Ocolul Pamantului in 7 meniuri de Paste. Vezi care sunt obiceiurile culinare in bucatariile lumii

Sunt foarte multe tari in care pe masa de Paste se regasesc la fel ca la noi friptura rumena de miel si ouale rosii, dar sunt si mancaruri locale pe care oamenii de pe alte continente le aseaza cu mandrie printre bucatele de pe masa de Sarbatoare. Te invitam sa le descoperi, si sa te inspiri pentru masa de anul acesta.

Ocolul Pamantului in 7 meniuri de Paste. Vezi care sunt obiceiurile culinare in bucatariile lumii

Oua rosii si painici dulci, traditii universale

Ouale sunt simbolul fertilitatii si renasterii, asa ca prezenta oualor colorate in cosul de Paste este o obisnuinta nu numai la noi, dar si in alte tari europene. La fel ca la noi, insa, si alte tari ortodoxe au traditia incondeierii oualor de Paste.

La noi pe mese troneaza pasca, dar si alte tarii au variante asemanatoare ei. In Italia se numeste pane di Pasqua, in Germania si Austria - Osterkranz, in Olanda - paasstol, in Rusia si Ucraina – kulich, in Cehia - babobka , in Grecia - tsoureki si in Slovenia - potica. In rest, fiecare tara se lauda cu bunatatile ei, gatite dupa retete proprii.

Miel cu menta si supa Mayiritsa - traditii culinare de Paste in Grecia

De Paste, grecii sarbatoresc cu miel indiferent in ce colt de lume se gasesc. Pregatirile le incep din Saptamana Mare in care inrosesc oua, framanta painicile dulci numite tsoureki aromate cu esenta de portocale si Mahlab (un condiment obtinut din semintele fructelor ciresului St. Lucia) si pregatesc lumanarile speciale pe care le fac cadou in ziua de Paste.

Vedeta meselor grecesti este, insa, mielul, rumenit in cuptor la foc mic, pe un pat de ierburi aromatice si ulei de masline. Il servesc langa un pahar de vin rosu, sos de menta sau salate proaspte si o supa din maruntaie de miel numita Mayiritsa. prajitura preferata nu e cozonacul, ci niste panici impletite facute cu suc de portocale si seminte de susan numite Koullourakiak, dar si celebrele baclavale cu multa nuca.

Citeste continuarea pe foodstory.ro

Program PRO 2

  • Vineri
  • 06:15 Casatorie cu bucluc
    60 min
    07:15 Dragoste in alb si negru
    105 min
    09:00 Pecetea iubirii
    120 min
    11:30 Suflete pierdute
    90 min
    13:00 Dragoste in alb si negru
    60 min
    14:00 Nu te-am uitat
    60 min
    15:00 Casatorie cu bucluc
    60 min
    16:00 Pecetea iubirii
    120 min
    18:00 Nu te-am uitat
    60 min
    19:00 Femeia alege
    90 min
    20:30 Casatorie cu bucluc
    60 min
    21:30 Dragoste in alb si negru
    60 min
    22:30 Femeia alege
    60 min
    23:30 Fiicele doamnei Fazilet
    60 min
    00:30 Nu te-am uitat
    60 min
    01:30 Casatorie cu bucluc
    60 min
    02:30 Femeia alege
    90 min
    04:00 Ce se intampla, doctore?
    30 min
    04:30 Suflete pierdute
    60 min
    05:30 Fiicele doamnei Fazilet
    60 min
    06:30 Casatorie cu bucluc
    45 min
Modifică setările cookies