Ferma dupa perdea

(P) Ce trebuie să știi înainte de-a lua un credit pentru agricultură

Cei mai mulți producători agricoli au nevoie de finanțare pentru susținerea activităților curente. Deși agricultura este un domeniu care s-a dezvoltat spectaculos în ultimii ani, afacerile derulate în acest sector sunt riscante și lipsite de soluții eficiente de finanțare. 

(P) Ce trebuie să știi înainte de-a lua un credit pentru agricultură

Muncile agricole nu suportă amânare, iar mulți antreprenori trebuie să acceseze credite pentru agricultură ca să-și dezvolte business-ul, să achiziționeze depozite, terenuri, utilaje, echipamente noi, semințe pentru cultură, ori să renoveze diferite puncte de lucru. Un împrumut poate fi necesar și pentru cheltuielile curente cu salariile, taxele și impozitele sau ca rezervă pentru situațiile neprevăzute. Dacă ai nevoie de un credit pentru agricultură, îți prezentăm în continuare tot ce trebuie să șții.

Împrumutul poate fi accesat indiferent de forma juridică

Împrumuturile agricole sunt destinate producătorilor din acest domeniu, indiferent de forma de organizare juridică: persoane juridice, persoane fizice autorizate, societăți agricole, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, cabinete, persoane cu profesii liberale sau alte alte forme de organizare.

Perioada de creditare este foarte importantă

Dată fiind sezonalitatea afacerilor, perioada în care vrei să rambursezi împrumutul este foarte importantă. O afacere din domeniul agriculturii nu poate crește fără susținere financiară pe termen mediu și lung. Așadar, este esențial să iei în considerare gradul de îndatorare și faptul că după ce ai contractat un credit agricol firma ta trebuie să fie în continuare stabilă din punct de vedere financiar. O perioadă de împrumut de până la 60 de luni reprezintă o varianta optimă, însă ține cont de faptul că intervalele scurte te pot ajută să plătești o dobânda mai mică.

Trebuie să cunoști care este rata dobânzii 

Dobânda pentru împrumutul accesat reprezintă diferența dintre suma returnată și suma primită după semnarea documentelor. Creditele cu dobândă fixă sunt avantajoase pentru că șții valoarea exactă a ratelor lunare pe toată perioada de creditare. 

Totodată, specialișții recomandă împrumuturile cu dobândă fixă, deoarece clienții se pot proteja mai bine în fața variabilelor valutare. Însă, este necesar să cunoști de la început care este nivelul mediu procentual pe care creditorul în va aplica împrumutului solicitat – rata dobânzii, dar și care este dobânda anuală efectivă (DAE), respectiv suma calculată în baza valorii totale a creditului.

Află dacă beneficiezi de o perioadă de grație

Unele instituții financiare oferă o perioadă de grație și un grafic flexibil de rambursare. Asta înseamnă că poți amâna total sau parțial plata ratelor pe o perioadă de timp determinată, interval în care îți poți dezvolta mai bine afacerea, astfel încât să ajungi la un echilibru financiar și să nu întâmpini nici un fel de probleme atunci când vei începe să achiți ratele împrumutului.

Trebuie să ai în vedere comisioanele

Unul dintre principalele lucruri de care trebuie să ții cont în accesarea unui credit pentru agricultură sunt comisioanele. Pe lângă ratele achitate lunar, pot exista și numeroase taxe pe care trebuie să le plătești la început sau pe toată durata împrumutului: comisioane pentru analiza dosarului, pentru administrarea creditului, de rambursare anticipată, întârziere la plată ori administrarea contului curent. Toate tipurile de taxe trebuie comunicate înainte de semnarea actelor, mai ales că acestea pot crește considerabil ratele lunare.

Verifică destinația creditului

Anumite instituții bancare pun la dispoziția clienților împrumuturi agricole destinate unor activități prestabilite - de exemplu credite pentru achiziția utilajelor agricole. Prin urmare, banii solicitați nu pot fi folosiți în alte scopuri. De aceea, ai grijă să te orientezi către împrumuturile dedicate agriculturii, dar care pot fi solicitate pentru întrebuințări cât mai diverse: achiziția de semințe, îngrășăminte, erbicide sau fungicide, plata furnizorilor, a salariilor și a taxelor către stat, investiții în utilaje, terenuri, hale, depozite, construcția serelor, grajdurilor ori a magaziilor de depozitare, implementarea unor sisteme de irigații, cumpărarea de animale sau refinanțarea altor credite de la alte instituții. 

În concluzie, dacă vrei să începi un business în sectorul agricol dar nu ai resursele financiare necesare, apelează la un credit avantajos. Orice problemă poate fi rezolvată atunci când beneficiezi de finanțarea și susținerea ideilor tale.


Program PRO 2

 • Joi
 • 06:45 Tanar si nelinistit
  60 min
  07:45 Lacrimi de iubire
  75 min
  09:00 Vieti la rascruce
  60 min
  10:00 Intre tine si rau
  105 min
  11:45 Frumoasa si bestiile
  135 min
  14:00 Blind date
  60 min
  15:00 Vieti la rascruce
  60 min
  16:00 Tanar si nelinistit
  60 min
  17:00 Juraminte incalcate
  60 min
  18:00 Blind date
  60 min
  19:00 Frumoasa si bestiile
  120 min
  21:00 Intre tine si rau
  60 min
  22:00 Vieti la rascruce
  60 min
  23:00 Lacrimi de iubire
  60 min
  00:00 Frumoasa si bestiile
  120 min
  02:00 Lacrimi de iubire
  60 min
  03:00 Juraminte incalcate
  45 min
  03:45 Ce se intampla, doctore?
  30 min
  04:15 Intre tine si rau
  45 min
  05:00 Blind date
  45 min
  05:45 Juraminte incalcate
  60 min
  06:45 Tanar si nelinistit
  60 min