"Steaua fara nume" - cel mai important spectacol de pe vremea lui Ceausescu - VIDEO

In anii '70- '80, romanii, aflati sub conducerea lui Ceausescu, nu aveau parte, pe atunci, de prea multe momente de relaxare, iar iesirile in oras se rezumau de multe ori la o prajitura servita la cofetarie. Nu existau mall-uri si nici nu erau organizate atat de multe concerte ale unor staruri din strainatate. Exista, insa, un spectacol la care toti romanii se inghesuiau sa il vada live sau sa il urmareasca la televizoarele lor alb-negru: "Steaua fara nume".

Show-ul devenise un adevarat fenomen in viata romanilor. Era o ocazie in care multi se eliberau de stramtoarea comunismului. Plus ca acest spectacol a lansat artisti care au ramas pentru totdeauna in istoria muzicii usoare romanesti: Cornel Constantiniu, Corina Chiriac, Loredana Groza, Oana Sarbu, Mihaela Runceanu, Eva Kiss sau Doina Spataru.

Cei care doreau sa ajunga la spectacol isi cumparau bilete cu doua luni inainte, iar in ziua cea mare imbracau hainele de sarbatoare. De partea cealala a scenei, in culise,  exista inca povesti nespuse.

"A fost un fenomen de masa atat in ce priveste participarea celor care veneau la preselectii dar si cei care se uitau, nu puteai masura ratingul dar atunci cand era steaua fara nume lumea intra in case si se uita la televizor", spune Marius Teicu.

Doina Spataru Olinescu isi aminteste si acum cu drag de acea zi de martie din anul 1969, cand a devenit prima interpreta de muzica usoara care a fost rasplatita cu mult ravnitul trofeu. Ea a fost prima care a dat un nume Stelei, iar grandiosul spectacol  i-a schimbat viata pentru totdeauna.

Pe scena "Steaua fara Nume" nu numai ca au fost descoperite mari talente ale muzicii usoare, dar aceasta devenise totodata scena pe care se desfasura un  adevarat spectacol de moda. Ce-i drept, vremurile fiind conservatoare, tinutele nu aveau cum sa scape de  ochiul vigilent al cenzurii comuniste.

Marius Teicu era si el un tanar timid, dar talentat si... extrem de ambitios. Astazi, compozitorul  isi aminteste si el cu nostalgie de ziua in care i s-a propus sa prezinte spectacolul. Se intampla in perioada in care o alta stea avea sa intre in istoria muzicii usoare: Loredana Groza.

Pe atunci, artista era doar o pustoaica de 15 ani si jumatate care, in mod normal, n-ar fi avut voie sa participe la concurs. Marius Teicu, insa, care se atasase de adolescenta cu parul balai, a facut totul pentru ca ea sa se bucure de o exceptie si sa cante in fata juriului.

Show-ul s-a sfarsit odata cu moartea dictatorilor Ceausescu, inainte ca multi alti artisti talentati sa poata avea sansa de a ajunge in finala. Romanii, care pe vremea comunismului isi gaseau refugiul in fata unui asemenea spectacol, regreta si astazi ca nimeni nu a mai putut organiza un eveniment de o asemenea anvergura. Au venit alte timpuri, alti artisti, alte stiluri.

Program PRO 2

 • Vineri
 • 06:00 Umbre din trecut
  90 min
  07:30 Maine e o noua zi
  75 min
  08:45 Dulce-amarui
  75 min
  10:00 Petale de singuratate
  90 min
  11:30 Si fara sani exista Paradis - S2
  120 min
  13:30 Dragoste cu imprumut
  60 min
  14:30 Dulce-amarui
  60 min
  15:30 Petale de singuratate
  60 min
  16:30 Umbre din trecut
  90 min
  18:00 Maine e o noua zi
  60 min
  19:00 Si fara sani exista Paradis - S2
  120 min
  21:00 Dulce-amarui
  60 min
  22:00 State de Romania
  60 min
  23:00 Dragoste cu imprumut
  60 min
  00:00 Si fara sani exista Paradis - S2
  120 min
  02:00 Petale de singuratate
  45 min
  02:45 Maine e o noua zi
  45 min
  03:30 State de Romania
  60 min
  04:30 Ce se intampla, doctore?
  30 min
  05:00 Dragoste cu imprumut
  45 min
  05:45 Umbre din trecut
  90 min