si anorexia) sunt cauzele care provoaca amenoreea; foarte rar, sunt implicati factorii genetici.

Tratamentul depinde de cauza care a provocat amenoreea si de ce isi doreste femeia respectiva. Unele nu vad amenoreea ca pe o problema si isi vad linistite de viata lor. Altele vor sa isi intemeieze o familie si sa faca copii, si atunci vizta la medic se impune.

Oligomenoreea sau menstruatie neregulata

Menstruatia poate veni oricand, intre cateva saptamani si maxim sase luni. Cauzele pentru care ciclul poate fi neregulat sunt aceleasi ca la amenoree, insa se poate intampla sa fie de vina si un chist la ovare. Acesta este provocat de o dereglare hormonala si afecteaza ovarele.

Dismenoreea

Durerile din timpul menstruatiei afecteaza intre 40 si 70% dintre femei. Pentru 1 din 10 femei, aceste dureri sunt atat de mari, incat le afecteaza viata de zi cu zi si trebuie sa ia medicamente pentru a putea merge la serviciu, scoala etc. E bine de stiut ca un oarecare disconfort e normal in perioada ovulatiei, dar, uneori, mai ales in cazurile in care durerile menstruale sunt foarte mari si nu lipsesc niciodata din “repertoriu”, atunci se impune un control amanuntit de specialitate. Acest tip de durere apare frecvent in abdomenul inferior si/sau in pelvis si poate radia spre spate, cu o durata de opt pana la 72 de ore. Poate fi insotita si de nigrene, diaree, greata, stari de voma. Pe unele femei le ajuta analgezicele simple, pe altele acupunctura, in timp ce altele apeleaza la o sticla cu apa fierbinte pe care o pun pe burtica si astfel le trece.

Cele mai comune boli asociate cu dismenoreea sunt andometrioza si fibroamele (tumori benigne, necanceroase, care se dezvolta in uter). O cincime dintre femei fac fibrom pe parcursul vietii, iar acesta poate fi foarte mic, sau mare chiar cat un pepene. Tratamentele optionale includ terapia hormonala si chirurgia.

Sindromul premenstrual

Multe femei se confrunta cu schimbari fizice si psihice in perioada menstruatiei, dar pentru unele, poate fi foarte dificil. Exista mai multe de 150 de simptome asociate cu sindromul premenstrual, dar cele mai frecvente includ iritabilitate, sensibilitate marita a sanilor si balonare. In mod obisnuit, acestea apar cu cateva zile inainte de ciclu si dispar in prima zi de menstruatie. Multe din femeile intre 35 si 40 de ani sufera cel mai mult, pentru ca simptomele sunt mult mai severe la ele – nu se stie din ce cauza. Tratamentele presupun contraceptive pe baza de hormoni, in general, vitamina B6 sau ulei de primula.

Menoragia

Menoragia presupune sangerari abundente in perioada dintre doua cicluri. Fibroamele sau endometriozele sunt cauze posibile, dar o investigatie amanuntita e absolut obligatorie, pentru a se exclude total variantele mai sinistre ale cancerului de col, de uter sau de cervix. Tratamentul – desigur – depinde de factorii care au declansat menoragia. Daca pierderea de sange este foarte mare, atunci femeia trebuie sa ia suplimente de fier si de acid folic, pentru a preveni anemia.

 

Program PRO 2

 • Joi
 • 07:00 Dulce-amarui
  60 min
  08:00 Pana la ultima picatura
  75 min
  09:15 Razbunare pe tocuri
  60 min
  10:15 Dragostea nu uita
  105 min
  12:00 Imperiul minciunilor
  120 min
  14:00 Pana la ultima picatura
  60 min
  15:00 Razbunare pe tocuri
  75 min
  16:15 Dulce-amarui
  60 min
  17:15 Dragostea nu uita
  45 min
  18:00 Pana la ultima picatura
  60 min
  19:00 Imperiul minciunilor
  120 min
  21:00 Razbunare pe tocuri
  60 min
  22:00 Regina
  210 min
  01:30 Imperiul minciunilor
  105 min
  03:15 Dulce-amarui
  45 min
  04:00 Ce se intampla, doctore?
  30 min
  04:30 Doctorul casei
  45 min
  05:15 Pana la ultima picatura
  45 min
  06:00 Dragostea nu uita
  45 min
  06:45 Dulce-amarui
  75 min
Modifică setările cookies