VIDEO Veta Biris, o voce de privighetoare care a trezit constiinta in romani

A crescut ascultand povesti din timpul razboiului, este mandra ca este romanca si nu ar schimba Romania pe nicio alta tara din lume.

Duminica, 14 octombrie, de la 16.30, telespectatorii acasa au avut parte de o intalnire emotionanta cu Veta Biris, intr-un interviu amplu cu dezvaluiri impresionante realizat la Capalna, acasa la faimoasa interpreta de muzica pupulara.

“Veta Biris a primit echipa Doamne de poveste acasa, la Capalna. S-a strins aproape tot satul, familia, Veta a facut mincare traditionala, au venit si au dansat fetele de la Capalna. Un regal de traditie si ospitalitate ardeleneasca”, spune Ionela Banarescu, producatoarea emisiunii “Doamne de poveste”.

“Iubesc Romania cum imi iubesc cantecul, cum imi iubesc familia si cum il iubesc pe Dumnezeu. Nu as putea sa-mi parasesc tara niciodata, atat de mult o iubesc, nu ca ar fi mai frumoasa ca alte tari, dar aici este locul unde m-am nascut, locul unde traiesc si locul unde vreau sa mor”, declara la “Doamne de poveste”, Veta Biris.

Primele cantece pe care le-a ascultat in copilarie erau despre povesti din razboi. Asa a incoltit in sufletul ei dorinta de a le canta romanilor piese patriotice: “Tata ne lua seara in jurul lui, ne tinea pe genunchi si ne povestea din timpul razboiului - tata a fost in cel De-al Doilea Razboi Mondial - si nu numai ca ne spunea povesti, ne si canta tata”, spune Veta Biris.

Mult mai tarziu, Veta Biris a gasit puterea interioara sa interpreteze un cantec care exprima suferinta tatalui ei: “Il simteam foarte personal, aproape de sufletul meu, chiar daca-l stiam din copilarie nu am putut ca sa-l cant pana acum, incoace”.

Poetul Adrian Paunescu ii asemana vocea cu a unei privighetori si a  apreciat intotdeauna ca a ales sa cante melodii care sa starneasca constiinta din romani : “Aceste cantece te faceau sa fii mandru ca esti roman.

Tin minte ca se ridica publicul in picioare si parca nu era un sentiment mai profund, mai mare ca acela cand vedeai lacrimile pe obrajii oamenilor din sala. Pana la acele cantece nu am simtit niciodata acest lucru si cred ca pentru un interpret nu cred ca exista un lucru mai mare ca acela cand publicul se ridica in picioare si te aplauda cu lacrimile pe obraz”, spune Veta Biris.

Era o fetita simpla de la tara cand a plecat la Bucuresti sa-si implineasca visul. Cand s-a reintors in satul natal a fost primita cu multa bucurie : “Mi-a zis mama ca domnul invatator din sat a scos televizorul in fereastra ca sa poata veni cati mai multi oameni din sat sa urmareasca emisiunea. Erau mandri de mine ca m-au vazut la televizor”, povesteste Veta Biris.

Sensibila cand povesteste despre fiinta cea mai draga ei, cea care i-a dat viata, Vetei Biris ii dau lacrimile: “Cred ca pentru orice om mama este un nume sfant, mama este omul cel mai apropiat de sufletul tau. Eu intotdeauna am spus ca dorul de mama arde. Chiar daca ea a avut o familie grea cu 8 copii, a stiut sa treaca peste toate necazurile.

Noi zicem ca a facut oameni din noi, am stiut sa o urmam in viata sa avem familii frumoase. Poate ca am fi fost mai multumiti, poate eu personal, daca o vedeam mai aproape de mine.

Ea niciodata nu mi-a zis ca eu cant frumos sau ca sunt frumoasa. Inainte sa moara mi-a zis frumoasa tarii. M-a impresionat foarte mult ca niciodata nu am auzit-o sa mi zica ca sunt frumoasa”, isi aminteste emotionata Veta Biris.

Program PRO 2

 • Vineri
 • 06:00 Umbre din trecut
  75 min
  07:15 Dragoste cu imprumut
  105 min
  09:00 Razbunare pe tocuri - S. 1
  60 min
  10:00 Maine e o noua zi
  90 min
  11:30 Umbre din trecut
  60 min
  12:30 Si fara sani exista Paradis
  135 min
  14:45 Razbunare pe tocuri - S. 1
  60 min
  15:45 Vieti schimbate
  60 min
  16:45 Umbre din trecut
  75 min
  18:00 Maine e o noua zi
  60 min
  19:00 Familia sotului meu
  120 min
  21:00 Razbunare pe tocuri - S. 1
  60 min
  22:00 Mostenirea
  60 min
  23:00 Dragoste cu imprumut
  60 min
  00:00 Familia sotului meu
  135 min
  02:15 Mostenirea
  45 min
  03:00 Ce se intampla, doctore?
  30 min
  03:30 Daria, iubirea mea
  60 min
  04:30 Mostenirea
  45 min
  05:15 Maine e o noua zi
  45 min
  06:00 Umbre din trecut
  75 min