Secta Vidrenilor - un exemplu de fanatism religios dus la extrem - VIDEO

Secta Vidrenilor, cu membri care refuza sa vorbeasca, nu-si lasa copiii la scoala sau la medic si-i insoara intre ei, este un exemplu de fanatism religios impins la extrem.  Sigur, nu sunt de condamnat discursurile despre propriul Dumnezeu si despre credinta. Dar cand cei mici mor pentru ca nu sunt dusi la spital, lucrurile se schimba.

Exemple de fanatism religios gasim si-n ortodoxie. Ce anume i-a intunecat mintea calugarului Daniel, de la Tanacu, cel care a sfarsit dupa gratii pentru ca a condus un ritual de asa-zisa exorcizare? Doar el stie..

Numai simpla pronuntare a cuvantului "secta" ii face pe multi dintre crestini sa se cruceasca si sa scuipe in san... Adevarul gol-golut e ca astfel de comunitati exista peste tot in lume. Iar numarul cultelor ai caror membri traiesc in mizerie si-n afara legii e in continua crestere.

Un clan din Maguri-Racatau, Cluj, de exemplu a ajuns in centrul atentiei cand s-a aflat ca unul dintre membri, tata a opt copii, ii izoleaza voit de viata "pacatoasa" de afara. In timp ce barbatul isi sustine discursurile cu patosul unui profet, micutii habar nu au ce este acela un medic. Nu au prieteni si nu scot o soapta fara acordul capului familiei. 

Mama i-a lasat, mai mult de nevoie, in urma cu cateva luni.  "Am fost batuta si izgonita", povesteste femeia.  Totul, dupa ani in sir de daruire cu abnegatie unei false credinte. Si dupa un vis ciudat al liderului sectei, caruia i s-ar fi inchipuit ca Eugenia si-a inselat sotul si si-a violat copiii.

Povestea Vidrenilor isi are, de fapt, radacinile prin anii '80.  Atunci, un batran numit Nicolae Vidreanu s-ar fi certat cu fratii sai penticostali pentru suprematie in cadrul bisericii din localitate.  Iritat de faptul ca nu este recunoscut ca lider spiritual,  si-a casatorit cei cinci baieti cu cinci surori. Numite, intamplator, Vidreanu. In secta traiesc, dupa propriile reguli enigmatice, in jur de 40-50 de persoane.

Au facut un legamant de tecere si trec peste el doar cand merg la magazinul din comuna, sa-si ia de-ale gurii. Isi ingroapa mortii in munte si nu anunta cand li se nasc copii.  Se casatoresc intre ei si considera invatatura drept unealta a Satanei.  Cei mici merg la scoala pana in clasa a opta.

Dupa... sunt indoctrinati. Inghit, zilnic, pastile despre Dumnezeul descris de "inteleptii" sectei.  Biserica le e propria locuinta. Cel mai mai grav este, insa,  ca Vidrenii refuza asistenta medicala.  Au fost cazuri cand copii care ar fi avut o sansa s-au stins tocmai din acest motiv.

Vreme de 15 ani,  Vidrenii din secta au plecat capul in fata liderului spiritual.  Femeie simpla, fara prea multa carte, Eugenia a fost cea care a zguduit zidul de tacere si mister ce protejeaza secta.  A cerut ajutor autoritatilor iar cei opt copii au ajuns la protectia copilului Huedin.

In urma cu mai bine de un an si jumatate, instanta a decis ca tatal sa fie decazut din drepturi. Micutii, cu varste intre 2 si 14 ani, au ramas in grija statului.

Exemple de fanatism religios sunt multe. E greu de uitat ce s-a intamplat la manastirea Tanacu, in 2005, dupa un asa-zis ritual de exorcizare. O calugarita a fost crucificata si a pierit infometata si insetata, dupa trei zile de chin. "Tartorul" care ar fi incercat sa o lepede de Satana: calugarul Daniel Corogeanu, staretul lacasului.

Dupa cele trei zile de post fortat si rugaciune, maicutele s-au speriat si au chemat salvarea. Era mult prea tarziu, insa. Odata cu primele intrebari ale anchetatorilor, a inceput un intreg taraboi. Trimisii Bisericii s-au lovit de furia credinciosilor, care vedeau in parinte un sfant.

In cele din urma, parintele a ajuns in fata instantei si a primit 14 ani de inchisoare.  In nicio clipa, insa, nu s-a declarat vinovat si nu si-a asumat raspunderea pentru cele intamplate. Ba chiar, la un moment dat, anunta ca-si va cauta dreptatea la Haga.


Program PRO 2

 • Marţi
 • 07:00 Tanar si nelinistit
  60 min
  08:00 La usa ta, iubirea
  75 min
  09:15 Razbunare pe tocuri
  60 min
  10:15 Dragostea nu uita
  105 min
  12:00 Sara
  135 min
  14:15 La usa ta, iubirea
  60 min
  15:15 Razbunare pe tocuri
  45 min
  16:00 Tanar si nelinistit
  60 min
  17:00 Dragostea nu uita
  60 min
  18:00 La usa ta, iubirea
  60 min
  19:00 Sara
  120 min
  21:00 Razbunare pe tocuri
  60 min
  22:00 Regina
  105 min
  23:45 Sara
  120 min
  01:45 Tanar si nelinistit
  45 min
  02:30 Regina
  90 min
  04:00 Ce se intampla, doctore?
  15 min
  04:15 Doctorul casei
  60 min
  05:15 La usa ta, iubirea
  45 min
  06:00 Dragostea nu uita
  60 min
Modifică setările cookies