Ce faci daca pisica ta e agresiva?

Unele pisici sunt foarte agresive, nu le place sa fie atinse de prea multe persoane si musca si zgarie fara nici cea mai mica urma de respect. Se ataseaza numai de stapanul lor si Dumnezeu sa-i aiba in paza pe ceilalti care se apropie de ele!

Ce faci daca pisica ta e agresiva?

Cmportamentul agresiv al pisicilor poate fi stresant si periculos pentru stapani, pentru celelalte animalute din casa si pentru musafirii si prietenii stapanilor. Exista numeroase forme de agresivitate intalnite la feline, fiecare declansate de cauze diferite.

Pisicile sunt animale imblanzite numai pe jumatate, cu instincte salbatice puternice, care ies la iveala in situatii stresante, in interactiunile sociale sau chiar in timpul jocului.

Cu cat iti dai seama mai repede ca pisica ta are o problema si iei masuri, cu atat mai bine. Daca o lasi sa se comporte dupa bunul ei plac, mai tarziu va deveni foarte greu, pana la imposibil, sa o mai “educi”.

Daca o pisicuta a ramas orfana sau o fost agresata de la o varsta frageda, va avea probleme de comportament, cu siguranta. Pisicile-mame sunt foarte tandre cu puiii lor si comunica cu ei intr-un fel in care oamenii nu pot comunica cu pisicile.

Pisicile agresive se comporta chiar si in timpul jocului ca si cum ar fi la vanatoare. Au tendinta sa observe incordate si sa sara cu ghearele pe orice lucru miscator, inclusiv pe oameni. Daca o vezi ca te urmareste si ca nu are ganduri tocmai bune in ceea ce te priveste, bate din palme sau fa un zgomot mai puternic, pentru a o descuraja si a o avertiza ca stii ce pune la cale.

Solutia pe termen lung pentru a o “educa” este sa te joci cu ea in fiecare zi, dar niciodata agresiv. Nu o pedepsi nici daca face prostii si ofera-i jucarii diverse: soricei cu sfoara, jucarii cu laser, mingiute care se rostogolesc etc. Astfel, pisica isi va canaliza atentia pe acele obiecte si, in timp, se va obisnui sa isi tempereze instinctele salbatice.

Pisicile care isi musca si zgarie stapanii trebuie dezvatate cat mai repede sa faca asta. Primul pas este sa tii zilnic sedinte de mangaiat pisica, mai intai pe spate, la baza cozii, apoi pe gat, pe picioare. Nu face miscari bruste, vorbeste cu ea in timp ce o mangai si ofera-i o mica recompensa dupa sedinta. Dupa cateva zile, va deveni dependenta de momentele voastre de tandrete!

Daca pisica ta e foarte agitata, mai ales in preajma altor animalute
(chiar daca le vede de la balcon sau de pe fereastra), e posibil sa isi reverse frustrarea si supararea chiar pe stapanul care incearca s-o linisteasca. Daca observi ca pisica ta nu mai gaseste astampar din cauza unei muste sau a unui caine care se plimba sub balconul tau, nu te apropia prea mult de ea si las-o sa se calmeze singura.

Pisicile mai devin agresive si atunci cand le este amenintat teritoriul. Daca ai adus o alta pisicuta in casa, nu se va potoli pana cand nu va “lupta” pentru suprematie si va castiga sau va fi invinsa. De aceea, e bine ca atunci cand vii cu un animalut nou in casa, sa il tii cateva zile in alta camera, sa le faceti cunostinta treptat si sub supravegherea ta. Pentru linistea si siguranta ta, fiecare pisica trebuie sa aiba un fel de spatiu personal: cumpara litiere separate si pune-le mancarea in locuri si caserole diferite.


Program PRO 2

 • Vineri
 • 06:00 Umbre din trecut
  90 min
  07:30 Maine e o noua zi
  75 min
  08:45 Dulce-amarui
  75 min
  10:00 Petale de singuratate
  90 min
  11:30 Si fara sani exista Paradis - S2
  120 min
  13:30 Dragoste cu imprumut
  60 min
  14:30 Dulce-amarui
  60 min
  15:30 Petale de singuratate
  60 min
  16:30 Umbre din trecut
  90 min
  18:00 Maine e o noua zi
  60 min
  19:00 Si fara sani exista Paradis - S2
  120 min
  21:00 Dulce-amarui
  60 min
  22:00 State de Romania
  60 min
  23:00 Dragoste cu imprumut
  60 min
  00:00 Si fara sani exista Paradis - S2
  120 min
  02:00 Petale de singuratate
  45 min
  02:45 Maine e o noua zi
  45 min
  03:30 State de Romania
  60 min
  04:30 Ce se intampla, doctore?
  30 min
  05:00 Dragoste cu imprumut
  45 min
  05:45 Umbre din trecut
  90 min