(P) Ce sunt pantofii Loafers și cum au apărut

Pantofii Loafers (mocasinii, așa cum sunt cunoscuți în limba română) sunt pantofii fără șiret, care fac furori în moda bărbătească, în special în sezonul cald. 

(P) Ce sunt pantofii Loafers și cum au apărut

Transformați într-un adevărat element vestimentar statement, loafers se pretează pentru aproape orice tip de ținută. 

Istoria unuia dintre cele mai populare și îndrăgite modele de pantofi este absolut fascinantă, mai ales că originile sale nu prevesteau succesul pe care avea să-l aibă, decenii mai târziu. Află mai multe detalii despre cum au apărut diversele variații ale pantofilor Loafers!

Pantofii Loafers, preferații pescarilor norvegieni

Pantofii Loafers au fost fost purtați pentru prima dată de către Norvegianul Bass Weejun, un pescar care a și pus bazele unui model rudimentar de pantofi fără șireturi. 

În anii 1930, călătorii care au venit în Europa, au remarcat această încălțăminte confortabilă a pescarilor din Norvegia. Loafers semănau foarte mult cu mocasinii purtați de americanii nativi și i-au fermecat rapid pe vizitatorii acelei țări. 

Mai departe, povestea pantofilor fără șiret, nu este foarte clară. Sunt voci care afirmă că localnicii norvegieni au sesizat interesul manifestat de turiști pentru încălțămintea pescarilor și că au început, mai apoi, să o exporte și în restul Europei; pe de altă parte, sunt păreri potrivit cărora acești pantofi erau cumpărați chiar de la pescari, care îi purtau în expedițiile lor, de aici crescând și popularitatea pantofilor loafers.

 

Penny Loafer, pantofii care ascundeau zloții elevilor

Penny Loafers este un model de pantofi care a apărut mai târziu și care se distingea de versiunea orginilă prin câteva elemente. Cea mai semnificativă diferență constă în banda de piele de pe partea frontală a pantofului, care creează un mic slot. 

Penny Loafers, după cum sugerează și denumirea, au fost creați cu scopul de a permite copiilor care mergeau la școală să păstrezi în acel mic buzunăraș un bănuț. Scopul? Acesta putea fi folosit în cazul în care aceștia trebuiau să telefoneze de urgență acasă. 

 

Pantofii care aduceau noroc 

Există, însă și o altă legendă care merită menționată când discutăm despre originea pantofilor Penny Loafers. Se pare că aceștia erau purtați de studenții universității Ivy, în perioada anilor 50, pentru că bănuțul pe care pantofii îl ascundeau în curelușa transversală le aducea noroc. 

 

 

Mocasinii zilelor noastre 

Dacă înainte modelele de mocasini nu erau atât de variate, astăzi ei sunt disponibili într-o mulțime de nuanțe și sunt realizați folosind diferite materiale. Astfel, poți opta pentru loafers din piele lucioasă, netedă sau din piele întoarsă, simpli, cu catarame, sau cu ciucuri, negri, maro, bleumarin și o mulțime de alte nuanțe la care nu te-ai fi gândit. 

Dacă vrei să porți un costum, o pereche de loafers din piele sunt pantofii potriviți pe care să îi asortezi. Cei din suede, pe de altă parte, sunt ideali pentru primăvară și pot fi asortați cu pantaloni chinos, jeanși, un tricou și un blazer. 

Totodată, ai opțiunea de a alege o pereche de pantofi Loafers cu ciucuri, un element vestimentar pe care americanii îl includ adesea în ținutele business. 

Cea mai potrivită alternativă la pantofii eleganți cu șiret sunt pantofii loafers înguști. Achiziționează o pereche neagră și asorteaz-o cu pantaloni de catifea cu betelie elastică, cu sacouri tip tweed sau cu unul de cașmir.

Aceștia se asortează, însă, și cu pantaloni scurți sau chiar cu un smoching, dacă optezi pentru un model elegant. 

Alături de Loafers, mai sunt și alte modele de pantofi care reprezintă o investiție pentru mai multe sezoane la rând. Află de pe epantofi.ro care sunt cele mai în vogă modele de încălțăminte din toate timpurile! 

Program PRO 2

 • Marţi
 • 06:45 Dragoste de contrabanda
  60 min
  07:45 Lacrimi de iubire
  90 min
  09:15 Fiicele doamnei Fazilet
  60 min
  10:15 Pretul dragostei
  105 min
  12:00 Lasa-ma sa zbor - S.1
  120 min
  14:00 Legea iubirii - S2
  60 min
  15:00 O singura privire
  60 min
  16:00 Dragoste de contrabanda
  60 min
  17:00 Inimi si lacrimi
  60 min
  18:00 Legea iubirii - S2
  60 min
  19:00 Lasa-ma sa zbor - S.1
  120 min
  21:00 Fiicele doamnei Fazilet
  60 min
  22:00 Pretul dragostei
  60 min
  23:00 Lacrimi de iubire
  60 min
  00:00 Lasa-ma sa zbor - S.1
  120 min
  02:00 Dragoste de contrabanda
  60 min
  03:00 Inimi si lacrimi
  45 min
  03:45 Pretul dragostei
  60 min
  04:45 Legea iubirii - S2
  60 min
  05:45 Inimi si lacrimi
  60 min
  06:45 Dragoste de contrabanda
  60 min