(P) Beneficiile jocului cu apă pentu copii

Cum se poate răcori un copil în zilele toride de vara dacă nu printr-un joc cu apă? În aceste zile călduroase, copiii sunt cei mai mari iubitori ai activităților la piscină.

(P) Beneficiile jocului cu apă pentu copii

Sunt fascinați! De când se nasc, creierul le este precum un burete, asimilând foarte repede informațiile. Pe lângă faptul că se distrează maxim, prin jocurile cu apă își vor dezvoltă o mare parte din abilitățile lor valoroase.

Totuși, copiii trebuie să fie supravegheați atunci când se joacă în apă. De reținut este faptul că nu toate aripioarele și vestele de salvare pentru înot sunt de încredere. Jocul în apa poate fi o activitate plină de energie dar și o activitate revigorantă sau calmanta pentru cei mici.

Câteva dintre abilitățile valoroase ale copiilor care sunt dezvoltate de jocurile cu apă, sunt prezentate în cele ce urmează:

Echilibru și forță

Jocul cu apă îmbunătățește echilibrul și forță copilului. Pentru a mișcă picioarele și mâinile în apă, trebuie să aibă putere musculară, lucru care se dobândește de la aceste activități, care dezvoltă mușchii. Orice joc cu apă este liniștitor și distractiv pentru toți copiii.

 

Coordonarea

Pe lângă faptul că mușchii și activitățile motorii se dezvoltă, acestea ajută și la îmbunătățirea coordonării. Când sunt în apă, copiii fac o mulțime de mișcări, sar, dansează sau aruncă obiecte, acest lucru ducând la dezvoltarea coordonării.

 

Comunicare și ablitati sociale

Jucându-se împreună, copiii sunt dornici să interacționeze și să își împărtășească noile descoperiri. Prin acest lucru, abilitățile sociale ale fiecărui copil ajută la dezvoltarea încrederii fiecăruia.

 

Explorare și învățare

În apă se întâlnesc o mulțime de viețuitoare, cum ar fi pești sau broaște, ceea ce face mult mai interesantă orice activitate legată de apă. În general, copii sunt atrași de lucruri noi, deci ar fi dornici să experimenteze și să descopere mici viețuitoare.

 

Alte avantaje ale jocurilor cu apă

Pe lângă toate aceste abilități, este încurajată și muncă în echipa, dezvoltată la rândul ei de comunicare. Jocul cu apă este unul „dezordonat”, copiii iubind să se ude de sus până jos. Mulți dintre părinți, nu conștientizează faptul că acest tip de joc are și o latura educativă. De cele mai multe ori, jocurile libere, în care copiilor le este permis să se murdărească sau să se ude, sunt preferatele celor mici.

Ce înseamnă răsturnare, stropire sau turnare? Ei bine, sunt mișcări rapid înțelese de copii, care necesită puțînă forță musculară. Cu ajutorul acestora, cei mici își vor dezvoltă într-un mod cât se poate de frumos creativitatea și imaginația, acestea jucând un rol foarte important în rezolvarea problemelor în viitor.

Jucăriile de apă ajută copiii să își folosească atât membrele inferioare, cât și superioare, prin activități ce includ anumite exercițîi fizice. La rândul lor, exercițiile fizice stimulează musculatura.

Pe de altă parte, apă este un lichid cu proprietăți unice, cum ar fi: culoarea, mirosul sau consistentă. Toate acestea pot fi explorate cu atenție de către cei mici. Jocurile cu apă încep încă din timpul imbaierii. Copilașilor le sunt oferite diverse jucării plutitoare, ratuste sau broscuțe, cu care se bălăcesc minute bune.

Odată ce au mai crescut, jocul cu apă devine mult mai captivant. Umplerea unei piscine sau udarea cu furtunul, dezvoltă copiilor abilitatea de coordonare a tuturor mișcărilor. Vor învață cu ușurință ce înseamnă greutate, cantitate sau capacitate.

În perioada preșcolară, lucrurile se schimbă. Copiii își îmbunătățesc limbajul și toate cunostiintele ce țîn de calitatea și proprietățile apei. „Mai mult că”, „egal” sau „mai puțîn că” sunt concepte care vor ajută copiii să perceapă volumul de apă cu care se joacă.

Pe parcursul unei activități cu apă, în care un copil se vede că se simte bine și se distrează, părințîi nu trebuie să fie deloc autoritari.

Din contra, trebuie să interacționeze cu ei și să îi încurajeze să socializeze la rândul lor cu alți copii. Beneficiile aduse de interacțiune, vor dezvoltă comunicarea și socializarea, dar și abilitățile de cooperare. Toată lumea știe că bălăceala înseamnă distracție pentru cei mici. Dacă s-ar putea în fiecare zi, cu siguranță nu ar spune „Nu!”.

Nu în ultimul rând, înotul este foarte important pentru copii. Întărește oasele și, de asemenea, previne scolioză. Este o activitate cunoscută de cei mici, obișnuiți timp de 9 luni în burtică mamei. În piscină, copilul va învață să se adapteze la un nou mediu, și anume apă.

De asemenea, înotul îmbunătățește atât performanță plămânilor, cât și a inimii. Distracția în piscină întărește și stimulează mușchii corpului. Copilul trebuie să se împrietenească cu apă, niciodată nu trebuie să îi fie teamă. La primele lecții de înot sunt recomandate aripioarele și vestele de salvare.

În concluzie, activitățile în aer liber care implică și apă, ajută atât la sănătatea copiilor, cât și la dezvoltarea noțiunilor specifice, precum: cald, rece, ud sau moale. Pentru copii, nimic nu se compară cu o zi la piscină. Decât să stea în față telefoanelor și a calculatoarelor, mai bine să își petreacă timpul afară, bălăcindu-se și interacționând cu alți copii!

Program PRO 2

 • Marţi
 • 06:45 Dragoste de contrabanda
  60 min
  07:45 Lacrimi de iubire
  90 min
  09:15 Fiicele doamnei Fazilet
  60 min
  10:15 Pretul dragostei
  105 min
  12:00 Lasa-ma sa zbor - S.1
  120 min
  14:00 Legea iubirii - S2
  60 min
  15:00 O singura privire
  60 min
  16:00 Dragoste de contrabanda
  60 min
  17:00 Inimi si lacrimi
  60 min
  18:00 Legea iubirii - S2
  60 min
  19:00 Lasa-ma sa zbor - S.1
  120 min
  21:00 Fiicele doamnei Fazilet
  60 min
  22:00 Pretul dragostei
  60 min
  23:00 Lacrimi de iubire
  60 min
  00:00 Lasa-ma sa zbor - S.1
  120 min
  02:00 Dragoste de contrabanda
  60 min
  03:00 Inimi si lacrimi
  45 min
  03:45 Pretul dragostei
  60 min
  04:45 Legea iubirii - S2
  60 min
  05:45 Inimi si lacrimi
  60 min
  06:45 Dragoste de contrabanda
  60 min